Bývalý predseda SEC je zástancom kryptotechnológií.

Bývalý predseda americkej Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), Jay Clayton, ktorého do funkcie vymenoval v roku 2017 bývalý americký prezident Donald Trump, uviedol, že je pevne presvedčený o tom, že kryptotechnológie prinášajú progres spoločnosti a navrhol, aby komisia zvolila správny spôsob regulácie sektorov, ktoré sú prepojené na kryptotechnológie. Clayton je známy ako bitcoinový nadšenec, ktorý počas svojho pôsobenia obhajoval digitálne aktívum, ako uchovávateľa hodnoty. Podľa vyjadrenia, ktoré poskytol pre CNBC sú prínosy efektívnosti, ktoré prinášajú kryptomeny do finančného systému vrátane tokenizácie obrovské.

Krypto by sa podľa neho malo postupne implementovať, ale s príslušnou reguláciou. Uviedol, že vláda by mala byť proaktívna, aby zabezpečila, že kryptotechnológie budú prijaté v celom jej finančnom systéme, avšak vláda musí reagovať na skupiny ľudí, ktorí sa snažia pôsobiť mimo rámca zákona.

Kryptotechnológie ponúkajú širokú škálu produktov so širokou škálou funkcií a súčasné pravidlá finančného systému sú dlhodobé jasné. Ak človek, alebo firma získava kapitál pre projekt, musí svoje navýšenie kapitálu zaregistrovať v SEC. Ak obchoduje s cennými papiermi, musí to byť na registrovanom mieste. Podľa neho však stále existuje mnoho krypto sektorov, ako sú napríklad stablecoiny, ktoré nie sú cennými papiermi a sú mimo pôsobnosti SEC. Zároveň tiež neexistuje žiadne pevné stanovisko toho, že investovanie do derivátov je pre investorov prijateľné, ale investovanie do samotného aktíva už nie. Mnohí tradiční finanční experti zverejnili svoje postoje ku krypto reguláciám. MMF nedávno odporučil, aby kryptoregulácie boli konzistentné, komplexné a koordinované.

Paradoxne s touto informáciou prichádza správa agentúry Reuters, ktorá citovala anonymný zdroj, podľa ktorého Ruská centrálna banka plánuje obmedziť a zakázať investície do kryptomien v krajine. V Rusku sa za rok zobchodovali kryptomeny v hodnote 5 miliárd dolárov, čo Ruskej centrálnej banke kole oči. Regulácie okolo kryptomien v Rusku sú komplikované, keďže krajina minulý rok uznala kryptomeny za vlastníctvo, ale zakázala ich používanie ako platobný režim.

Ruskí zákonodarcovia predložili už mnoho návrhov právnych predpisov týkajúcich sa kryptomien, no do zákona ich prešlo len veľmi málo. Ak by aj návrh Ruskej centrálnej banky bol schválený, tak podľa odborníkov maximálne zabráni nákupom digitálnych mien v Rusku, ale s nákupom kryptomien v zahraničí a s existujúcimi držbami kryptomien Rusmi veľa urobiť nemôže.