Aktualizácia siete Cardano – hardfork Vasil sa odkladá o mesiac

V pondelok (20. júna) Charles Hoskinson, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti IOG, ktorá stojí za vznikom a vývojom Cardano, vysvetlil, prečo hardfork Vasil na hlavnej sieti nebude spustený 29. júna, ako bolo pôvodne plánované.

Hoskinson vo video rozhovore uviedol, že team Cardano je veľmi blízko k spusteniu hardforku Vasil a hlavný kód je dokončený. Avšak po kolapse kryptomeny Terra (LUNA) boli vývojoví inžinieri vzhľadom na povahu veci požiadaní o opätovnú kontrolu, aby nedošlo k nepredvídaným udalostiam. Vývojári dostali za úlohu dôkladne zaťažiť a otestovať systém tak, aby TestNet bežal aspoň jeden mesiac. Hoskinson tiež uviedol, že vývojárom IOG zároveň chýba ešte opraviť pár posledných chybičiek, z ktorých žiadna nie je klasifikovaná ako závažná. Tiež je ešte potrebné dokončiť niekoľko posledných vylepšení a kontrolných mechanizmov. Z uvedeného dôvodu sa hardfork Vasil o mesiac odkladá. Spoločnosť IOG uviedla, že vývoj spojený s hardforkom Vasil je z viacerých pohľadov tým najkomplexnejším, ktorý bol doposiaľ na sieti Cardano urobený. Finálne rozhodnutie o spustení hardforku bude v kooperácii s prevádzkovateľmi jednotlivých staking poolov a vývojármi DApps (decentralizovaných aplikácií). Kľúčovým kritériom bude to, že sa neobjavia žiadne kritické chyby v „node“ (uzle) alebo vo funkciách interného auditu, nároky na výkon budú prijateľné a komunita vrátane DEX búrz a projektov DApps bude mať dostatok času na prípravu na hardfork. IOG uviedlo, že kvalita a bezpečnosť softvéru musí byť prvoradá a pokiaľ bude potrebné viac času na overenie a kontrolu správnosti SW kódu, tak sa hardfork odloží, nakoľko je to jediný zodpovedný prístup.

Dan Gambardello, zakladateľ Crypto Capital Venture, sa k oneskoreniu hardforku Vasil vyjadril nasledovne: „Oneskorenie hardforku Vasil nie je spôsobené tým, že sa inžiniersky team potáca, ale tým, že sa testovaním snaží nájsť odpovede na prípadné problémy, ktoré by neskôr mohli mať negatívny dopad. Práve vďaka takémuto starostlivému, stabilnému a zmysluplnému prístupu je Cardano najzdravší a najspoľahlivejší blockchain.“