Bitcoin, či peniaze?

Cena jedného bitcoinu je nad 50.000 dolárov a mnohí nadšenci snívajú o tom, že bitcoin nahradí vlády a meny podporované centrálnymi bankami. Nedávny cenový pohyb priniesol novú nádej tým, ktorí veria, že bitcoin jedného dňa poskytne platnú alternatívu k súčasnému monetárnemu systému.

Zatiaľ je to však stále iba sen, a to aj napriek rastu ceny.

Napriek dosahovaniu nových cenových maxím zatiaľ Bitcoinu chýba niekoľko užitočných vlastností tradičných FIAT mien.

Kryptomeny ako trieda aktív sú zatiaľ stále divokým západom podnieteným najmä retailovými investormi. Príchod inštitúcií a investície spoločností ako FinTech, Square, MicroStrategy, či TESLA do kryptosveta dávajú však jasný verdikt. Bitcoin ako aktívum tu zostane a spoločnosti ho ako aktívum budú používať a akceptovať čoraz viac.

Ako by však mali investori uvažovať o bitcoine?

Z charakteru Bitcoinu ako ho doposiaľ poznáme, je zrejmé, že bitcoin nemá všetky atribúty peňazí.

Chýba mu  v súčasnej dobe niekoľko užitočných vlastností tradičných FIAT mien.

Neznamená, to však, že bitcoin nemá pre investorov žiadnu hodnotu. Hodnota bitcoinu pramení z iných faktov, ako je užitočnosť bitcoinu ako prostriedku výmeny. Bitcoin bude skôr aktívom, pre zabezpečenie z dlhodobého hľadiska.

Ekonómovia často používajú na definovanie toho, čo sú peniaze, tri vlastnosti:

  • sú definované prostriedok výmeny
  • sú zúčtovacou jednotkou
  • sú uchovávateľom hodnoty

Prostriedok výmeny znamená, že ostatní ľudia sú ochotní prijať platby peniazmi výmenou za tovar alebo služby. Peniaze sa vyznačujú tým, že ich ľudia prijímajú výmenou za iné veci. Aby bol bitcoin skutočne efektívny, mal by sa všeobecne akceptovať ako platobný prostriedok. Zatiaľ tak tomu nie je.

Jednou z hlavných prekážok širšieho prijatia bitcoinu ako prostriedku výmeny sú náklady na vykonávanie transakcií a tak isto vykonávanie mikrotransakcií. V každom prípade komunity pracujú na zlepšení škálovateľnosti, možnostiach realizácií mikroplatieb, čím by sa mali zmenšiť aj transakčné poplatky.

V čase vzniku bitcoinu boli transakcie FIAT mien nákladnejšie ako je tomu dnes. Najmä cezhraničné transakcie spojené s transferom alebo výmenou jednotlivých FIAT mien.

Za posledné desaťročie však zvýšené používanie množstva kreditných kariet a zavedenie širokej škály mobilných a digitálnych platobných riešení dramaticky znížili náklady na vykonávanie transakcií. Uvedená skutočnosť však môže pomôcť aj kryptomenám, keďže spoločnosti ako VISA, PayPal, či MasterCard vyjadrili podporu kryptomenám a postupne zavádzajú služby spojené s kryptomenami a možnosťami platby prostredníctvom platobných kariet.

Cenová stabilita je ďalšou dôležitou vlastnosťou pre všetky tri vlastnosti peňazí.

Žiadna mena nie je úplne fixná, ale hodnota dobre fungujúcej meny by mala byť stabilná a vývoj hodnoty čo najpresnejší. Ak sa hodnota radikálne zmení, ľudia nebudú mať taký sklon prijímať menu ako prostriedok výmeny. Keďže bitcoin je v súčasnosti volatilný, tak túto vlastnosť momentálne nemá. Časom sa však volatilita bitcoinu ustáli. Je potrebné si uvedomiť, že bitcoin je ešte stále „mladým aktívom“ napriek tomu, že je tu viac ako 10 rokov.

Niektorí kritici však vyčítajú bitcoinu aj jeho náklady na spotrebu elektrickej energie, najmä v čase keď sa enviromentálne náklady považujú za dôležité. Otázkou je však pohľad aj z druhej strany. Porovnávajú kritici aj náklady na celé bankové systémy, dátové centrá, pribúdajúce množstvo elektromobilov a nutnosť ich nabíjania, obrovské energetické náklady ťažobných spoločností, ktoré sú spojené aj s pridruženými emisiami? Pravdepodobne sa pozerajú len na jednu stranu mince. Spotreba elektrickej energie vo svete rastie všeobecne.

Ďalším faktom, o ktorom sa v súčasnosti často hovorí, je inflácia v USA a Európe. Inflácia rastie a preto používatelia FIAT mien v transakciách si v súčasnosti nie sú istí  množstvom a kvalitou tovarov a služieb, za ktoré platia, za ktoré teda menu zamenia.  Riešením, ak budú ľudia nútení používať FIAT menu, bude zaistenie sa voči negatívnym dopadom cenovou prirážkou k súčasnej cene.  

Súčasná cenová volatilita bitcoinu ho však tak isto teraz robí rovnako nevhodným, ak si ho predstavíme ako účtovnú jednotku.  Stabilná hodnota likvidných rezerv je preto rozhodujúca. Neistota okolo krátkodobého výkyvu ceny by znamenala potrebu väčších rezerv.

Napriek týmto porovnaniam medzi bitcoinom a peniazmi podobnosti existujú.

To, že bitcoin nie je v súčasnosti kvalifikovaný ako peniaze, ešte neznamená, že medzi peniazmi a bitcoinom nie sú žiadne podobnosti. Bitcoin bol koniec koncov navrhnutý tak, aby sa podobal alebo nahradil fungovanie peňazí. Najmä jeden aspekt bitcoinu sa veľmi podobá kľúčovému mechanizmu peňazí. A to je spôsob ako sa riadi peňažná ponuka a dopyt. Tým aspektom je dôvera.

Ak dôvera, či už vo FIAT meny alebo kryptomeny zmizne,  tak hodnota FIAT alebo kryptomeny sa zníži.

Bitcoin a bežné FIAT meny majú spoločné to, že nie sú kryté žiadnym iným aktívom (ako tomu bolo v minulosti, že peniaze boli kryté zlatom). Nemajú ani vlastnú hodnotu. V oboch prípadoch, čo im dáva hodnotu, je očakávanie a dôvera používateľov. Takzvané sieťové efekty. Je to napriek tomu, že bitcoin má obmedzené množstvo, že je bezpečný, decentralizovaný, nemenný a podobne.

Akékoľvek subjekty pôsobiace v hospodárstve musia v zmysle zákona akceptovať národné FIAT meny, avšak aj tieto FIAT meny sú postavené ako je spomenuté vyššie na dôvere rovnakým spôsobom ako aj bitcoin. Čo by sa stalo, ak by firmy a ľudia stratili dôveru v národné FIAT meny? Správne. Budú hľadať inú alternatívu, aby zabezpečili svoje aktíva a živobytie.

Nedostatok dôvery v peňažný systém niekoľkokrát v moderných dejinách spôsobil rozpustenie meny vynútenej zákonom a podporovanou centrálnou bankou. Poslednými živými príkladmi sú v súčasnosti Venezuela a Zimbabwe. Dôvera v peňažný režim neprichádza sama od seba. Vymáhanie práva meny ako platobného prostriedku jednoducho nestačí na zabezpečenie stabilného menového systému.