Bitcoin a kryptomeny prichádzajú medzi bežných ľudí a začínajú sa stávať mainstreamovou záležitosťou. Je neskoro investovať do Bitcoinu a ostatných kryptomien?

Mnoho informácií, s ktorými sa stretávame nás informovalo a ešte stále informuje, že ak investujeme do Bitcoinu, tak prídeme o peniaze. Je to pravda?

Skúsme sa na to pozrieť v krátkosti z historického hľadiska.

V januári 2011 bola hodnota Bitcoinu 0,50 $. Následne v lete toho istého roku dosiahol hodnotu 30 $ a následne padol na hodnotu 7 $. V roku 2013 stúpol z hodnoty 147 $ na hodnotu takmer 1200 $, aby sa potom prepadol na úroveň ceny 480 $. V apríli roku 2017 stál Bitcoin 1100 $ a následne v decembri 2017 sa dostal Bitcoin na cenu takmer až 20.000 $ za 1 Bitcoin, aby sa opäť prepadol na hodnotu tesne nad 3000 $. V súčasnej dobe sa Bitcoin pohybuje v cenách okolo 40.000 $....

Ozaj to vypadá tak, že s Bitcoinom vždy prídete o svoju investíciu?

Áno niektorí ľudia stále tvrdia, že je nezmyselné a nezodpovedné investovať aspoň malú časť svojich peňazí, či úspor do Bitcoinu vzhľadom na jeho krátku históriu a veľkú volatilitu (cenové výkyvy). Áno Bitcoin a kryptomeny sú mladé a potrebujú nájsť svoje hranice, ale kto sa do nich ponorí a pochopí ich podstatu a to čo nám prinášajú a v budúcnosti prinesú svojimi technologickými možnosťami, peňažnou slobodou a aj ako jeden zo spôsobov uchovania hodnoty, tak sa do nich „zamiluje“.

Bežné FIAT peniaze (dolár, euro, libra...) sú pod veľkým stresom a tlakom ako možno nikdy v histórii. Na krajiny a ich ekonomiku zároveň dopadla pandémia koronavírusu. Viedlo to k tomu, že vlády jednotlivých štátov, centrálne banky začali „padajúcu ekonomiku a hospodárstvo“ podporovať umelými, často nesystémovými opatreniami a neúmerným tlačením peňazí.... Len v roku 2020 bolo v USA daných do obehu takto vytlačených takmer 25% všetkých dolárov, ktoré sú v obehu. Je to minimálne na zamyslenie, že FED (Federálny rezervný systém USA) vytlačil za rok najviac peňazí ako sa kedy vytlačilo za jeho 200 ročnú históriu. Inflácia sa v minulosti pohybovala v rozmedzí 2-3%. Neobmedzené množstvo peňazí a neobmedzená možnosť ich tlačenia oprávnene vzbudzuje obavy nad veľkosťou inflácie, ktorá čaká buď nás alebo naše deti. Je teda správne uvažovať len vo FIAT menách, ktoré môžu byť vládami a centrálnymi bankami v princípe tlačené do nekonečného množstva?

FIAT peniaze majú takýmto spôsobom v súčasnej dobe takmer zničujúce následky na hospodárstvo, obohacujú sa finančné sektory na úkor iných sektorov ľudského života, štáty sa neustále zadlžujú stále viac a viac, meny jednotlivých štátov a spoločenstiev nie sú kryté zlatom, ale štátnym dlhom, štáty sa zadlžujú čím ďalej tým viac, a to isté platí aj o firmách a domácnostiach. FIAT peniaze strácajú a v podstate už aj stratili svoju funkciu uchovávateľa hodnoty.

Bitcoin nikdy nebude spojený so žiadnou vládou, centrálnom bankou alebo centrálnym systémom, kde sa nachádza množstvo politických vplyvov, korupcie, zaujatosti a regulácií. Bitcoin má obmedzené množstvo mincí 21 miliónov a stáva sa svojou slobodou, konečným množstvom, bezpečnosťou a nemožnosťou korupcie čoraz atraktívnejším z pohľadu zabezpečenia svojich peňazí a aktív pred vplyvom nezodpovedných politikov a vlád. Stačí sa v súčasnej dobe pozrieť napr. do Venezuely, či niektorých afrických štátov... Áno môžeme si povedať, že žijeme v Európe, kde sme ako vo vate, ale bude tomu aj v budúcnosti naozaj tak? Vieme to isto?

Bitcoin nám prináša slobodu vlastných financií. Ľudia, ktorí si Bitcoin kúpili, alebo kupujú, tak ho nechcú predať, investori vyberajú Bitcoiny z búrz a umiestňujú si ich do svojich bezpečných HW peňaženiek a nemajú tendenciu svoje aktíva do kryptomien v najbližšej dobe predávať.

Aké sú teda hlavné prínosy a výhody Bitcoinu?

  • Anonymita – ich tvorca Satoshi Nakamoto je anonymný a neexistuje jeden majiteľ (správca), ktorý by Bitcoinom mohol manipulovať ako je tomu u FIAT mien.
  • Konečný počet – Bitcoin má obmedzené množstvo 21miliónov a nikdy ich nebude viac.
  • Deliteľnosť – najmenšou jednotkou Bitcoinu je satoshi. 1 BTC = 100 000 000 sat. Uvedená skutočnosť umožňuje distribúciu Bitcoinu a satoshi do globálnej ekonomiky.
  • Dôveryhodnosť - keďže sa Bitcoin zabezpečuje pomocou technológie blockchain, je možné vysledovať každú transakciu. To znamená, že ide o dôveryhodný systém, v ktorom nie je potrebná žiadna tretia strana na overenie transakcie. Z transakcie odpadá dôležitosť prostredníka, ktorým sú u FIAT mien banky.
  • Bezpečnosť – samotná štruktúra blockchainu, ktorá umožňuje nemenne vykonať transakcie spojené s digitálnym vlastníctvom
  • Vlastníctvo – Bitcoin a kryptomeny si držíte u seba a nemôže vám ich banka alebo nejaká inštitúcia zablokovať

A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Tých výhod je omnoho viac.

Bitcoin má potenciál zmeniť zásadným spôsobom svet globálnej ekonomiky a pohľadu na ňu.

A aká bude hodnota Bitcoinu v budúcnosti? Nikto nevie. Bitcoin nemá vrchol, pretože FIAT nemá dno.