Americké senátorky predstavili nový návrh pre stablecoiny

Senátorky Kirsten Gillibrand a Cynthia Lummis celé mesiace naznačovali, že pripravujú legislatívu na vytvorenie ochrán pre emitentov a používateľov stablecoinov.

V oznámení zo 17. apríla obe senátorky uviedli, že chcú zákon o stabilizácii platieb, ktorý zákonodarcovia pripravovali mesiace a očakávajú, že bude zverejnený v roku 2024. Podľa senátoriek legislatíva zakazuje „nepodporované algoritmické stablecoiny“.

„Prijatie regulačného rámca pre stablecoiny je absolútne nevyhnutné pre udržanie dominancie amerického dolára, podporu zodpovedných inovácií, ochranu spotrebiteľov a potláčanie prania špinavých peňazí a nezákonného financovania,“ povedala senátorka Kirsten Gillibrand. „Na vypracovanie čo najsilnejšieho zákona naše kancelárie úzko spolupracovali s príslušnými federálnymi a štátnymi agentúrami a som presvedčená, že táto legislatíva môže získať potrebnú podporu v Senáte a Snemovni."

Podľa textu 179-stranového návrhu zákona by štátne nedepozitné trustové spoločnosti mohli vydávať až 10 miliárd dolárov v platobných stablecoinoch, pričom autorizované inštitúcie by mohli vydávať stablecoiny „až do akejkoľvek sumy“ na základe štátnej charty s obmedzeným účelom. Legislatíva sa tiež zamerala na podporu súčasného systému štátnych a federálnych chárt a zaviedla pravidlá o úschove pre správcovské spoločnosti bez depozitára. V októbri 2023 senátorka Cynthia Lummis vyzvala ministerstvo spravodlivosti, aby podniklo kroky proti vydavateľovi stablecoinov Tether za údajné uľahčenie prevodu finančných prostriedkov, ktoré Hamas použil po útoku teroristickej skupiny na Izrael. V minulosti spolupracovala so senátorkou Kirsten Gillibrand na zavedení legislatívy zameranej na krypto, vrátane jedného zákona na vytvorenie komplexného rámca objasňujúceho úlohy Komisie pre cenné papiere a burzu a komisie pre obchodovanie s komoditnými futures pri regulácii digitálnych aktív.

Či ich návrh prejde je však ešte otázne.