Americký dolár na 20 ročnom maxime. Čo nato Bitcoin?

Po tom, čo americký Federálny rezervný systém (Fed) posilnil jastrabie komentáre k inflačnému výhľadu (ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 75 bázických bodov), sa začal ďalší výpredaj na akciovom a aj kryptomenovom trhu. U Bitcoinu to znamenalo vymazanie ziskov z posledných týždňov a smer k otestovaniu lokálnych miním (úroveň 17.500 USD) z júna tohto roku. Powellov osemminútový prejav vymazal aj z globálneho akciového trhu viac ako 2 bilióny dolárov. J. Powell v prejave uviedol: „Obnovenie cenovej stability si pravdepodobne bude nejaký čas vyžadovať zachovanie reštriktívnej politiky. História nás varuje pred predčasným uvoľnením politiky.“

Paul Christopher, šéf trhovej stratégie v investičnom inštitúte Wells Fargo, v rozhovore pre Bloomberg varoval, že americké akcie budú ďalej klesať, pričom index S&P 500 by mal podľa neho najbližšie klesnúť pod 4000 USD.

Americký dolár dosiahol v uplynulom týždni nové 20-ročné maximum. Príbeh o strate hodnoty (cien) akcií v prípade rastu ceny dolára je všeobecne známy. Rast ceny dolára okrem akcií zasiahol aj Bitcoin a kryptomeny. Cena Bitcoinu klesla počas týždňa na hodnotu 19.500 dolárov a pri pohľade na kryptotrh krvácajú altcoiny ešte viac ako Bitcoin. Trhová kapitalizácia kryptomien klesla na 950 miliárd dolárov. Medzi obchodníkmi prevláda sentiment strachu, keďže index chamtivosti a strachu (Fear & Greed Index) klesol opäť do zóny extrémneho strachu na hodnotu 24.

Podľa aktuálnych údajov platformy CoinMarketCap sa Bitcoin (BTC) z prepadu trochu zotavil, keď jeho cena vzrástla na úroveň 19.990 USD, ale napriek tomu je kryptomena číslo jeden tento týždeň v strate zhruba 6,5%. Napriek tomu dominancia BTC (metrika, ktorá je bežne používaná na meranie výkonnosti BTC v porovnaní s výkonnosťou zvyšku trhu) sa za posledných 24 hodín zvýšila. Na základe údajov o dominancii trhu je teda jasné, že pri aktuálnom poklese Bitcoin fungoval lepšie ako altcoiny, ktoré zaznamenali väčšie straty.

Politika Fedu je teda až do septembrového rozhodnutia o zvýšení sadzieb viac menej jasná a trh sa trochu upokojil, napriek tomu však stále existuje veľký priestor na rozvírenie relatívne pokojných vôd, keďže geopolitická neistota a inflácia pretrvávajú, pričom inflácia v Európe stále rastie.