Analýza protokolu Theta Network - decentralizovaný video streaming.

Theta Network je blockchainová decentralizovaná sieť, ktorá sa snaží vyvolať globálny záujem v počítačovej sieti, k prevádzke decentralizovanej platformy na streamovanie videa. V súčasnosti sú siete na doručovanie obsahu (angl. CDN = content delivery network) geograficky rozmiestnené podľa operátorov sietí a doručovanie obsahu videostreamu koncovým používateľom je platené. Mnohé existujúce CDN siete kvôli lokalizovanému obmedzeniu ich umiestnenia nedokážu držať krok s čoraz kvalitnejšími streamovacími platformami.

Theta umožňuje používateľom prenášať videá takým spôsobom, že im ponúka náhradnú šírku pásma a výpočtové zdroje iných používateľov.  Jej blockchain je navrhnutý tak, aby stimuloval zdieľanie šírky pásma cez sieť Theta. Používatelia majú teda možnosť prispieť do siete svojou nadbytočnou šírkou pásma a výpočtovými výkonmi výmenou za tokenové odmeny. Čím viac používateľov sa pripája k sieti Theta, tým je k dispozícii väčšia šírka pásma, a tým sa aj zlepšuje kvalita streamovania videí v sieti.

Vývojári Theta sa pokúšajú vyriešiť rôzne výzvy, ktorým dnes čelí priemysel streamovania videa, prostredníctvom inovatívneho nového blockchainu. Predovšetkým ide o rozloženie platformy, ktoré eliminuje prekážku tradičných kanálov na doručovanie obsahu. Tento problém je odborníkmi známy ako problém „poslednej míle“. Je to hlavný problém pre platformy streamovania s vysokým rozlíšením a vysokou bitovou rýchlosťou novšej generácie ako sú 4k, 8 atď...

  • Pre vysvetlenie: Televízory s rozlíšením 4K majú štyrikrát viac pixelov ako FULL HD TV, čo znamená, že horizontálne rozlíšenie obrazovky je až 4000 pixelov (od toho sa odvíja názov), čiže spolu až 8,3milióna pixelov. Ak rýchlosť internetu dosahuje aspoň 20Mbps, tak môžete streamovať väčšinu 4K obsahu. Netflix napríklad len postupne pridáva filmy a seriály, ktoré sú natočené v 4K kvalite.

Theta je tiež protokol s otvoreným zdrojovým kódom (angl. open source) a uvádza, že táto skutočnosť zvyšuje potenciál pre kohokoľvek vytvárať nové aplikácie a služby na jej platforme. Theta sa snaží poskytnúť používateľom technické aj ekonomické riešenia problémov, ktorým čelí sektor streamovania. Používatelia Theta majú prístup ku globálnej infraštruktúre pre video obsah a doručovanie dát. Tento projekt poskytuje streamovanie e-športu, hudby, TV, filmov, vzdelávania, podnikových konferencií, peer-to-peer streaming a mnohé ďalšie. Decentralizovaná povaha platformy navyše zaisťuje, že Theta je poháňaná a budovaná jej používateľmi a nie jednou centrálnou spoločnosťou. Theta je decentralizovaná sieť budovaná v súlade so štandardom ERC-20 s podporou inteligentných zmlúv a tokenov, ktoré je možné použiť v ekosystéme Ethereum. Ethereum je najväčší ekosystém dApps na svete a Theta využíva bezpečnosť a efektivitu Etherea a kombinuje ho s rôznymi proprietárnymi technológiami na zlepšenie kvality doručovania video streamov.

Ďalšou veľkou výhodou siete Theta je jej rozšíriteľnosť a interoperabilita. Sieť podporuje vytváranie decentralizovaných aplikácií (dApps). Tieto aplikácie fungujú na vrchole platformy a využívajú jej súpravu rôznych technických nástrojov. Theta blockchain je v súčasnosti jedinou end-to-end infraštruktúrou pre decentralizované streamovanie a doručovanie videa. Dizajn blockchainu v tomto smere umožňuje maximálnu funkčnosť. Systém môže napríklad ťahať streaming z uzlov partnerskej vyrovnávacej pamäte. Tento prístup umožňuje videoplatformám výrazne znížiť náklady siete na doručovanie obsahu (CDN).

