Aktivita Cardano v DeFi prudko rastie napriek poklesu trhu.

Napriek tomu, že sa cena Cardano (ADA) pohybuje v negatívnom trende, rovnako ako u iných kryptomien, tak ekosystém Cardano zaznamenáva masívny nárast transakcií najmä v oblasti  aplikácií decentralizovaných financií (DeFi). Podľa grafu, ktorý 8. mája zdieľala platforma „Dapps On Cardano“, sa počet transakcií v aplikáciách Cardano vyšplhal na 250.000 za epochu (epocha v Cardano sieti aktuálne trvá 5 dní), čo je enormný nárast zo 160.000 transakcií, ktoré boli zaaznamenané v predchádzajúcej epoche. Platforma na sledovanie decentralizovaných aplikácií (dApp) zverejnila ďalšie údaje, ktoré demonštrujú výsledky najvýkonnejších kryptografických búrz a protokolov likvidity na blockchaine Cardano vrátane Sundaeswap (SUNDAE), Minswap (MIN), MuesliSwap (MILK), Wingriders (WRT) a Liqwid Finance (LQ), ktoré v posledných týždňoch zaznamenali výrazný nárast aktivity. Podľa výsledku analýzy „Dapps On Cardano“, takýto nárast transakcií bol „najmä vďaka najnovšiemu hypu meme coinov, ako sú SNEK a PEPE".

Zároveň podľa údajov spoločnosti Santiment, sa zlepšil sentiment investorov pre Cardano (ADA) potom, čo došlo k spusteniu ambiciózneho riešenia škálovania druhej vrstvy siete Cardano, s názvom Hydra, ktoré by malo zlacniť a zrýchliť transakcie na blockchaine. 5. mája Cardano tiež zverejnilo svoju najnovšiu týždennú správu o vývoji protokolu, v ktorej uviedlo ďalšie hlavné technologické novinky.

V rámci snahy o zlepšenie celkového výkonu a stability siete pracoval tím Cardano na tom, aby bola sieť Ouroboros kompatibilná s GHC v.9.4 a v.9.6, pričom pripravili tiež vydanie sieťových balíkov pre nadchádzajúcu verziu Cardano-node-8.0. Po spustení Hydry sa teraz pozornosť presúva na ďalšie veľké škálovacie riešenie. Okrem toho tím Mithril úspešne implementoval novú certifikačnú službu agregátora a dokončil implementáciu rozhraní definovaných na poskytovanie certifikácie pre plne nemenný snapshot súborov Cardano a distribúciu podielov Mithril. Na doplnenie kontextu uvádzame, že Mithril je systém založený na viacerých podpisoch, ktorý využíva existujúcu sieť Cardano na poskytovanie certifikovaných snímok celého stavu blockchainu alebo jeho časti, výsledkom čoho bude zrýchlenie uzlov bez toho, aby boli ohrozené bezpečnostné aspekty. Ďalšia kľúčová aktualizácia sa týkala pokroku dosiahnutého v oblasti vylepšenia s označením CIP-1694, čo je vylepšenie, ktoré prinesie zmenu systému správy siete Cardano, teda prechod ekosystému do fázy Voltaire. Podľa zverejnenej správy boli tiež prijaté žiadosti o financovanie na usporiadanie seminárov o návrhu správy reťazca Cardano a všetky aktualizácie týkajúce sa tohto návrhu budú prezentované v nasledujúcich dňoch.

Podľa CoinMarketCap sa momentálne cena tokenu ADA (Cardano) pohybuje okolo 0,37 USD, čo predstavuje pokles o 2,75 % za posledných 24 hodín. Zvýšenie aktivity zatiaľ teda nedokázalo posunúť cenu ADA smerom nahor. Cena digitálneho aktíva však závisí od viacerých faktorov vrátane ďalšieho vývoja súvisiaceho so sieťou, ako aj od celkovej atmosféry v krypto odvetví a širšieho makroekonomického prostredia.