Ako sa vyhnúť daniam z kryptomien – kryptomenové daňové raje.

Dane sú súčasťou života a ako sa hovorí, tak dane a smrť sa nás budú týkať vždy. Ak však niekto, nechce hrať podľa daňových pravidiel jeho štátu a chce si ponechať každé satoshi, ethereum alebo iné krypto, ktoré chce následne previesť do fiat meny ako euro, či dolár, tak existuje možnosť, ako sa legálne vyhnúť daňovým pravidlám prostredníctvom krajín, kde sa daň z kryptomien neplatí alebo je daň minimálna. Pozrime sa teda na krajiny a miesta, ktoré sú priaznivé pre kryptomeny, o ktorých ľudia môžu uvažovať, ak to myslia vážne s minimalizáciou svojich daňových povinností alebo vyhýbaním sa dani z kapitálových výnosov. Neexistuje žiadna „najlepšia“ krajina pre daň z kryptomien, pretože krajiny sa môžu líšiť vo viacerých ohľadoch na základe rôznych faktorov.

V niektorých krajinách sa platia minimálne dane z kryptomien, niektoré nevyberajú žiadnu daň. Niektoré nezdaňujú kapitálové zisky z kryptomien, ale časté obchodovanie s kryptomenami budú považovať za daň z príjmu alebo obchodnú daň. Niektoré krajiny nebudú zdaňovať staking ani výnosy z farmingu, ale môžu zdaniť kapitálové zisky. Niektoré krajiny zdaňujú iba kryptomeny držané menej ako rok, takže výber „najlepšej“ krajiny oslobodenej od dane skutočne závisí od toho, čo je pre konkrétneho držiteľa kryptomien najlepšie a najdôležitejšie.

Tiež je potrebné brať do úvahy faktory, ako je kvalita života a vybavenie, ktoré sú dôležité, takže je dôležité zvážiť viacero faktorov, ktoré ovplyvnia vaše prípadne rozhodnutie presťahovať sa do inej krajiny. Pozrime sa teda na najlepšie jurisdikcie priaznivé pre krypto dane.

portugalskojpg

Portugalsko

Od roku 2023 nie sú kryptomeny v Portugalsku vo všetkých prípadoch oslobodené od dane, ale krajina je napriek tomu pre kryptomeny stále oveľa priateľskejšia ako mnohé iné európske krajiny.

Akékoľvek krypto aktívum predané v držbe kratšej ako jeden rok podlieha dani z kapitálových výnosov vo výške 28%, čo stále nie je také zlé v porovnaní s 50% daňou z kapitálových výnosov, ktorá platí v mnohých iných krajinách. Čo je však lepšie, je to, že po roku držania a následnom predaji kryptomien sú dane z kapitálových výnosov nulové. Vďaka tomu je Portugalsko ideálne pre nadšencov dlhodobého držania kryptomien. Obchodná činnosť vrátane ťažby kryptomien a častého obchodovania (trading) sa bude považovať za samostatnú zárobkovú činnosť a bude podliehať dani z príjmu a sociálnym odvodom.

Portugalsko je skvelou krajinou vďaka pomerne uvoľnenej medzinárodnej imigračnej politike a je výbornou voľbou pre občanov EÚ, ktorí žijú v krajinách Európskej únie s vysokými daňami. Obyvatelia krajín, ktoré sú členmi EÚ sa môžu ľahko presťahovať a začať fungovať v krajine bez obáv z prekážok prisťahovaleckých zákonov. Pre tých, ktorí sú mimo EÚ, je tento proces o niečo ťažkopádnejší.

Portugalsko ponúka veľmi populárne tzv. nezávislé vízum, ktoré je skvelé pre digitálnych nomádov, aj keď toto vízum nemusí zákonite znamenať umožnenie získania dlhodobého pobytu, pokiaľ nie ste ochotní presťahovať sa a žiť v Portugalsku dlhý čas. Keď ste v krajine 5 rokov a viac a počas každého kalendárneho roku tu strávite minimálne 6 mesiacov, tak môžete požiadať o trvalý pobyt.

Ďalšou možnosťou aby ste sa stali občanom Portugalska je oženiť sa alebo vydať za občana s trvalým pobytom v Portugalsku. Portugalsko sa neustále radí medzi najbezpečnejšie krajiny na svete s nízkou mierou kriminality a má fantastickú bezplatnú zdravotnú starostlivosť, ktorá má vyššiu kvalitu ako systém zdravotnej starostlivosti vo väčšine Európy alebo v Spojenom kráľovstve.

