AssangeDAO vyzbieralo takmer 45 miliónov dolárov na prepustenie zakladateľa WikiLeaks na slobodu

Julian Assange je jedným z najznámejších svetových novinárov a internetových aktivistov. V roku 2006 založil WikiLeaks a v roku 2010 prostredníctvom internetového portálu WikiLeaks zverejnil sériu uniknutých informácií, medzi ktoré tiež patrili videozáznamy o protiprávnom útoku USA na Bagdad, vraždy nevinných ľudí, manipuláciu s informáciami, záznamy o vojne v Afganistane, či Iraku. Neskôr bol zatknutý a od roku 2019 sedí v britskom väzení. Napriek tomu, že globálne médiá žiadajú o jeho prepustenie, tak vlády USA a Británie sú v tom neochvejné.

Odpoveďou a pomocou Assangeovi môže byť DAO (Decentralizovaná autonómna organizácia), ktorej názov znie „AssangeDAO“. Toto DAO bolo založené s výslovným účelom postaviť sa na stranu právnej ochrany Assangea a lobovanie za jeho prepustenie. Na svojej webovej stránke „AssangeDAO“ tvrdí, že jej účelom je „inšpirovať silnú sieť solidarity a bojovať za slobodu Juliana Assangea“.

Aktuálne „AssangeDAO“ vyzbieralo viac ako 14.329 ETH, čo pri súčasnej cene je hodnota viac ako 44,5 milióna dolárov. Tí, ktorí prispejú svojimi Ethereum (ETH) tokenmi, tak získajú token „$ JUSTICE“. „AssangeDAO“ na svojej webovej stránke uvádza: „Získame prostriedky na právnu pomoc a kampaň na zvýšenie verejného povedomia o systémovom zlyhaní našich justičných systémov. My, cypherpunkeri, sa zhromažďujeme, aby sme pomohli kolegom v núdzi“.  

Cypherpunkeri predstavujú neformálnu skupinu ľudí, ktorí sa zaujímajú o súkromie a kryptografiu. Cieľom tejto skupiny je dosiahnuť súkromie a bezpečnosť pomocou proaktívneho používania kryptografie.