Americké ministerstvo spravodlivosti žaluje kryptomenovú burzu KuCoin a jej dvoch zakladateľov!

Ministerstvo spravodlivosti USA a Komisia pre obchodovanie s komoditami a futures (CFTC) obvinili a zažalovali poprednú globálnu kryptomenovú burzu KuCoin a jej dvoch zakladateľov za porušenie zákona o bankovom tajomstve a nelicencovaného prevodu peňazí. Americké ministerstvo spravodlivosti vo svojom oznámení uviedlo, že KuCoin a jeho spoluzakladatelia Chun Gan a Ke Tang porušili americké zákony proti praniu špinavých peňazí tým, že urobili z KuCoinu jednu z najväčších búrz s kryptomenami na svete.

Generálny prokurátor južného okresu New Yorku Damian Williams a úradujúci zvláštny agent zodpovedný za Úrad pre vyšetrovanie vnútornej bezpečnosti v New Yorku Darren McCormack povedali, že bola podaná obžaloba na KuCoin a jeho zakladateľov Chun Gan a Ke Tang. Podľa tejto obžaloby sú kryptomenová burza KuCoin a jej zakladatelia Chun a Ke Tang obvinení zo sprisahania s cieľom prevádzkovať nelicencovaný obchod s prevodom peňazí a zo sprisahania s cieľom porušiť bankové tajomstvo.

Americký prokurátor pre južný okres New York Damian Williams povedal nasledovné: „Ako sa uvádza v dnešnom obvinení, KuCoin a jeho zakladatelia sa zámerne pokúsili zakryť skutočnosť, že značný počet používateľov v USA vykonával transakcie na platforme KuCoin.“

Burza KuCoin údajne využila svoju veľkú základňu zákazníkov v USA, aby sa stala jednou z najväčších derivátových a spotových búrz s kryptomenami na svete s miliardami dolárov v denných transakciách a biliónmi dolárov v ročnom objeme obchodov. Finančné inštitúcie ako KuCoin však využívajú príležitosti, ktoré Spojené štáty ponúkajú, ale musia tiež dodržiavať zákony USA, aby pomohli odhaliť a odstrániť zločiny a korupčné finančné schémy. KuCoin sa však údajne zámerne rozhodol neurobiť to.

Podľa obžaloby, údajne obžalovaní zakladatelia nedokázali presadiť základné pravidlá boja proti praniu špinavých peňazí, čo umožnilo spoločnosti KuCoin pôsobiť v tieni finančných trhov a využívať ho tak ako útočisko na nelegálne pranie špinavých peňazí. Podľa vyjadrení obžaloby by malo dnešné obvinenie vyslať jasný odkaz ostatným burzám s kryptomenami, že ak plánujú obsluhovať zákazníkov z USA, tak musia dodržiavať zákony USA.

Škoda však, že sú tak nejednoznačné a neprehľadné...