Bitcoin ako zabezpečenie pre utečencov z Afganistanu

Uprostred humanitárnej krízy v Afganistane sa možnosť využitia bitcoinu a kryptomien pre zabezpečenie majetku ľudí stáva ešte viac viditeľnejšou. Stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu nevyvolalo len politické turbulencie, ale odhalilo aj problémy centralizovaného bankového systému, pričom práve bitcoin sa stal akýmsi „bezpečným prístavom“ pred Talibanom.  Na prvý pohľad to znie úsmevne. V dôsledku stiahnutia amerických vojakov z Afganistanu Bidenovou vládou, teroristická skupina Taliban v priebehu pár týždňov obsadila ​​26 z 34 provinčných metropol a prinútila afganského prezidenta odísť do exilu. Odchodom politických a ekonomických špičiek sa celý bankový systém krajiny zrútil za menej ako 7 dní. Podľa dostupných správ väčšina bánk zavrela v Afganistane svoje pobočky a ľudia si nevedia vybrať svoje finančné prostriedky. V súlade so zákonom šaría, vydaným Talibanom, teroristická skupina okrem likvidácie svojich oponentov a konfiškácie majetku, núti všetky ženy pracujúce v bankách opustiť svoju prácu. Noor Khatera, ktorá pracovala na oddelení vedenia bankových účtov v „Bank Azizi“ pre agentúru Reuters uviedla, že môže sa zdať divné, že ženy nemôžu pracovať a ľudia sa nemôžu dostať k svojim finančným prostriedkom, ale teraz sa to deje. Novinárka Sucheta Dalal vo svojej reportáži uviedla: „Kríza postihuje všetky vrstvy, ale chudobnejšie vrstvy nato doplácajú najviac. Ľudia neboli schopní si vziať svoj majetok a schovať ho pred konfiškáciou teroristickou skupinou. Veľké davy utekajú z krajiny bez majetku a zachraňujú si život útekom. Predstavte si, aké jednoduché by bolo pre nich začať nový život s „peňažnou energiou“, ktorú by mali uloženú v hlavách. V zahraničí by si obnovili svoje peňaženky pomocou svojich kľúčov a hesiel a dostali by sa k svojim finančným prostriedkom.“ Bitcoiner Gregzaj to komentoval slovami: „Bitcoin je nádej. Bitcoin je ekonomika. Bitcoin nie je len silná projekcia“.

Bitcoin umožňuje ľuďom uložiť si prístupové kľúče a obnovovacie „seedy“ doslova v hlave. Sieť je decentralizovaná a umožňuje prijímať a odosielať aktíva prostredníctvom internetu, satelitných a rádiových prenosov.

Americká vláda vynaložila 7 biliónov dolárov daňových poplatníkov na udržanie invázie do Afganistanu, pričom táto invázia skončila prinajmenšom rozpačitým výsledkom. Peniaze, ktoré samotná americká vláda nemala, si potrebovala požičať. Hodnota amerického dolára klesá. Jimy Song, bitcoinový vývojár, k situácii uviedol, že štát opäť ukázal, že sa nemôže starať o peniaze ľudí a tradičné bankové systémy sú veľmi krehké najmä vo svete ovplyvnenom extrémistami.