Americká komisia pre cenné papiere (SEC) schválila ETF investície do bitcoinu

Americká komisia pre cenné papiere (SEC) schválila Volt ETF (Volt Crypto Industry Revolution & Tech ETF (BTCR)). Jedná sa o fond ktorý, investuje do technologických spoločností s bitcoinovou expozíciou a podpornou infraštruktúrou. Výnosnosť fondu je závislá od výkonnosti firiem, ktoré majú vo svojom investičnom portfóliu bitcoiny, alebo s ním nejakým spôsobom podnikajú. Schválením ETF fondu sa jedná sa obrovský krok vpred pre celý kryptotrh, ktorý doposiaľ nemal žiadne schválené ETF fondy s priamym zásahom na bitcoin. Fond bude investovať do krypto sféry v USA aj v zahraničných spoločnostiach. Vo fonde sú zastúpené spoločnosti ako Tesla, Square, Coinbase, PayPal, Marathon, alebo Twitter.

Aby spoločnosti splnili požiadavky na investície, musia tieto spoločnosti držať väčšinu svojich čistých aktív za posledných 12 mesiacov v bitcoinoch. Vo fonde môžu byť aj spoločnosti, ktoré získavajú väčšinu svojich výnosov napríklad z ťažby bitcoinov, požičiavania, obchodovania s bitcoinami alebo z výroby zariadení na ťažbu bitcoinov.

Americká komisia pre cenné papiere (SEC) sa veľmi zdráhala schvaľovať ETF, pričom sa doposiaľ obávala toho, že nie je dostatok opatrení na ochranu investorov. Predseda SEC Gary Gensler, ktorý podporil ETF, ktoré sú založené na bitcoinových futures, povedal, že schváleniu ETF musí vždy predchádzať rámec diskusie týkajúci sa regulácie. Z tohto dôvodu čakajú ďalšie žiadosti o ETF na schválenie. Niektorí zástancovia kryptomien tvrdia, že ETF ako investičný nástroj by pomohol priniesť na trh určitý poriadok. Vďaka bezpečnejšiemu spôsobu investovania do bitcoinu, kde na rozdiel od búrz, ktoré stále spracúvajú objednávky, budú noví investori lepšie chránení.