Portugalsko ako krajina ponúka pre každého niečo. Lisabon a Porto poskytujú nočný život a metropolitný životný štýl. Ak chcete naplno žúrovať a míňať zisky z kryptomien, tak nemôžete minúť „hlavné mesto večierkov Albufeira“, ktoré sa stalo veľmi populárnou turistickou destináciou a súperí s ľuďmi na Ibize „o párty životný štýl“. Ak cestujete do vnútrozemia, tak Portugalsko má krásnu krajinu, a mnoho stredovekých dedín, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Počasie v Portugalsku je pomerne stabilné a podnebie je vhodné takmer pre každého. Severné časti krajiny a mesto Porto môžu byť v lete celkom chladné a v zime chladné. Juh má horúce letné mesiace a mierne zimné mesiace. Portugalsko je vlastníkom krásnych tropických ostrovov ako Madeira a Azorské ostrovy. Životné náklady v Portugalsku sú tiež relatívne nízke v porovnaní s mnohými inými miestami v Európe a obzvlášť nízke sú mimo hlavného mesta Lisabon. V meste by vám na pohodlný život postačoval mesačný príjem okolo 2.300 EUR, zatiaľ čo mimo mesta je to výrazne nižšie. Mimo mesta stojí napríklad pohár vína 0,50 centov, pivo 1 EURO a celé jedlo sa dá zohnať za približne za 5 EUR, čo robí Portugalsko ozaj dostupným.

svajciarskojpg

Švajčiarsko

Daňová a finančná „veľmoc“ s ikonickým „bankovým systémom“. Švajčiarsko bolo desaťročia globálnym daňovým rajom a kryptomeny z toho neboli vylúčené. Kryptomeny obchodované alebo držané ako investícia nepodliehajú dani z kapitálových výnosov.

Získanie trvalého pobytu vo Švajčiarsku nie je jednoduché. Ak chcete získať trvalý pobyt, musíte splniť nasledujúce kritériá:

  • vek do 55 rokov pre väčšinu víz
  • v krajine žiť minimálne 5-10 rokov
  • nemať záznam v registri trestov
  • absolvovať dosť prísny pohovor, aby sa zistilo, že nie ste hrozbou pre národnú bezpečnosť
  • investovať minimálne 1 000 000 CHF
  • vedieť hovoriť a písať v národnom jazyku
  • dokázať úroveň svojej integrácie do švajčiarskej spoločnosti
  • schopnosť uživiť sa bez pomoci sociálneho zabezpečenia

Úprimne povedané, imigračné kritériá Švajčiarska sú dosť zložité. O rôznych typoch povolení na pobyt sa môžete dozvedieť na webovej stránke www.ch.ch alebo na www.expatica.com

Švajčiarsko mnohí prezývali „Crypto Valley“ kvôli ich prezieravému krypto postoju. V krajine pôsobí viac ako 1.000 krypto a blockchainových spoločností a v roku 2022 bol zavedený zákon o blockchaine, ktorý oficiálne reguluje digitálne meny a technológiu blockchainu. Mesto Zug, je mestom, ktoré je v Európe najviac naklonené kryptomenám. Svoje bitcoiny tu môžete minúť v mnohých podnikoch a nájdete tu množstvo pracovných miest v krypto sektore. Zug je domovom aj prvej 100% regulovanej kryptobanky na svete. Zug je volaný aj ako Silicone Valley Álp.

Počasie je ideálne takmer pre každého. Kto má rád zimné mesiace a aktivity ako lyžovanie, keďže Švajčiarsko, tak ten si príde na svoje.

Zatiaľ čo Švajčiarsko má v podstate najvyššiu kvalitu života, tak životné náklady sú tiež jedny z najvyšších na svete. Potom, čo investujete svoj 1 milión CHF na získanie trvalého pobytu, budete potrebovať dostatok, ktorý vám zostane na pokrytie mesačných životných nákladov vo výške približne 3 500 EUR pre jednu osobu na spodnej hranici rebríčka a takmer 7.000 EUR mesačne pre štvorčlennú rodinu, čo je považované za pomerne úsporný život. Životné náklady vo Švajčiarsku sú o 148% drahšie ako v Portugalsku. Švajčiarsko je zaradené ako tretia najdrahšia krajina na svete z hľadiska životných nákladov, pričom mnohé švajčiarske mestá sú v prvej desiatke najdrahších sveta.

slovinskojpg

Slovinsko

Slovinská vláda sa tiež pozerá na zdaňovanie kryptomien priaznivo, pretože schválila daňovú legislatívu, ktorá umožňuje špeciálne daňové zákony pre kryptoinvestorov. Kryptomeny sa považujú za hnuteľný majetok podľa článku 32 zákona o dani z príjmov fyzických osôb s názvom ZDoh-2.

