Basho prináša na Cardano škálovanie

Éra s názvom „Basho“ postupuje zatiaľ podľa predpokladov a najbližším krokom v tomto postupe bude hard fork „Vasil“, ktorý prinesie zlepšenie škálovania na sieti Cardano. Škálovanie siete je v jednoduchosti povedané porovnanie rýchlosti, výkonu a zároveň nákladov na prevádzku systému. Škálovanie je kľúčovým bodom pre každý blockchain, ktorý si chce udržať rast a konkurencieschopnosť. Aktuálny protokol spoločnosti Cardano, Ouroboros Praos, musí fungovať dostatočne rýchlo, aby mohol spustiť nespočetné množstvo decentralizovaných aplikácií, ktoré sa v súčasnosti implementujú, alebo v blízkej budúcnosti začnú na Cardano sieti implementovať.

IOG spoločnosť, ktorá stojí za vývojom Cardana vo februári tohto roku objasnila, že aké zmeny môžeme očakávať od júnových a októbrových hard forkov, ktoré prinesú celý rad vylepšení škálovania. Medzi nich patria kľúčové prvky plánu škálovania, ako je pipelining, nové Plutus CIP, úložisko UTXO a Hydra. V kombinácii s úpravami parametrov tieto funkcie zlepšia priepustnosť siete Cardano a optimalizujú systém tak, aby vyhovoval čoraz väčšiemu množstvu aplikácií decentralizovaného financovania (DeFi), inteligentných zmlúv a DEX (decentralizovaných búrz.

Čo je to hard fork?

Hard fork je aktualizácia pravidiel konsenzu v kontexte technológie blockchain.

V niektorých situáciách by táto udalosť mohla vytvoriť rozvetvenie siete v rôznych blockchainoch s rôznymi uzlami, teda rozdelenie siete kvôli nesúhlasu v komunite validátorov a vývojárov. Okrem iných známych príkladov sa to stalo napríklad aj Bitcoinu, keď kvôli nezhode o zväčšení bloku vznikol Bitcoin Cash. V prípade hard forku siete Cardano nehrozí rozdelenie blockchainu. V tomto prípade je naplánovaná implementácia vylepšení v réžii vývojárskej spoločnosti IOG s technológiou „Hard Fork Combinator“, ktorá bola vytvorená na tento účel a používa sa na zabezpečenie hladkého prechodu v sieti na nové vylepšenia. Cardano úspešne zvládlo štyri predchádzajúce hard forky. Shelley v júli 2020, Allegra v decembri 2020, Mary v marci 2021 a Alonzo v septembri 2021. Okrem hard forkov existujú aj soft forky, čo sú udalosti, ktoré nezahŕňajú radikálne zmeny pravidiel konsenzu a zachovávajú kompatibilitu medzi aktualizovanými uzlami a uzlami so starším softvérom.

Čo teda prinesie hard fork „Vasil“?

Hard fork „Vasil“ je naplánovaný na 29.6.2022 a svoje meno dostal podľa nedávno zosnulého prominentného člena komunity Cardano, Vasila Dabova, ktorý bol ambasádorom Cardano a konzultantom blockchainu. 1. februára John Woods, riaditeľ Cardano Architecture v IOG, zdieľal príspevok vysvetľujúci pipelining – teda hlavné vylepšenie, ktoré sa má implementovať pomocou hard forku „Vasil“. John Woods povedal: „Pipelining je jedným z kľúčových prvkov, ktoré podporia škálovateľnosť siete Cardano v tomto roku. Všetky tieto zmeny spolu umožnia väčšiu flexibilitu siete s rastom ekosystému, vďaka čomu bude Cardano rýchlejšie, ako jeho konkurenti a v tomto roku sa tiež stane vysoko konkurenčnou platformou pre ostatné platformy decentralizovaných financií (DeFi).“

Nové vylepšenia súvisia s veľkosťou bloku, keďže čím väčší je blok, tým viac transakcií a skriptov dokáže preniesť. Škálovateľnosť Basho éry pozostáva z niekoľkých vylepšení. Spolu s vylepšeniami parametrov a aktualizáciami uzlov sa vyvíjajú aj schopnosti jazyka inteligentých zmlúv s názvom „Plutus“. Plutus je kompletný Turingov jazyk napísaný v Haskelli a inteligentné zmluvy sú efektívne, aj napriek tomu, že sa jedná o živý a vyvíjajúci sa jazyk inteligentných zmlúv. Implementáciou hard forku „Vasil“ prichádzajú na Cardano vylepšenia CIP-31 a CIP-33, ktoré zvýšia výkon decentralizovaných aplikácií (DApps), decentralizovaných financií (DeFi), RealFi produktov, inteligentných zmlúv a decentralizovaných búrz, ktoré sú vytvorené a prevádzkované na platforme Cardano.

Ďalším krokom je „Pipelining“, ktorý so sebou prinesie na sieť vyššiu rýchlosť. Pipelining je vylepšením konsenzuálnej vrstvy, ktorá zefektívni tok na sieti Cardano, uľahčí rýchlejšie šírenie blokov a prinesie ďalšie zvýšenie výkonu siete a konkurencieschopnosti siete Cardano.

V súčasnosti blok prechádza šiestimi krokmi, pričom „pipelining“ prekrýva niektoré z týchto krokov, tak, že prebiehajú súčasne, aby sa ušetril čas a zároveň sa zvýšil výkon. Táto skutočnosť ušetrí veľa času, čím sa výrazne zníži čas potrebný na overenie bloku vo viacerých krokoch. IOG oznámilo, že pracuje na vývoji nových produktov a funkcií, od obchodu DApp (decentralizovaných aplikácií), nového produktu krypto peňaženky (light wallet), až po rýchle synchronizačné riešenie Mithril a „sidechains“ (bočných reťazcov). V októbri, kde bude predstavená séria ďalších vylepšení škálovateľnosti, medzi ktorými má byť napríklad riešenie škálovateľnosti „Hydra“ na druhej vrstve.

Návrhy na zlepšenie siete Cardano môže prakticky navrhnúť ktokoľvek. Návrhy na zmeny a úpravy sa formálne predkladajú na GitHube nadácie Cardano Foundation, čím sa podporuje účasť a rozvoj komunity. 

Zdroj: Adapulse.io