Bitcoin? Alebo sa blíži altcoinová sezóna?

Bitcoinová dominancia klesá a súčasná analýza výkonnosti TOP 50 mincí naznačuje, že by sa financie mohli preklopiť do altcoinov, pričom by mohlo dôjsť k silnej altcoinovej sezóne.

Kryptomenový trh s altcoinmi (alternatívne kryptomeny k Bitcoinu) zaznamenáva novú vlnu záujmu a špekulácií, keď dominancia Bitcoinu postupne klesá na najnižšiu úroveň v tomto roku. Analytici a analytické portály hodnotia preklopenie sezóny a preliatie kapitálu z Bitcoinu do Altcoinov vtedy, keď výkonnosť 75% z TOP 50 mincí v danom časovom období dosiahne vyšší výkon ako Bitcoin.

Spoluzakladateľ spoločnosti Decentrader a analytik kryptomien, ktorý má prezývku Filbfilb poukázal nato, že súčasný stav na trhu poukazuje na správny čas pre začiatok altcoinovej sezóny.

Súčasná celková trhová kapitalizácia trhu altcoinov vzrástla na rekordné cenové maximá, keď sa súčasná kapitalizácia pohybuje na úrovni 750 miliárd USD.  Cena Bitcoinu sa za posledný mesiac hýbe na stabilných hodnotách nad 56.000 USD a to aj napriek poklesu, ktorý Bitcoin zaznamenal po dosiahnutí súčasného maxima na úrovni nad 61.000 dolárov.  

V čase, keď sa cena Bitcoinu na trhu zastabilizuje, alebo keď sa Bitcoin nachádza v cenovej korekcii a pohyby sú relatívne nízke, tak investori hľadajú alternatívy k zvýšeniu možnosti zisku práve na altcoinoch a tým následnej možnosti prelievania kapitálu medzi Bitcoinom a altcoinami a naspäť.

Posledný nárast altcoinov ako Ethereum, Cardano, Binance Coin, Polkadot sú podporované silnými fundamentálnymi informáciami, ako sú napríklad oznámenia spoločnosti VISA či PayPal.

VISA napríklad oznámila prostredníctvom agentúry Reuters, že čoskoro umožní používanie stablecoinu USDC (USD Coin) pre realizáciu platobných transakcií v rámci siete VISA, čím odstráni potrebu prevádzania digitálnych mincí na tradičné fiat meny ako EUR alebo USD, skôr než sa vykoná samotná platba za tovar alebo službu. Z uvedenej informácie by mohlo ťažiť práve Ethereum, pretože platobné transakcie USDC sa budú realizovať práve  blockchaine Ethereum.

V súčasnosti sa Ethereum obchoduje za viac ako 1.832 USD za jedno Ethereum, čo je nárast takmer 7% dennej obchodnej hodnoty. Podľa vyjadrenia tradera a krypto analytika Michaëla van de Poppe sú jeho aktuálne predpovede pre nasledovný cyklus veľmi „býčie“ pričom na svojom Twitter účte uviedol, že nasledovné kryptomeny by mohli dosiahnuť v tomto cykle až nasledovné hodnoty:

  • Bitcoin 350.000 – 450.000 dolárov (súčasná cena 58.733 USD)
  • Ethereum 10.000 - 17.500 dolárov (súčasná cena 1.832 USD)
  • Polkadot 250 - 350 dolárov (súčasná cena 34,10 USD)
  •  Chainlink 250 - 350 dolárov (súčasná cena 28,10 USD)
  • Cardano 10-20 dolárov (súčasná cena 1,22 USD)
  • Zilliqa 5 - 7 dolárov (súčasná cena 0,18 USD)
  • Elrond 500 - 750 dolárov (súčasná cena 143,86 USD)
  • DIA 50 - 75 dolárov (súčasná cena 3,64 USD)

Pozitívne správy ohľadom kryptomien a najmä Bitcoinu však prichádzajú z mnohých strán.

Komoditný stratég a analytik Bloombergu, Mike McGlone uviedol, že podľa neho sa z Bitcoinu stáva už “risk-off” investičné aktívum (nerizikové). Na základe jeho analýzy, ktorá zohľadňuje tempo rastu BTC v rokoch 2013 a 2017 sa môže Bitcoin tento rok vyšplhať až na cenu 400.000 USD. Vo svojom vyjadrení ďalej uviedol, že Bitcoin je na ceste k tomu, aby sa stal aktívom globálnej digitálnej rezervy. Rok 2021 môže byť podľa neho tým rokom, keď Bitcoin dozreje a stane sa z nerizikovým typom aktíva.

Cathie Woodová, generálna riaditeľka správcovskej spoločnosti Ark Invest sa vyjadrila, že kapitalizácia Bitcoinu nad úrovňou 1 bilióna dolárov je stále nízka. Bitcoin je podľa nej stále len na začiatku cesty k novým historickým maximám.

Finančná riaditeľka spoločnosti Square, Amrita Ahuja, v rozhovore pre magazín Fortune skonštatovala, že je absolútne nevyhnutné, aby súvaha každej firmy obsahovala bitcoiny.

Dwan Fitzpatricková, CIO Soros Fund Management, si myslí, že Bitcoin už nemožno vnímať len ako okrajový typ investičného majetku. Je to najmä vďaka tomu, že vo svete rapídne rastie strach zo znehodnotenia fiat peňazí.

KiwiSaver Growth Strategy, dôchodkový fond spadajúci pod novozélandský New Zealand Wealth Funds Management, potvrdil, že investoval časť svojich aktív do Bitcoinu. James Grigor, investičný riaditeľ New Zealand Wealth Funds Management uviedol pre novozélandskú spravodajskú agentúru Stuff, že Bitcoin sa v nasledujúcich 5 rokoch objaví vo viacerých produktoch od KiwiSaver, a že v Bitcoine vidí triedu aktív, ktorá by mohla priniesť ľudom nádej nadobudnúť atraktívny dôchodok.