Bitcoin ako záchranný čln?

Bitcoin vznikol po ére finančnej krízy a bol spustený v roku 2009, ako alternatíva k inštitucionálnej neschopnosti a finančnej kríze. Je pravdou, že vtedy tomu veľa ľudí nevenovalo pozornosť, ale od samého začiatku mal Bitcoin zvláštny, akýsi bipolárny charakter. Na jednej strane predstavoval (a v skutočnosti aj predstavuje) zdravé peniaze a osobnú zodpovednosť voči nerozvážnosti vládneho a finančného sektora a na druhej strane bol označovaný, ako podvod a ideálna schéma pre kriminalitu a čierne peniaze.

V súčasnej dobe nielen nadšenci, bežní ľudia, ale poslednú dobu a samotné inštitúcie uvádzajú, že Bitcoin ani zďaleka nie je podvodom, ale stelesňuje konzervativizmus, stabilitu a ochráni svojich držiteľov pred nefunkčným, vykorisťovateľským fiat systémom. Takzvané „štosovanie satov“, čiže postupný dlhodobý nákup a odkladanie bitcoinov (teda jeho najmenších častí, ktoré sa volajú „satoshi“) a bezpečné uschovávanie kľúčov od vlastných bitcoinových peňaženiek sa stalo populárnym a možno aj „obozretným“ prístupom k životu a finančnej budúcnosti.

V kontraste s tým je Bitcoin niekedy najmä vládnymi a bankovými inštitúciami označovaný, ako podvratný a kontrakultúrny pokus o rozvrat spoločnosti. Je tiež označovaný ako prostriedok na uniknutie zo súčasného finančného systému, ktorý šíria najmä cypherpunkeri, anarchisti a slobodne uvažujúci ľudia, ktorí aplikovali kód a matematiku neortodoxným spôsobom. Je teda možné byť konzervatívny a podvratný zároveň? Bitcoin nejako zvládol oboje. Záleží na tom, koho sa nato opýtate.

Bitcoin je niekedy prezentovaný, ako uchovávateľ hodnoty, niekedy ako digitálna mena a tiež je prostriedkom pre slobodné transakcie, keď sú štáty autoritárske. Na druhej strane, keď sa Bitcoin objaví v predmete trestnej činnosti, tak sa ukázalo, že blockchain je transparentnejší a čitateľnejší, ako pohyby fiat mien z trestnej činnosti prostredníctvom hotovosti. Bitcoin svoj život posúva ďalej. Funguje bez ohľadu nato, čo si kto o ňom myslí. Ide ďalej blok po bloku.

V poslednej dobe sa v médiách objavila kaskáda dramatických krypto správ. Rôzne entity popadali, ako hrušky zo stromu. Začalo to špirálou smrti kryptomeny Terra (LUNA) a ich stablecoinu UST, nasledovalo zmrazenie výberov používateľov platformy Celsius a následne prišla kríza nefunkčného krypto hedžového fondu spoločnosti Three Arrows Capital. Najnovšie sa vyskytli problémy na platforme Solenda, ktorá slúži na poskytovanie pôžičiek, a ktorá má byť decentralizovaná. Platforma sa však rozhodla a odhlasovala si, že môže byť prijateľné zmocniť sa finančných prostriedkov používateľov. Táto platforma je postavená na sieti Solana. A takýchto príbehov by sa dalo iste nájsť viac.

K uvedeným projektom je potrebné poznamenať, že tieto entity, ako sú Celsius, Three Arrows Capital a Solend, ktoré sa blížia k likvidácii, sú buď centralizované organizácie, alebo v prípade Solenda upustili od všetkého, čo sa rovná decentralizácii. Ukázalo sa, že decentralizácia sa jednoducho nedá vymeniť za nič iné. Ak majú byť kryptomeny a Bitcoin užitočné, tak musia byť plne decentralizované a svojím spôsobom musia byť tiež konzervatívne a radikálne zároveň.  

Vyššie uvedené negatívne udalosti a makro-ekonomika mali vplyv aj na ceny kryptomien, ktoré prudko klesli. Aktuálne sa kryptomenový trh stabilizuje. Či sa odrazí nahor, alebo klesne cenovo ešte trochu hlbšie, je predčasné hovoriť. V každom prípade dochádza k oddeľovaniu zrna od pliev a tento čas umožňuje Bitcoinu a aj ostatným hodnoverným kryptomenám nadýchnuť sa, aby mohli následne pokračovať v býčom raste.

Tradičný fiat systém sa trápi s oddlžovaním, s veľkou infláciou, s rastom úrokových sadzieb a zdražovaním tovarov a služieb, čo je samozrejme pre spoločnosť veľkým šokom. Tento problém sa valí naprieč všetkými trhmi a ekonomikami so všetkou svojou bolesťou a strachom, ktorý so sebou prináša. Makro- ekonomická búrka beží, ekonomické vody stúpajú a takmer každý bude hľadať záchranný čln. Bitcoin má v tomto scenári viacero výhod. Bitcoin nie je podplatiteľný (ako vlády a finančné inštitúcie), neponúka rôzne ústupky, alebo výhody. Ponúka len čistý, decentralizovaný, transparentný a časom overený kód blockchainu, ktorý jednoducho funguje. Adopcia a všeobecné prijatie Bitcoinu a kryptomien rastie. Každý si teda môže zvoliť svoj vlastný záchranný čln.