Binance ukončuje služby spojené so stablecoinom BUSD pod tlakom regulačných orgánov.

Binance, najväčšia kryptomenová burza na svete, oznámila, že do 25. októbra 2023 prestane ponúkať služby požičiavania a stakingu BUSD. Toto rozhodnutie je súčasťou plánu burzy postupne vyradiť všetky produkty súvisiace s BUSD do roku 2024 po regulačnom tlaku zo strany amerických orgánov.

BUSD je stablecoin naviazaný na americký dolár, ktorý spustila Binance v spolupráci s Paxos, fintech firmou so sídlom v New Yorku. Paxos je emitentom a správcom BUSD a tiež poskytuje službu spätného odkupu pre používateľov, ktorí chcú previesť naspäť svoje BUSD na americký dolár hotovosť alebo štátne dlhopisy. Spoločnosť Paxos sa tiež nedávno rozhodla ukončiť svoje spojenie s Binance s odvolaním sa na právne problémy medzi burzou a americkou komisiou pre cenné papiere a burzu (SEC). SEC obvinila Binance z ponúkania neregistrovaných cenných papierov prostredníctvom svojho stablecoinu BUSD, čo by mohlo porušovať federálne zákony o cenných papieroch.

V dôsledku toho Paxos pozastavil razenie nových BUSD a oznámila, že zastaví službu spätného odkupu do februára 2024. Paxos tiež vyzvala Binance, aby dodržiavala predpisy USA a spolupracovala pri vyšetrovaní SEC.

Pred zrušením spolupráce medzi Binance a Paxos bol stablecoin BUSD hlavným hráčom na trhu stablecoinov a v novembri 2022 sa pýšil rekordnou trhovou kapitalizáciou 23 miliárd USD. Jeho trhová kapitalizácia sa však odvtedy zmenšila na 2,23 miliardy USD k aktuálnemu obdobiu. Binance zareagovala na uvedený stav postupným znižovaním svojich služieb spojených s BUSD, počnúc pozastavením výberu na viacerých blockchainových sieťach. Burza tiež nabáda používateľov, aby zmenili svoje aktíva BUSD na iné stablecoiny, ako napríklad First Digital USD (FDUSD), nový stablecoin, ktorý spustila First Digital Group, trustová spoločnosť so sídlom v Hongkongu.

Binance uviedla, že počas tohto prechodného obdobia bude naďalej podporovať svojich používateľov a poskytovať im alternatívne možnosti pre ich krypto potreby. Burza tiež zopakovala svoj záväzok spolupracovať s regulačnými orgánmi a podporovať zdravý a udržateľný kryptoekosystém.