Altcoiny s potenciálom zaujímavého rastu v roku 2024.

V roku 2024 je trh s altcoinmi svedkom niekoľkých významných zmien trendov, ktoré formujú krypto priestor ako taký. Decentralizované financie (DeFi) napriek boomu okolo memecoinov naďalej dominujú v priestore altcoinov. Platformy DeFi ponúkajú rôzne finančné služby, ako sú pôžičky, možnosti požičiavať alebo obchodovať, a to všetko bez potreby tradičných sprostredkovateľov. Altcoiny, ktoré poháňajú projekty DeFi, získavajú na sile, pretože investori hľadajú alternatívne spôsoby vytvárania výnosov a finančného začlenenia. Počas súčasného trendu tiež vzrástla popularita nezastupiteľných tokenov (NFT), čo poháňalo najmä integráciu funkcií NFT do sféry altcoinov. Projekty skúmajú spôsoby, ako začleniť štandardy NFT tak, aby sa umožnilo jedinečné vytváranie digitálnych aktív, ich vlastníctvo a obchodovanie. Altcoiny ponúkajúce podporu NFT priťahujú pozornosť rôznych zberateľov a aj tvorcov NFT tokenov.

Škálovateľnosť a vysoké transakčné poplatky na veľkých blockchainových sieťach viedli k vzostupu riešení druhých vrstiev L2. Altcoiny zamerané na technológie druhých vrstiev, ako sú rôzne sidechainy a rollupy, naberajú na popularite, pretože ponúkajú rýchlejšie a nákladovo efektívnejšie transakcie a zároveň využívajú bezpečnosť základného blockchainu. Zároveň je čoraz dôležitejšia interoperabilita medzi rôznymi blockchainovými sieťami. Altcoiny uľahčujúce medzireťazcovú komunikáciu a interoperabilitu získavajú na význame, pretože umožňujú bezproblémový prenos aktív a komunikáciu medzi rôznymi blockchainovými ekosystémami. S rastúcimi obavami o súkromie a bezpečnosť však zaznamenávajú zvýšený záujem aj altcoiny ponúkajúce vylepšené funkcie ochrany osobných údajov. Projekty implementujúce pokročilé kryptografické techniky, ako sú dôkazy s nulovými znalosťami (angl. zero-knowledge proofs) a kruhové podpisy (angl. ring signatures), priťahujú používateľov, ktorí pri svojich transakciách uprednostňujú súkromie. Environmentálne obavy súvisiace s ťažbou kryptomien tiež vedú k širšiemu prijatiu altcoinov s udržateľnými „ekologickými“ mechanizmami konsenzu. Projekty s konsenzom Proof of Stake (PoS) alebo energeticky efektívne ťažobné algoritmy získavajú na popularite, keďže investori hľadajú alternatívy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Jasnosť a súlad s predpismi a tvoriacou sa legislatívou je pre altcoinové projekty čoraz dôležitejšia a dalo by sa povedať, že bude mať vplyv aj na ďalšiu životaschopnosť a adopciu projektov. Altcoiny, ktoré uprednostňujú transparentnosť a súlad s predpismi, vnímajú investori aj regulátori priaznivo, čo vedie k zvýšenému prijatiu a dôvere investorov. Tieto trendy odrážajú vyvíjajúci sa charakter trhu s altcoinmi v roku 2024 so zameraním sa na inovácie, udržateľnosť a uspokojovanie rôznorodých

Kryptomeny a altcoiny sa často používajú rôznym spôsobom, rôzne sa porovnávajú, no medzi nimi sú niektoré kľúčové rozdiely.