Predaj kryptomien pre jednotlivcov má nulovú daň z kapitálových výnosov, ale ťažba kryptomien a komerčné aktivity, ktoré využívajú krypto sú zdaňované ako daň z príjmu z podnikania vo výške 25%. Slovinsko je hlavným stredoeurópskym centrom aktivít s rôznorodou geografiou, klímou a kultúrou. Krajina má malú populáciu okolo 2,1 miliónov ľudí. Podnebie sa veľmi líši v závislosti od regiónu.

Slovinsko sa teší veľmi dobrej internetovej infraštruktúre s veľmi rýchlym internetom a pomerne vysokej životnej úrovni. V celosvetovom indexe bezpečnosti sa tiež nachádza pomerne vysoko. Existuje však len pomerne málo možností ako sa presťahovať do tejto malebnej krajiny. Niektoré z týchto možností sú: 

  • program obchodného prisťahovalectva
  • získanie zamestnania prostredníctvom pracovnej zmluvy
  • účel zjednotenie rodiny
  • prostredníctvom vzdelávania vo verejnej alebo súkromnej vzdelávacej inštitúcii
  • Viac informácií o možnosti presťahovania sa do Slovinska nájdete na webovej stránke: https://data.si/en/blog/how-to-move-to-slovenia/

nemeckojpg

Nemecko

Nemeckí obyvatelia môžu využiť nulové zdanenie z kapitálových výnosov pre každého, kto predáva kryptomeny, ktoré boli držané dlhšie ako 365 dní, čo je rovnaké ako v Portugalsku. Kryptomeny sa považujú za „súkromné peniaze“ a nie za kapitálové aktívum. Vďaka tomu je Nemecko fantastickým miestom pre dlhodobých držiteľov kryptomien.

Dokonca aj majetok (čiže aj kryptomeny), ktoré sú predané v dobe menej ako jeden rok sú oslobodené od dane, pokiaľ je zisk nižší ako 600 EUR. Nemecko umožňuje daňovým subjektom aj ďalšie krypto zaujímavosti:

  • Možnosť získavania výplaty v kryptomenách
  • Ťažiť kryptomeny
  • Stakovať kryptomeny. Z výnosov zo stakingu kryptomien sa neplatí daň, ak je takto získané krypto držané viac ako 10 rokov, čo je veľmi zaujímavé pre mladých „hodlerov“.

Negatívom je, že krypto aktíva, ktoré sú držané menej ako rok a zisk je nad 600 EUR, tak zdaňovanie prechádza do nočnej mory, pretože budete platiť rovnaké sadzby ako je bežná daň z príjmu, až do výšky 45% plus 5,5% tzv. solidárna daň. Toto zdaňovanie sa spustí, ak predávate krypto za fiat, alebo dokonca obchodujete krypto za krypto.

Zaujímavosťou tiež je, že ak v Nemecku náhodou stratíte svoje súkromné kľúče ku svojej peňaženke alebo vám ukradnú vaše kryptomeny, tak si môžete nárokovať tzv. kapitálovú stratu.

Daň DeFi je dokonca je tiež dobre stanovená s nemeckou presnosťou:

  • Trading LP (liquid pool) tokeny sa zdaňujú ako daň z príjmu, ak sú držané menej ako 1 rok. Bez dane sú vtedy, ak sú držané dlhšie ako 1 rok.
  • Nové získané tokeny (napríklad airdropy) budú zdanené ako daň z príjmu pre akúkoľvek sumu presahujúcu hranicu dodatočného príjmu vo výške 256 EUR.
  • NFT a ťažba sú zdaňované do značnej miery rovnako ako kryptomeny s pravidlom 1 roka. Pri ťažbe sa nové mince zdaňujú ako daň z príjmu, ak sa predajú do 1 roka od ich nadobudnutia.

