Aliancia umelej superinteligencie - Fetch.ai, Ocean Protocol a SingularityNET

SingularityNET (AGIX), prvá decentralizovaná sieť umelej inteligencie (AI), Fetch.ai (FET), platforma Web3 pre ekonomiku AI, a Ocean Protocol (OCEAN), decentralizovaná platforma na výmenu a ochranu údajov, oznámili zlúčenie a vznik Aliancie umelej superinteligencie (angl. Artificial Superintelligence Alliance - ASI). Novo skombinovaný token „ASI“ tak bude predstavovať najväčšiu decentralizovanú sieť s otvoreným zdrojovým kódom, ktorá je zameraná na priemysel umelej inteligencie (AI).

Od 11. júna 2024 bude token FET premenovaný na ASI a kompletná fúzia bude dokončená 13. júna. Token ASI bude fungovať v rámci kombinovanej decentralizovanej AI siete a poskytne bezprecedentný rozsah a výkon. Od 11. júna budú tokeny ERC20 sprístupnené používateľom na výmenu tokenov FET za ASI prostredníctvom zmluvy o migrácii tokenov, po ktorej budú nasledovať AGIX a OCEAN dňa 13. júna. Auditovaná zmluva o bezpečnej migrácii tokenov umožní prenos do ASI od viac ako 200 000 držiteľov tokenov jednotlivých komunít s tokenmi AGI, FET a OCEAN, ktoré budú vymenené za predtým vopred oznámené viazané pomery.

Ben Goertzel, zakladateľ SingularityNET a generálny riaditeľ alliance ASI povedal: „Táto fúzia pripravuje pôdu pre novú éru v oblasti AI a spája naše sily s cieľom dosiahnuť bezprecedentný pokrok. Toto je len začiatok širšieho hnutia, ktoré pracuje  na decentralizovanej AI a super-inteligencii. Token ASI slúži ako symbol a praktický nástroj pre našu spoločnú snahu využiť pokročilú umelú inteligenciu, blockchain a decentralizované riadenie tak, aby sme sa rýchlo a efektívne posunuli smerom k úžasnej budúcnosti pre všetkých.“

Po uzavretí tejto fúzie sa decentralizovaná infraštruktúra AI stáva realitou vo veľkom rozsahu. Toto spojenie vývoja, značiek, technológií a produktov SingularityNET, Fetch.ai a Ocean Protocol vytvára základ pre otvorenú, škálovateľnú infraštruktúru AI, ktorá využíva blockchain na zabezpečenie etických a dôveryhodných postupov pri vývoji a nasadzovaní AI. Uvedená spolupráca spája flexibilný vývoj aplikácií s ich rýchlym prijatím na trhu.

Toto významné partnerstvo predstavuje obrovskú výzvu pre dominanciu spoločnosti Big Tech vo vývoji AI. Zámerom je posunúť vývoj AI do nových výšin a zároveň ho použiť ako odrazový mostík k superinteligencii.

Bruce Pon, zakladateľ Ocean Protocol a riaditeľ rady ASI uviedol: „Prepracovali sme veľa detailov, aby proces prebehol hladko, a tešíme sa na formálne spustenie ASI. Aliancia ASI sa stane prelomom v adopcii oblasti web3, AI a dát." Humayun Sheikh, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Fetch.ai k tomu dodal: „Táto aliancia vytvára cestu vo svete explodujúcich inovácií AI. Máme pred sebou dlhú cestu a tento prvý krok poskytuje silný základ pre ostatných s podobným zmýšľaním. Tešíme sa, že v blízkej budúcnosti privítame v Aliancii ďalších strategických partnerov.“

Detaily ohľadom zlúčenia tokenov po 13.6.2024 sú nasledovné:

  • FET sa premenuje na ASI s celkovou zásobou 2,63055 miliardy tokenov
  • Most na migráciu tokenov ERC20 FET na ASI sa otvára pri konverznom pomere 1:1
  • Most na migráciu tokenov ERC20 AGIX na ASI je otvorený s konverzným kurzom 0,433350:1
  • Most na migráciu tokenov ERC20 OCEAN na ASI je otvorený pri konverznom kurze 0,433226:1
  • Plne zriedená trhová kapitalizácia ASI je 6 miliárd USD k 28. máju 2024

S jedinečným zameraním na vytvorenie decentralizovanej superinteligencie je aliancia ASI najväčšou nezávislou nadáciou AI s otvoreným zdrojovým kódom na svete.

Ďalšie podrobnejšie informácie o ASI je možné nájsť na oficiálnej stránke:

https://www.superintelligence.io/artificial-superintelligence-alliance

AGIX 1jpg

SingularityNET (AGIX) založil Dr. Ben Goertzel s cieľom vytvoriť decentralizovanú, demokratickú, inkluzívnu a prospešnú umelú všeobecnú inteligenciu (AGI). Podľa Goertzela by AGI mala byť nezávislá od akejkoľvek centrálnej entity, otvorená komukoľvek a neobmedzujúca sa na úzke ciele jednej korporácie alebo jednej krajiny. SingularityNET má vo svojom tíme skúsených inžinierov, vedcov, výskumníkov, podnikateľov a obchodníkov. Základnú platformu a tímy SingularityNET dopĺňajú špecializované tímy, ktoré sa venujú rôznym aplikačným oblastiam, ako je robotika, biomedicínska AI, financie, médiá, umenie a zábava.

