Bitcoin dosiahol 5-mesačné maximum, čaká nás DeFi Rally?

Bitcoin prvýkrát od augusta 2022 prekonal 24.000 dolárov, ale po prekonaní tejto hranice sa rýchlo vrátil späť pod túto úroveň a aktuálne koriguje okolo cenovej úrovne 23.200 USD. Stalo sa tak potom, ako Federálny rezervný systém USA podľa očakávania zvýšil úrokové sadzby. Za posledných sedem dní sa celková trhová kapitalizácia kryptomien zvýšila o približne 35 miliárd USD na celkovú hodnotu 1128 miliárd USD a krypto priemysel sa tak naďalej postupne zotavuje z prepadov a negatívnych udalostí z roku 2022.

Niektorí analytici však tvrdia, že tempo oživenia a súčasného rastu sa spomaľuje a to môže byť príčinou ďalšieho medvedieho obratu a ďalšieho poklesu až k úrovniam okolo 10.000 USD/BTC. Iní analytici naopak očakávajú býčí trend, nakoľko americká centrálna banka v blízkej budúcnosti zmení svoju menovú politiku a spomalí zvyšovanie úrokových sadzieb. Potvrdzuje to aj tohtoročné zasadnutie FOMC, keď Fed zvýšil úrokové sadzby o 25 bázických bodov, čo je presne úroveň akú mnohí očakávali. Zvýšenie úrokových sadzieb „len“ o 25 bázických bodov malo pozitívny dopad na trhy ako celok.

Posledné cenové nárasty Bitcoinu niekde na úrovni okolo 3% však naznačujú, že nárast dominancie BTC (aktuálne 40,4%), sa za posledných pár týždňov spomaľuje a altcoiny ho začínajú dobiehať. Niektoré z altcoinov s väčšou trhovou kapitalizáciou, ako napríklad Fantom (FTM), sú o 30 % vyššie ako pred týždňom, ATOM stúpol o 15%, a napríklad Avalanche o 17,4%. Oblasť decentralizovaného financovania je tiež na vzostupe, pričom na čele vzostupu je projekt Optimism, ktorý ponúka riešenie škálovania druhej vrstvy siete Ethereum. Cena natívneho tokenu OP, kryptomeny Optimism, len za posledných sedem dní vzrástla o neuveriteľných 45%, čím sa zisky za posledný mesiac zvýšili o viac ako 230%.

Celkovo sa v januári výrazne zlepšila aj prevládajúca nálada na trhu. V súčasnosti sa už index strachu a chamtivosti (Crypto Fear & Greed Index) pohybuje o zóne „chamtivosti“ na úrovni okolo čísla 58, pričom predtým bol niekoľko mesiacov uväznený v zóne „strachu“ a „extrémneho strachu“. Bude zaujímavé sledovať, či pozitívny trend bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch.

Ethereum, druhá najväčšia kryptomena, tento týždeň pokračovala v konsolidácii. Cena stúpla len o 2,9%. Je to preto, lebo ETH uviazlo v cenovom kanáli medzi 1.670 a 1.550 dolármi. Všetky pokusy o prelomenie týchto cenových úrovní boli v posledných dvoch týždňoch zamietnuté.

Ripple (XRP) ďalšia kryptomena z top10, stratila svoju býčiu dynamiku a za posledný týždeň nedokázala vytlačiť cenu vyššie. Z tohto dôvodu cena XRP v podstate stagnuje na rovnakej cenovej úrovni, ako tomu bolo pred 7 dňami.  Ak býci udržia cenovú úroveň 0,40 USD, tak ich najbližšou prekážkou bude cenová hladina 0,44 USD.

Cardano (ADA) sa minulý týždeň dokázalo pomaly posunúť vyššie a zaznamenalo zvýšenie ceny o 5,8%. Cena ADA tak zastala na úrovni okolo 39 centov, avšak ďalší rast je zatiaľ spomalený a stojí na krehkých nohách, keďže nad touto hladinou sa nachádzajú zóny odporu na cenovej úrovni 0,42 až 0,44 USD.

Polygón (MATIC) má za sebou ďalší vynikajúci týždeň s nárastom o 8%. Cena takmer dosiahla 1,3 USD, čo momentálne pôsobí ako kritický cenový odpor. Cenová podpora je na hladine 1 dolára a pokiaľ sa MATIC udrží nad touto úrovňou, jeho tendencia zostane rastová.

Vo všeobecnosti však technické indikátory vydávajú u týchto kryptomien neutrálne a dosť zmiešané signály, takže obchodníci by si mali dať pozor aj na prípadný cenový pokles.