Kryptomeny sa označujú ako digitálne alebo virtuálne meny, ktoré využívajú kryptografiu na zabezpečenie a fungujú na technológii blockchain alebo distribuovanej účtovnej knihy. Bitcoin (BTC) je najznámejšia a najrozšírenejšia kryptomena a je často považovaná za prvú svojho druhu. Kryptomeny ako Bitcoin sa zvyčajne používajú ako prostriedok výmeny, uchovávateľ hodnoty alebo investičné aktívum. Na druhej strane altcoiny sú akékoľvek iné kryptomeny ako Bitcoin. Sú to alternatívne digitálne meny, ktoré prišli po vytvorení Bitcoinu. Altcoiny môžu slúžiť na rôzne účely okrem toho, že sú len menou. V porovnaní s bitcoinmi môžu mať odlišné funkcie, prípady použitia alebo základné technológie. Kryptomeny ako Bitcoin sa primárne zameriavajú na to, aby boli digitálnymi menami pre transakcie a uchovávanie hodnoty. Altcoiny však môžu mať širšie účely, ako sú napríklad inteligentné zmluvy (Ethereum), cezhraničné platby (Ripple) alebo funkcie ochrany osobných údajov (Monero). Bitcoin má najväčší podiel na trhu a je často označovaný ako „digitálne zlato“ kvôli jeho statusu uchovávateľa hodnoty. Altcoiny, hoci sú stále cenné, majú často menšiu trhovú kapitalizáciu a môžu byť volatilnejšie. Zatiaľ čo Bitcoin predstavil koncept technológie blockchain, altcoiny často zavádzali nové alebo upravené technológie. Napríklad Ethereum zaviedlo do blockchainu inteligentné zmluvy a decentralizované aplikácie (DApps). Bitcoin má silnú a etablovanú komunitu a vývojový tím. Altcoiny majú tiež svoje komunity a vývojové tímy, ktoré sa však často zameriavajú na konkrétne prípady použitia alebo technologický pokrok. Stručne povedané, zatiaľ čo kryptomeny ako Bitcoin vydláždili cestu digitálnym menám, altcoiny ponúkajú pestrú škálu možností s rôznymi funkciami, účelmi a technológiami nad rámec toho, čo ponúka Bitcoin. 

Investovanie do altcoinov v roku 2024 ponúka niekoľko zaujímavých výhod pre investorov, ktorí chcú diverzifikovať svoje kryptoportfólia a využiť nové trendy. Altcoiny historicky preukázali potenciál vyšších výnosov v porovnaní s etablovanejšími kryptomenami, ako je Bitcoin. Včasné investície do sľubných altcoinových projektov môžu viesť k značným ziskom, pretože získavajú trakciu a adopciu.

Investovanie do altcoinov zároveň umožňuje investorom diverzifikovať svoje portfólio a to aj mimo rámec bitcoinu. Altcoiny predstavujú širokú škálu projektov, od platforiem decentralizovaných financií (DeFi) až po herné tokeny, ktoré poskytujú expozíciu voči rôznym sektorom krypto trhu. Mnohé altcoiny sú v popredí inovácií v technológii blockchain. Investovanie do altcoinov poskytuje investorom prístup k projektom skúmajúcim špičkové riešenia, ako sú decentralizované aplikácie (DApps), inteligentné zmluvy a nové mechanizmy konsenzu. Altcoiny tiež ponúkajú príležitosť dostať sa do prízemia vznikajúcich projektov skôr, ako dosiahnu uznanie hlavného prúdu. Včasné investovanie do sľubných altcoinov môže priniesť značné výnosy, pretože projekty získavajú časom na hodnote a adopcii. Diverzifikované prípady použitia: Rovnako tak prichádzajú s rôznymi prípadmi použitia nad rámec jednoduchých menových transakcií. Od uľahčenia cezhraničných platieb až po umožnenie decentralizovaných finančných aplikácií a napájanie platforiem NFT, altcoiny ponúkajú rozmanité príležitosti na investovanie v rôznych sektoroch a odvetviach.

Mnoho altcoinov má tiež nižšie vstupné bariéry v porovnaní s Bitcoinom, ktorý má relatívne vysokú cenu za coin. Táto dostupnosť umožňuje investorom s menším rozpočtom zúčastniť sa na krypto trhu a potenciálne ťažiť z rastu vznikajúcich projektov. Volatilita altcoinov sa javí často ako problém a strašiak najmä pre traderov, ale volatilita zároveň predstavuje príležitosti pre aktívnych obchodníkov, aby využili kolísanie cien a generovali zisky prostredníctvom obchodných stratégií, ako je swingové obchodovanie, denné obchodovanie a arbitráž. Altcoiny majú často silné komunity podporovateľov a vývojárov, ktorí aktívne pracujú na propagácii a zlepšovaní projektu. Táto silná podpora komunity môže prispieť k dlhodobému úspechu a zhodnoteniu rôznych altcoinových projektov.

Investovanie do altcoinov v roku 2024 tak ponúka investorom možný vysoký potenciál výnosov, diverzifikáciu, a prístup k inováciám, či k širokému spektru prípadov použitia a investičných príležitostí v rámci dynamického a rýchlo sa vyvíjajúceho trhu s kryptomenami.