SingularityNET má napríklad aj online trhovisko, ktoré je určené na nákup a predaj algoritmov AI. Cieľom tohto decentralizovaného trhu je spojiť vývojárov, ktorí vytvárajú aplikácie umelej inteligencie a chcú ich speňažiť, s firmami, ktoré chcú nasadiť nové algoritmy AI, aby ušetrili peniaze a zlepšili svoju činnosť alebo finančné operácie. SingularityNET momentálne podporuje algoritmy AI v 3 rôznych kategóriách: cloudová robotika, biomedicínsky výskum a kybernetická bezpečnosť. Tím SingularityNET plánuje pridať ďalšie kategórie a dokonca plánuje použiť AI aj na automatické spárovanie kupujúcich a predajcov na platforme.

Ďalšie podrobnejšie informácie o SingularityNET je možné nájsť na oficiálnej stránke:

https://singularitynet.io/

fetch-aijpg

Fetch.ai (FETCH) je spoločnosť zameraná na umelú inteligenciu so sídlom v Cambridge. Spoločnosť nanovo definuje možnosti inteligentného a prepojeného sveta prostredníctvom svojej technológie založenej na AI agentoch. Táto platforma založená na blockchaine využíva AI a strojové učenie na vytvorenie „autonómnych ekonomických agentov.“ Títo agenti konajú v mene jednotlivcov, aby generovali zisky rôznymi spôsobmi. Príkladom autonómneho ekonomického agenta v akcii je robot na obchodovanie s kryptomenami na decentralizovanej burze, ako je napríklad Uniswap. Agent môže nakupovať a predávať kryptomeny, aby priniesol pre svojho majiteľa zisk. Alternatívne možno týchto agentov použiť na zdieľanie údajov medzi zariadeniami alebo na automatické spracovanie transakcií a zarábanie na poplatkoch v tomto procese. Vďaka flexibilite je Fetch.ai neuveriteľne výkonný. Autonómne ekonomické subjekty môžu tvoriť základ budúcich decentralizovaných trhovísk alebo môžu pomôcť prepojiť zariadenia v rámci internetu vecí (angl. Internet of Things). Fetch.ai má svoj vlastný blockchain, ktorý kombinuje konsenzus „Proof of Work“ a konsenzus „Proof of Stake“. Ťažiari v súčasnosti pred fúziou získavali tokeny FET ako odmenu za overenie transakcií a tieto tokeny bolo možné použiť na zaplatenie používania autonómnych agentov bežiacich v sieti Fetch.

Ďalšie podrobnejšie informácie o Fetch.ai je možné nájsť na oficiálnej stránke:

https://fetch.ai/

Ocean Protocolpng

Ocean Protocol (OCEAN) je kryptomena a protokol navrhnutý na uľahčenie výmeny veľkých súborov a množstva dát medzi poskytovateľmi týchto dát a vývojármi modelov umelej inteligencie. Vďaka platforme je pre vývojárov oveľa jednoduchšie a lacnejšie získať súbory a dáta, ktoré potrebujú pre testovanie alebo prevádzkovanie svojich modelov, zatiaľ čo poskytovatelia údajov môžu svoje súbory a dáta takýmto spôsobom speňažiť. Platforma funguje tak, že umožňuje tokenizáciu množiny dát, ktorú je po tokenizovaní jednoduché oceniť, kúpiť alebo predať. Každý dátový token môže byť uložený v kryptopeňaženke a poskytuje prístup k súboru údajov. Samotné údaje môžu alebo nemusia byť uložené na blockchaine Ocean Protocol. Token OCEAN je natívna kryptomena siete Ocean Protocol a slúži na výmenu, nákup alebo predaj dát. Token OCEAN môžu jeho držitelia tiež vložiť do stakingu, zabezpečovať tak likviditu a za svoj vklad tak získavať odmeny z poplatkov, ktoré sú generované za transakcie a prístup ku súborom a dátam.

Aplikácie bežiace v ekosystéme Ocean Protocol zahŕňajú výmenu údajov na podnikovej úrovni, rôzne údaje v oblasti vývoja vedy a výskumu ale tiež napríklad dátové DAO (Decentralizované autonómne organizácie). Produkt Ocean Predictoor má len po šiestich mesiacoch od uvedenia na trh mesačný objem viac ako 800 miliónov dolárov s plánom na globálne na rozsiahle škálovanie jeho modelov.

Ďalšie podrobnejšie informácie o Ocean Protocol je možné nájsť na oficiálnej stránke:

https://oceanprotocol.com/

 

Uvedený článok má len informatívny charakter a neslúži ako investičné poradenstvo.