Theta.tv https://www.theta.tv/ je hlavná streamovacia služba siete. Používatelia si odtiaľto môžu prezerať a uverejňovať svoje videá. Je zaujímavé, že táto aplikácia bude súčasťou budúcich telefónov Samsung Galaxy. Integrácia Samsung umiestni softvér Theta na 75 miliónov existujúcich zariadení. Dôsledkom takejto spolupráce bude, že Theta sa dostane k celosvetovej používateľskej základni, ktorá ju môže posunúť vpred.

Kompletný ekosystém Theta Network je možné nájsť na https://thetatoken.org/ecosystem

Theta tokenpng

Theta Network sa môže pochváliť dvoma natívnymi kryptomenami, THETA token, ktorý slúži na hlasovanie o zmenách v protokole a token TFUEL, ktorý slúži na vykonávanie transakcií.

Theta je sieť poháňaná tromi skupinami účastníkov:

  • Enterprise Validator Nodes – sú to uzly tvorené jednotlivcami, alebo spoločnosťami, ktoré vkladajú THETA tokeny za právo spracovávať transakcie v sieti. Medzi aktuálne overovacie uzly (angl. Validator Nodes) patria napríklad aj Google a Samsung.
  • Guardian Nodes – sú to používatelia, ktorí vykonávajú prácu, aby zabezpečili, že bloky transakcií navrhnuté uzlami Enterprise Validator Nodes sú správne a presné.
  • Edge Node – sú používatelia, ktorí buď zdieľajú svoju šírku pásma, alebo prenášajú video streamy cez sieť Theta výmenou za tokeny TFUEL.

Theta využíva formu mechanizmu konsenzu Proof-of-Stake známeho ako Multi-Level BFT (Modifikovaná tolerancia byzantských chýb = BFT), ktorý udržiava distribuovanú sieť počítačov so sieťou Theta v synchronizácii a je oveľa rýchlejší ako tradičné systémy konsenzu a overovania sietí. Viacúrovňový mechanizmus BFT využíva malú skupinu uzlov na urýchlenie schvaľovania. Mechanizmu konsenzu Theta sa zúčastňujú uzly Enterprise Validator Nodes a aj Guardian Nodes, čo protokolu pridáva ďalšiu úroveň zabezpečenia. Tieto uzly musia vložiť tokeny THETA, aby pomohli poháňať blockchain, produkovať bloky a hlasovať o zmenách. Uzly „Validator Nodes“ musia vložiť minimálne 10 000 000 THETA, zatiaľ čo uzlom „Guardian Nodes“ stačí vložiť 100 000 THETA. Je potrebné poznamenať, že hlasovacie právo je určené výškou vkladu THETA. Tento mechanizmus poskytuje sieti Theta Network vysokú priepustnosť transakcií.

Tokeny THETA ako vklad teda používajú uzly „Validator Nodes a Guardian Nodes“ na vytváranie blokov a na účasť na riadení protokolu. Tokeny TFUEL hlavne podnecujú a povzbudzujú jednotlivých používateľov, aby zdieľali svoje nadbytočné výpočtové zdroje a zdroje šírky pásma ako vyrovnávacie alebo prenosové uzly pre video streamy.

Sieť Theta tiež umožňuje vývojárom budovať decentralizované aplikácie nad jej blockchainom. Príkladmi sú napríklad aplikácie na rozdeľovanie licenčných poplatkov a mechanizmy kolektívneho financovania. Theta Network tiež vybudovala systém mikroplatieb na účely streamovania videa, ktorý umožňuje divákom a tvorcom obsahu odosielať a prijímať THETA tokeny prostredníctvom oficiálnej aplikácie krypto peňaženky. Používatelia siete Theta Network si môžu stiahnuť oficiálnu peňaženku Theta Wallet, aby mohli držať alebo vkladať svoje žetóny THETA a TFUEL. Ďalšou peňaženkou je napríklad MetaMask. Používatelia majú veľkú flexibilitu, pokiaľ ide o ukladanie THETA tokenov, nakoľko sa jedná o token podľa Ethereum štandardu ERC-20, takže si môžete vybrať z veľkého množstva možností, ktoré sú v súlade s ERC20. Aktuálne doporučované krypto peňaženky nájdete na https://thetatoken.org/wallet