V Nemecku platia čo sa týka cestovania rovnaké pravidlá, ako v iných krajinách EÚ. To znamená, že členovia Európskej únie bezvízovo cestovať do Nemecka a získanie možnosti pobytu v Nemecku je teda tiež jednoduché pre členov EÚ. Ak žijete mimo EÚ, proces je o niečo zložitejší. Presťahovanie sa do Nemecka musí mať určité dôvody, aby bolo odsúhlasené.

https://www.germany-visa.org/immigration-residence-permit/immigration-germany

Medzi iné napríklad patria:

  • imigrácia za prácou
  • imigrácia za vzdelaním,
  • imigrácia pre podnikateľov
  • príchod za rodinou
  • imigračné povolenia na pobyt.

Existuje mnoho spôsobov, ako ich získať, ale pred prijatím v krajine musia jednotlivci preukázať, že sú finančne stabilizovaní, majú zdravotné poistenie a majú základnú znalosť nemčiny. Víza sú k dispozícii pre tých, ktorí chcú v Nemecku začať podnikať, študovať, pracovať, vykonávať vedecký výskum, vykonávať stáž a založiť alebo zlúčiť rodinu. Na vyššie uvedenej stránke sú uvedené podmienky, ktoré je potrebné splniť pre daný konkrétny prípad.

Nemecko má jednu z najvyšších životných úrovní na svete a trvalo je na popredných miestach z hľadiska bezpečnosti a kvality života. Bezkonkurenčne sa radí medzi top krajiny takmer vo všetkých metrikách. Nemecko je veľmi moderný národ a patrí medzi najvyspelejšie krajiny na svete.

bieloruskojpeg

Bielorusko

Bielorusko je ďalšou možnosťou v Európe a od roku 2018 víta držiteľov kryptomien s otvorenou náručou. Vláda legalizovala krypto aktivity a rozhodla sa neuvaliť žiadnu daň na s kryptom súvisiace aktivity, vrátane ťažby kryptomien, denného tradingu a neexistuje ani firemná daň na krypto. Táto legislatíva bola však nastavená s účinnosťou do roka 2023.

Od januára 2023 spadajú všetky typy podnikania s kryptomenami do kategórie osobné investície a teda sú oslobodené od daní. Cieľom Bieloruska je prilákať čoraz viac investorov a podnikateľov, aby si do Bieloruska preniesli daňovú rezidenciu. Uvedený zákon má pomôcť v boji so zahraničnými sankciami.

V Bielorusku teda:

  • neplatí žiadna daň z príjmu z kryptomien
  • neplatí žiadna daň z kapitálových výnosov z kryptomien
  • neplatí žiadna korporátna daň z kryptomien

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko posunul krypto legislatívu o krok ďalej, keď podpísal dekrét o „rozvoji digitálnej ekonomiky“, čím sa Bielorusko zmenilo na jedno z najprogresívnejších centier rozvoja blockchainu. Tento zákon bol prijatý s cieľom poskytnúť silnú podporu digitálnej ekonomike a podporiť digitálne inovácie v oblasti technológie blockchain.

Bielorusko je domovom niekoľkých prekrásnych pamiatok svetového dedičstva UNESCO a hlavné mesto Minsk má množstvo atrakcií, ktoré poskytujú vyžitie jeho obyvateľom. Bielorusko má bohatú kultúrnu históriu, ale napriek tomu, ako priateľská krajina Ruska zostáva Bielorusko „kultúrne a politicky izolované“. Bielorusko má úzke väzby s Ruskom a bolo ovplyvnené rusko-ukrajinským konfliktom, takže si pred balením kufrov a vycestovaním si urobte vlastný prieskum a skontrolujte, či pred vycestovaním nie sú na ministerstve zahraničných vecí k dispozícii cestovné upozornenia.

maltajpg

Malta

Malta je fantastickou európskou alternatívou Portugalska pre tých, ktorí hľadajú priateľskejšie miesto, kde by si mohli užiť laxné daňové zákony. Malta bola prvou krajinou daňovo priateľskou voči kryptomenám, ktorá spustila holistický regulačný rámec pre technológiu blockchain, čím si vyslúžila titul „Blockchain Island“. Malta je vhodná pre kryptohodlerov, ale aktívni traderi sa Malte budú chcieť pravdepodobne vyhnúť. Tu sú najdôležitejšie informácie o maltskej krypto dani:

  • žiadna daň z dlhodobých kapitálových výnosov
  • daň z príjmu z podnikania pri obchodovaní s kryptomenami je medzi 0 – 35%
  • obyvatelia neplatia daň z kapitálových výnosov vyplývajúcich z dlhodobej držby a ani z kúpy alebo predaja kryptomien
  • denné obchodovanie s kryptomenami tu je zdanené, približne vo výške 35%, no môže sa to znížiť na 0 – 5 % v závislosti od toho, koľko zarábate a od typu a dĺžky vášho pobytu

Získanie trvalého pobytu pre občanov EÚ je pomerne jednoduché. Musia len preukázať, že sú:

  • finančne stabilný
  • zamestnaný
  • neeurópskym občanom bude umožnené získať pobyt podľa „uváženia orgánov“ a zohľadnení niektorých ďalších faktorov.

