Aktuálna inflácia USA... a čo nato kryptomeny?

Podľa aktuálne zverejneného indexu spotrebiteľských cien (CPI) je inflácia v USA aktuálne zastabilizovaná na úrovni 8,2 % a v septembri sa znížila o 10 bázických bodov. Naďalej je však vyššia, ako si predstavuje Federálny rezervný systém USA.

Aj keď zverejnené údaje CPI za posledné tri mesiace naznačujú, že inflácia by už mohla vrcholiť, tak trhy na dnešné údaje napriek tomu reagovali negatívne. Hlavné americké akciové indexy ako Dow Jones a Nasdaq 100 sa prepadli a kryptotrh tiež zaznamenal pokles. Bitcoin klesol po dnešnom oznámení o viac ako 4 % a Ethereum, druhá najväčšia kryptomena sa prepadla o viac ako 6 %.

Stále vysoká inflácia a pomalý ekonomický rast sú zlou správou ako pre rizikové aktíva, tak aj pre kryptomeny a širšie finančné trhy. Cieľ Fed-u zraziť infláciu na 2% je stále v nedohľadne. Centrálna banka USA na vysokú infláciu reagovala agresívnou politikou sprísňovania a postupne zvýšila úrokové sadzby na 3% až 3,25%, čo sú úrovne, ktoré neboli zaznamenané od globálnej finančnej krízy v roku 2008. Zvýšenie úrokových sadzieb je dôležité pre obchodníkov a investorov, pretože náklady na požičiavanie peňazí tým rastú.

Americká centrálna banka je najsilnejšou svetovou silou na globálnych trhoch a nedávna hospodárska kríza viedla predsedu Fed-u Jeroma Powella a jeho tím k nemilosrdnému postoju, ktorý ohrozuje akciové trhy a aj kryptotrhy. Fed opakovane naznačil, že dúfa, že zníži infláciu na 2%. Súčasné odhady predpovedajú, že úroková sadzba by mohla dosiahnuť vrchol na úrovni 4,6 % v roku 2023, čo znamená ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Powell zvyčajne oznamuje zvýšenie úrokových sadzieb na zasadnutiach Federálneho výboru pre voľný trh centrálnej banky, ktoré sa konajú v novembri a decembri.

Inflácia klesá slimačím tempom a tak môže nejaký čas trvať, kým kryptomeny začnú opäť vykazovať známky života. Mnoho obchodníkov naznačilo, že „obchodný pivot“ Fed-u by mohol slúžiť ako rozhodujúci bod obratu pre trh a očakávalo sa, že by sa zastavilo zvyšovanie úrokových sadzieb a tým by sa znížil tlak na rizikové aktíva.

O Bitcoine sa historicky hovorilo ako o „digitálnom zlate“, ktoré môže pôsobiť ako ochrana proti menovej inflácii. Hoci zástancovia kryptomien dlho dúfali, že Bitcoin sa bude obchodovať nezávisle od akcií a pohybov centrálnej banky, tak tohtoročný globálny vplyv tento naratív v krátkodobom až strednodobom horizonte prerušil. Keďže kryptomeny v súčasnej dobe neustále reagujú na infláciu a kroky Fed-u, tak celkový makroekonomický stav sa bude musieť zlepšiť, aby začali znova výrazne rásť na cene.