Theta vjpg

Aktuálny stav tokenu THETA k 26.3.2024

  • Aktuálna cena tokenu THETA je 3,09 USD
  • Maximálna dosiahnutá hodnota (ATH = All Time High) bola 15,72 USD, ktorá bola dosiahnutá 16.04.2021
  •  Minimálna dosiahnutá hodnota (ATL = All Time Low) bola 0,0404 USD, ktorá bola dosiahnutá 13.03.2020
  • Celkové maximálne množstvo tokenov THETA je 1 000 000 000.
  • Aktuálna trhová kapitalizácia THETA je 3 091 762 482 USD
  • Objem obchodov za posledných 24 hodín je 81 343 281 USD
  • Podľa analytickej platformy Coingecko sa THETA podľa trhovej kapitalizácie nachádza na 47. mieste všetkých kryptomien.

Aktuálny stav tokenu TFUEL k 26.3.2024

  • Aktuálna cena tokenu TFUEL je 0,08875 USD
  • Maximálna dosiahnutá hodnota (ATH = All Time High) bola 0,6816 USD, ktorá bola dosiahnutá 09.06.2021.
  •  Minimálna dosiahnutá hodnota (ATL = All Time Low) bola 0,000908 USD, ktorá bola dosiahnutá 13.03.2020
  • Celkové maximálne množstvo tokenov TFUEL je 6 493 135 800
  • Aktuálna trhová kapitalizácia THETA je 576 262 652 USD
  • Objem obchodov za posledných 24 hodín je 7 123 433 USD
  • Podľa analytickej platformy Coingecko sa THETA podľa trhovej kapitalizácie nachádza na 170. mieste všetkých kryptomien.

Tokeny THETA a TFUEL je možné kúpiť napríklad na burze Binance, Uphold, KuCoin, Gate.io

História Theta Network. Theta vstúpila na trh v roku 2018 po predpredaji súkromných tokenov v hodnote 20 miliónov dolárov uskutočnenom rok predtým. Za projektom stojí spoločnosť Theta Labs so sídlom v San Franciscu. Pôvodne vývojári vytvárali sieť Theta na Ethereu, ale odvtedy ubehol čas a spoločnosť začala budovať vlastný natívny blockchain.  

Tím Theta Labs tvoria skúsení technológovia a mediálni manažéri, pričom predchádzajúce funkcie zastávali v Netflixe, Amazone, Samsungu, Vimeo a Salesforce. Jedinečná kombinácia odborných znalostí Theta Labs v oblasti blockchainu a skúseností s videom a zábavou sú kľúčom k tomu, aby sa Theta stala popredným blockchainom pre médiá a zábavu.

Lídrom je generálny riaditeľ Mitch Liu, spoluzakladateľ Gameview Studios (kúpený spoločnosťou DeNA) a Tapjoy (kúpený spoločnosťou ironSource) a CTO Jieyi Long, ktorý je spoluzakladateľom MadSkill Game Studios a vlastní viac ako tucet patentov v oblasti blockchainu, videa, streamovania, VR (virtuálnej reality) a NFT.

Záver.

Theta zaznamenala v poslednom období rastúci záujem investorov a snaží sa pripraviť na požiadavky streamovaniae, ktoré prídu v budúcnosti. Mitch Liu, spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ platformy, je v tomto odvetví dobre známy ako priekopník. Okrem toho sa spoločnosti Theta podarilo dohodnúť spoluprácu s niekoľkými ďalšími zaujímavými osobnosťami, medzi ktorých patria aj spoluzakladateľ YouTube Steve Chen a Justin Kan, ktorý spoluzakladateľom hernej streamovacej platformy Twitch. Theta Network sa snaží vyplniť kľúčovú medzeru v sektore video streamingu, a aj preto rastie na trhu dopyt po tomto tokene. Ak plánujete nejakú investíciu do Theta Network, alebo ak plánujete držať túto kryptomenu na dlhší čas, tak hardvérová peňaženka je najlepšou voľbou. Hardvérové peňaženky Ledger Nano S alebo Ledger Nano X podporujú uloženie tokenov Theta (THETA).

Upozornenie.

Tento článok slúži len na informatívne účely, nie je vytvorený na základe žiadnej spolupráce a nie je investičnou radou alebo poradenstvom. Nákup kryptomien je spojený, ako aj u iných investícií, s rizikom. Vždy je potrebné zvážiť, akú sumu chcete investovať a je to vždy na individuálnom rozhodnutí.