Bitcoin dosiahol nové ATH a následne sa cena odrazila nadol.

Bitcoin (BTC), najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácie, zažila za posledné obdobie mimoriadny nárast ceny a na viacerých burzách dnes Bitcoin prekonal svoje predchádzajúce historické maximum (ATH), ktoré bolo na úrovni  69.044 USD.

Po dosiahnutí nového historického maxima sa Bitcoin na cene 69.200 USD udržal len krátko a následne sa cena BTC vydala smerom nadol a momentálne sa obchoduje okolo úrovne 62.200 USD. Rovnako tak sa nadol vybral aj celý kryptotrh.

Úspech bitcoinových spotových ETF, ktoré sa obchodujú len niečo vyše sedem týždňov, otvoril dvere pre inštitucionálnych aj retailových investorov. Schválenie týchto investičných nástrojov poskytlo regulovaný vstup na trh s kryptomenami. Tento vývoj podnietil zvýšený záujem a dôveru, čo viedlo k zvýšenému dopytu po BTC a k následnému vystreleniu ceny do nových výšin.

Cenový vzostup bol spôsobený nárastom nákupov ETF, najmä spoločnosťou Fidelity, ktorá v pondelok kúpila BTC v hodnote 404 miliónov dolárov, BlackRock si udržal tempo na 420 miliónov dolárov a Bitwise tiež kúpila BTC za 90 miliónov dolárov. Netreba zabudnúť tiež povedať, že Grayscale predal BTC v hodnote 368 miliónov dolárov.

Uvedené fakty zvýšili cenu BTC za posledné dva dni na nové historické maximum. Pokles z tohto historického maxima sa dal očakávať, keďže zvyčajne je takáto úroveň zároveň psychologickou hranicou odporu.  Bitcoin prekonal svoje ATH pred halvingom, čo sa stalo prvý krát v jeho histórii. K halvingu, čiže zníženiu odmien ťažiarom o polovicu by malo dôjsť 20.4.2024.

Spotové bitcoinové ETF teda jasne zmenili hru, pretože Bitcoin získal prístup k tradičným investičným portfóliám. Ak sa historické maximum niekoľkokrát otestuje a cena sa na tejto hladine udrží, tak Bitcoin vyletí do neprebádaného cenového územia smerom k hranici 100.000 USD za jeden BTC.