Americký regulátor SEC nemá v pláne nasledovať Čínu a zakázať Bitcoin

Americký predseda SEC Gary Gensler uviedol, že finančný regulátor neplánuje zakázať kryptomeny, ale Kongres by mohol prijať prísnejšie opatrenia.

Šéf SEC vo svojom prejave na pojednávaní Výboru pre finančné služby (House Financial Services Committee) dňa 5. októbra uviedol, že agentúra nemá v úmysle nasledovať čínske vedenie a zakázať kryptomeny.

Koncom minulého mesiaca Katie Haunová uviedla, že nasledovanie čínskych zákazov by bolo pre USA veľmi zlým krokom. Na tom istom výbore minulý týždeň Jerome Powell, predseda FED, zopakoval sentiment, podľa ktorého centrálna banka neplánuje zakázať kryptomeny.

Kongresmanka Maxine Waters, ktorá výboru predsedala, poznamenala, že SEC je postavený pred historickú výzvu, ktorá prišla v dôsledku „neuveriteľného nárastu kryptomenových aktív, ako aj vzniku sprostredkovateľov kryptomien, kryptomenových búrz a decentralizovaných protokolov“.

V reakcii na otázky kongresu Gary Gensler uviedol, že prioritou je ochrana spotrebiteľa a ide o to, ako sa k tejto oblasti SEC postaví a zároveň uviedol, že je veľmi dôležité nastaviť spoluprácu s bankovými a inými regulátormi. Ide najmä o to, či ministerstvo financií môže kryptomeny zahŕňať do rámca boja proti praniu špinavých peňazí a dodržiavania daňových predpisov.

Gensler k téme regulácie kryptomien zopakoval svoje predchádzajúce stanovisko, a to že SEC bude požadovať, aby sa burzy digitálnych aktív museli zaregistrovať v SEC a decentralizované burzy (DEX) by tiež podliehali predpisom. Gensler na kongrese tiež zopakoval obavy zo stablecoinov, ktoré predtým označil, ako kasínové pokerové žetóny, pričom uviedol, že „problémy s finančnou stabilitou, ktoré by stablecoiny mohli vyvolať“, budú pre SEC prioritou, pretože ich prudký nárast môže predstavovať široké systémové riziká.