Každé investovanie, a to nie len do altcoinov si vyžaduje dôležitý a podrobný prieskum a vyžaduje si vlastné, starostlivé zváženie viacerých faktorov, ako sú napríklad technológia, prijatie, prípady použitia a trhový potenciál. Tu sú podľa nášho názoru niektoré z najlepších altcoinov, ktoré môžu investori zvážiť pri svojom rozhodovaní.

  • Ethereum (ETH) - Ethereum je naďalej popredným altcoinom so svojou funkcionalitou inteligentných zmlúv a rastúcim ekosystémom decentralizovaných aplikácií (DApps). S aktualizáciou Ethereum 2.0, ktorej cieľom je a bude zlepšiť škálovateľnosť a udržateľnosť, zostáva ETH silným hračom, čo sa týka investície v roku 2024.
  • Cardano (ADA) - Cardano je blockchainová platforma známa svojim zameraním na škálovateľnosť, interoperabilitu a udržateľnosť. S neustálym vývojom, ako je zavádzanie inteligentných zmlúv a rozširovanie svojho ekosystému, sa ADA v roku 2024 umiestňuje v našom rebríčku na druhom mieste sľubných investičných príležitostí.
  • Polkadot (DOT) - Polkadot je viacreťazcový protokol interoperability, ktorý umožňuje rôznym blockchainom prenášať správy a hodnoty bez nutnosti dôvery. Vďaka svojej inovatívnej technológii a rastúcemu ekosystému parachainov má DOT potenciál stať sa jedným z najlepších hráčov v roku 2024.
  • Solana (SOL) - Solana je vysoko výkonná blockchainová platforma známa svojou vysokou rýchlosťou transakcií a nízkymi poplatkami. So zameraním na decentralizované financie (DeFi) a nezastupiteľné tokeny (NFT) získava SOL trakciu ako atraktívna investičná možnosť pre rok 2024.
  • Chainlink (LINK) - Chainlink je decentralizovaná Oracle sieť, ktorá poskytuje údaje z reálneho sveta inteligentným zmluvám na blockchaine. Keďže dopyt po spoľahlivých dátových kanáloch narastá, úloha LINK v priestoroch DeFi a NFT z neho robí v roku 2024 jeden z najzaujímavejších altcoinov na sledovanie.
  • Avalanche (AVAX) - Avalanche je škálovateľná blockchain platforma, ktorej cieľom je poskytovať rýchle a lacné transakcie. Vďaka svojmu zameraniu na decentralizované aplikácie a finančné primitívy je AVAX výbornme pripravený na rast a investičné príležitosti v roku 2024.
  • Polygon (MATIC) - Polygon, predtým známy ako Matic Network, je škálovacie riešenie vrstvy 2 pre sieť Ethereum, ktoré zlepšuje jeho škálovateľnosť a použiteľnosť. S nárastom DeFi a NFT na sieti Ethereum, robí úloha škálovacieho riešenia z MATICU atraktívnu investíciu v roku 2024.
  • Tezos (XTZ) - Tezos je blockchainová platforma, ktorá ponúka on-chain governance a formálne overenie smart kontraktov. Vďaka svojmu zameraniu na bezpečnosť a rozšíriteľnosť má XTZ potenciál ako dlhodobá investičná možnosť v roku 2024.
  • Algorand (ALGO) - Algorand je škálovateľná a bezpečná blockchainová platforma, ktorej cieľom je vytvoriť ekonomiku bez hraníc. So zameraním na decentralizované financie, tokenizáciu aktív a decentralizované aplikácie predstavuje ALGO v roku 2024 zaujímavú možnosť investičnej príležitosti.
  • Theta Network (THETA) - Theta Network je decentralizovaná platforma na streamovanie a doručovanie videí poháňaná blockchainovou technológiou. S nárastom spotreby online videa a potrebou efektívneho doručovania obsahu je inovatívny prípad použitia THETA v roku 2024 čiernym koňom našej investičnej možnosti.
  • Medzi ďalšie zaujímavé altcoinové projekty, ktorých preskúmanie určite stojí za úvahu sú napríklad Cosmos (ATOM), VeChain (VET), Near Protocol (NEAR), Fetxch.ai (FET), Aave (AAVE), alebo Filecoin (FIL)

Upozornenie: Vyššie uvedený zoznam altcoinov nie je investičnou radou, a ani poradenstvom, ale je vlastným názorom. Pred každým investičným rozhodnutím si vykonajte vlastný a dôkladný prieskum.