Apple umožní krypto platby prostredníctvom novej funkcie „Tap to Pay“

Spoločnosť Apple oznámila plány na spustenie novej funkcie „Tap to Pay“ pre svoj smartfón iPhone. Nová funkcia efektívne premení smartfón na miesto, kde budú používateľom umožnené krypto platby, ako v bežnom obchode, tak aj medzi firmami.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Apple táto funkcia „Tap to Pay“ bude rozšírenou podporou pre „Apple Pay, bezkontaktné kreditné, debetné karty a iné digitálne peňaženky“. V zásade to znamená, že pokiaľ spoločnosť Apple priamo v novej funkcionalite nezakáže prevod a platby kryptomenami, tak zákazníci, ktorí používajú napríklad kartu Coinbase Card, Crypto.com Visa Card alebo podobnú platobnú kartu, tak budú môcť používať svoje kryptomeny na platby prostredníctvom „Tap to Pay“.

V júni 2021 kryptoburza Coinbase spustila kartu Coinbase Card, ktorá používateľom umožňuje míňať kryptomeny bežným spôsobom podobne, ako napríklad prostredníctvom bankových kariet Visa, alebo Mastercard. V auguste 2021 sa kryptoburza Coinbase integrovala s Apple Pay a Google Pay, čo používateľom umožnilo nakupovať kryptomeny priamo na platforme Coinbase. Ako uviedol Cointelegraph, tento krok umožnil zákazníkom so sídlom v Spojených štátoch nakupovať kryptomeny pomocou bankových debetných a kreditných kariet, a to prostredníctvom bežnej platobnej platformy Apple Pay. Coinbase, v prípade použitia Coinbase Card,  automaticky zmení vaše kryptomeny v reálnom čase na americké doláre a prevedie prostriedky na vašu kartu Coinbase Card (bez poplatkov za konverziu) na použitie pri nákupoch, alebo výberoch z bankomatov. V porovnaní s tým si štandardné banky za konverziu meny berú poplatky napríklad vo výške 2% a viac zo sumy, ktorú používateľ mení.

Podľa zverejnených správ platba prostredníctvom funkcie „Tap to Pay“ bude fungovať s bezkontaktnými kreditnými a debetnými kartami všetkých popredných platobných sietí vrátane American Express, Discover, Mastercard a Visa. Zatiaľ čo Apple Pay s najväčšou pravdepodobnosťou zatiaľ neumožní priamy nákup tovarov a služieb prostredníctvom bitcoinov (BTC), tak umožní zmenu kryptomeny používateľa tak, aby zodpovedala sume v dolároch požadovanej obchodníkom na zaplatenie nákupu. Apple má v úmysle spustiť funkciu „Tap to Pay“ prostredníctvom Apple Store, na telefónoch iPhone XS a novších.

Ďalšou zaujímavou správou s oblasti možností vykonávania platieb kryptomenami je spustenie služby „Cash App“, čo je služba mobilných platieb, ktorá bola vyvinutá a je vlastnená spoluzakladateľom Twitteru Jackom Dorseym. Podľa posledných správ je služba „Cash App“ kompatibilná s bitcoinovou platobnou sieťou „Lightning Network“, ktorá slúži najmä na vykonávanie rôznych prevodov vrátane mikroplatieb prostredníctvom BTC. Používatelia tak spustením novej funkcie „Cash App“ môžu vykonávať priame transakcie prostredníctvom BTC rýchlejšie u všetkých typov bežných platieb.