Astronomický let Dogecoinu?

Obľúbená kryptomena Elona Muska, Dogecoin (DOGE), bola formálne zaradená na webovú stránku spoločnosti Tesla ako jeden z oficiálnych spôsobov platby výrobcu EV. Cena DOGE za posledný deň vzrástla o dvojciferné čísla a prekonala 0,16 USD. Dnešný vzostup tejto meme mince viedol k tomu, že nadšenci pochybovali, či to znamená začiatok plnohodnotného býčieho rastu, alebo nie.

Tesla, výrobca elektrických vozidiel Elona Muska, akceptuje však DOGE iba pre určitý tovar v online obchode Tesla Store. Dodatok uvádza, že „Dogecoiny môžu byť akceptované na vybraných produktoch“. Na zakúpenie položky musia kupujúci jednoducho poslať tokeny DOGE na adresu peňaženky Tesla Dogecoin a vykonať platbu.

Webová stránka Tesla objasňuje, že podporuje iba platby dogecoinmi a akékoľvek iné „digitálne aktíva mimo Dogecoinu odoslané spoločnosti Tesla nebudú akceptované“.

Dogecoin s trhovou hodnotou 23 miliárd dolárov bol vytvorený v roku 2013 ako vtip, ale psí meme token DOGE má v Muskovom srdci určité miesto. Otázka je či vážne, alebo čisto špekulatívne. Stačí si spomenúť na Muskovo oznámenie o akceptovaní Bitcoinu, ako platobnej možnosti a o pár mesiacov zrušenie tejto možnosti tým istým Elonom Muskom. Tesla začala prijímať platby DOGE za svoj tovar začiatkom roku 2022 a neskôr v tom istom roku ho za tovar začala akceptovať aj Muskova letecká spoločnosť SpaceX. V marci tohto roku Musk naznačil, že autá Tesla by bolo možné „v budúcnosti, určitom bode“ kúpiť pomocou DOGE. 

Hoci excentrický miliardár už o Dogecoine nezverejňuje toľko príspevkov ako v minulosti, tak jeho „roztieskavacie schopnosti na platforme X“ (Twitter) podnietili opäť raketový vzostup Dogecoinu.

Pri pohľade do budúcnosti sú priaznivci Dogecoinu optimistickí, čo sa týka cenových vyhliadok tohto meme coinu. Ak bude cena DOGE pokračovať vo svojom oživení, a podarí sa jej prekonať psychologický odpor na cene 0,20 USD, tak by si mohol pripraviť pôdu pre potenciálnu rally k vytúženej „nebeskej“ hranici 1 USD.