Aktivita na sieti Cardano prudko stúpa

Blockchain Cardano zažil explóziu sieťovej aktivity. Podľa zverejnených údajov Cardanoscan zo dňa 19. októbra vzrástli sieťové transakcie na úroveň 97.959, čo je najviac od začiatku októbra. Uvedené čísla predstavujú medzimesačný nárast o 75 %. Rovnako tak podľa zverejnených údajov openCNFT dosiahli objemy NFT v sieti Cardano dňa 17.  hodnotu 3 milióny ADA a dňa 18. októbra  hodnotu 2,8 milióna ADA, čím sa Cardano aktuálne radí medzi tri najlepšie NFT reťazce.

Vplyv aktualizácie Vasil, ktorá bola spustená na hlavnej sieti Cardano 22. septembra, je viditeľný a to aj z dôvodu, že decentraliozvané aplikácie (dApps) na sieti Cardano zaznamenávajú výrazné zvýšenie aktivity používateľov. Napríklad DEX burza Muesliswap zaznamenala 788% nárast aktivity používateľov za posledných 30 dní, burza Minswap zaznamenala svoj najvyšší objem za posledných šesť mesiacov, a to viac než tri milióny transakcií denne. Naproti tomu hodnota TVL (angl. Total Value Locked) siete Cardano za posledné obdobie klesla o takmer 6% na hodnotu 62,25 milióna dolárov, čo je pravdepodobne spojené z aktuálnou celosvetovou ekonomickou situáciou, keďže v poslednom období nastal určitý pokles TVL hodnoty vo všetkých protokoloch DeFi. TVL zahŕňa všetky mince uložené vo všetkých funkciách, ktoré protokoly DeFi ponúkajú, vrátane vkladov, pôžičiek a fondov likvidity.

Analytická spoločnosť Orbis predpokladá, že po rozbehnutí sa pripravovaných gigantických protokolov DeFi na sieti Cardano mňôžeme už počas kryptozimy vidieť razantný vzostup decentralizovaných financií v celom ekosystéme Cardano.