Pobyt na Malte nemá žiadnu požiadavku na minimálnu hodnotu nehnuteľnosti a je obnoviteľný každých 5 rokov. Životné náklady v meste Valletta sú o niečo vyššie, ako vo väčšine európskych miest a Valleta patrí medzi 36. najdrahšie európske mesto. Priemerné životné náklady jedného človeka sa pohybujú okolo 2.500 EUR mesačne.

Malta má pomalé tempo života a nie je známa rušným nočným životom, takže je vhodnejšia pre tých, ktorí chcú relaxovať a zároveň si užívať krásnu kultúru a krásnu architektúru. Internetová infraštruktúra je veľmi dobrá s veľmi rýchlym internetom. Malta má pekné počasie po celý rok, nikdy tu nie je príliš teplo ani zima a netrápia ju monzúnové obdobia. 

dubajjpg

Spojené arabské emiráty - Dubaj

Dubaj je jednou z najpopulárnejších zmienok na zozname krypto rajov, pretože pobyt v Spojených arabských emirátoch je asi najbližšie k tomu, aby mohol niekto žiť bez daní a bez toho aby porušoval zákonoy. Obyvatelia nie sú povinní platiť dane z kapitálových výnosov z krypto, majetku a dokonca sa nemusia starať o daň z príjmu.

Mesto Dubaj je rajom pre ľudí, ktorí hľadajú šialene vysokú kvalitu života a metropolitný životný štýl. Nechýbajú špičkové reštaurácie, etnické jedlá, či luxusné športové autá.

Dubaj patrí medzi jedno z najbezpečnejších miest na svete. Mysleli by ste si, že krajina plná milionárov a všetkého luxusu má šialene vysoké životné náklady, ale Dubaj je v skutočnosti celkom cenovo dostupným s odhadovanými mesačnými životnými nákladmi okolo 2.700 USD pre jednu osobu.

Tieto náklady sa samozrejme výrazne zvýšia v závislosti od toho, ako luxusne chcete žiť. Niektoré zdroje hovoria, že môžete žiť slušne už za 1.400 dolárov mesačne, zatiaľ čo niektorí, ktorí majú radi trochu viac pohodlia, uvádzajú rozpočet okolo 5.800 dolárov mesačne.

Najdostupnejší spôsob, ako získať vízum, je založiť si spoločnosť a zamestnať sa ako obchodník s kryptomenami. Viacero youtuberov a obchodníkov s kryptomenami, to urobilo len preto, aby sa vyhli dani z kapitálových výnosov, dani z príjmu a všeobecnej nepríjemnosti pri rokovaní s daňovými úradmi. Rýchlosť internetu v Dubaji patrí medzi najlepšie na svete a počasie je fantastické, aj keď pre niektorých trochu suché a príliš horúce. Predsa len sa jedná o mesto v púšti. Letné teploty môžu vystúpiť nad 40 stupňov Celzia, preto pre život bude potrebovať aj klimatizáciu.

portoriko 1jpg

Portoriko

Portoriko je pre Američanov veľmi obľúbenou destináciou z hľadiska daní, pretože je to pre nich jedno z najdostupnejších miest, kde sa ľahko presťahujú, aby unikli zdaneniu. Spojené štáty americké sú jednou z mála krajín, ktoré zdaňujú aj rezidentov aj občanov, čo je veľký rozdiel napríklad voči Anglicku, Kanade, či viacerým európskym krajinám.

V Portoriku môžu Američania platiť 0% dane z kapitálových výnosov, ak získajú pobyt v Portoriku. Požiadavkou je, aby Portoriku ovádzali 4% zo svojho príjmu. To spôsobilo, že bohatí Američania sa húfne hrnú na ostrov, čo výrazne zvýšilo životné náklady a viedlo k tomu, že dostupné bývanie je neuveriteľne ťažké nájsť. Podľa daňových špecialistov, aby sa jednotlivci kvalifikovali na pobyt v Portoriku, musia spĺňať všetky nasledujúce tri podmienky:

  • rezident musí byť fyzicky prítomný v Portoriku aspoň 183 dní počas daňového roka
  • počas žiadnej časti daňového roka nemôžete mať daňové sídlo mimo Portorika
  • tzv. test faktov a okolností, ktorý dokazuje, že jednotlivec má celkovo užšie spojenie s Portorikom než s USA alebo inou cudzou krajinou.

Fyzické osoby s bydliskom musia okrem toho požiadať a získať dekrét o daňovej výnimke podľa zákona o stimuloch, pričom musia zabezpečiť splnenie týchto troch kritérií:

  • jednorazový poplatok vo výške 5.000 USD musí byť zaplatený a uložený do špeciálneho fondu na podporu presídlenia osôb s trvalým pobytom do Portorika
  • všetky osoby s trvalým pobytom, ktoré sú držiteľmi výnosu o oslobodení od dane, musia dodržiavať ročný príspevok vo výške 10.000 USD organizovanej a registrovanej neziskovej organizácii v Portoriku
  • osoba s trvalým pobytom si musí kúpiť nehnuteľnosť na bývanie v Portoriku počas prvých dvoch rokov od získania dekrétu

Od roku 2024 platia obyvatelia Portorika oveľa nižšiu teritoriálnu daň z príjmu v porovnaní so sadzbami federálnej dane z príjmu v USA a všetky digitálne aktíva získané v čase, keď sú rezidentmi Portorika, sú oslobodené od dane z kapitálových ziskov. Ak ste si kúpili krypto predtým, ako ste sa tam presťahovali, stále musíte dodržiavať zákony IRS (Internal Revenue Service je súčasťou Ministerstva financií USA) o dani z kryptomien pre tieto aktíva.

Pokiaľ nie ste seriózna krypto veľryba s bankovými účtami praskajúcimi vo švíkoch, môže byť pre vás ťažké nájsť si v krajine cenovo dostupné bývanie. Okrem bývania sú životné náklady celkom dostupné, pričom príjem okolo 1.800 USD pre jednu osobu stačí na pohodlné bývanie. V hlavnom meste San Juan žije približne pol milióna ľudí a ostrovný štát je známy najkrajšími plážami a prírodou na svete. Miera kriminality v Portoriku je dosť nízka, oveľa nižšia ako miera kriminality v mnohých veľkých amerických mestách, čo z nej robí atraktívne miesto na presťahovanie sa.

el- salvadorjpg

El Salvador

El Salvádor sa stal prvou krajinou, ktorá legalizovala Bitcoin a uznala ho ako menu. Bol to skutočne odvážny krok, pretože prišiel s pokutami zo strany MMF vo forme hrozieb, že nebudú môcť získať pôžičky a agentúra Moody's znížila rating El Salvadoru a varovala ho, že národ pravdepodobne nesplní svoje záväzky. Napriek varovaniam sa El Salvador posunul vpred a nielenže sa mu darilo, ale darilo sa mu tak dobre, že zdvojnásobil svoje býčie správanie. Od prijatia Bitcoinu El Salvador:

  • splatil dlh 800 miliónov dolárov plus úroky, čo je obrovský flex po tom, čo mainstreamové médiá a vládne agentúry varovali pred vysokou pravdepodobnosťou zlyhania
  • má ekonomiku, ktorá rastie rýchlejšie ako priemerné latinskoamerické krajiny, a po prvýkrát v histórii dosiahla dvojciferný rast HDP (10% v roku 2021)
  • jeho obyvatelia ušetrili viac ako 400 miliónov dolárov počas jedného roka na províziách za prevody, ktoré existujú v tradičnom finančnom sektore
  • zaznamenali nárast cestovného ruchu o viac ako 30%
  • zvýšil svoj export o viac ako 13%

Nielenže v El Salvadore môžete platiť za tovar a služby v Bitcoinoch, ale z daňového hľadiska nemá El Salvador žiadnu daň z kapitálových výnosov z kryptomien, žiadnu daň z príjmu pre zahraničných investorov a má jednoduchú cestu k získanniu trvalého pobytu pre kryptopodnikateľov.

Salvádor má množstvo krásnych miest a pláží. Vďaka jedinečnej sopečnej krajine krajina uspokojí milovníkov prírody všetkého druhu. Vzhľadom na polohu El Salvadoru nie je potrebné hovoriť o úžasnom celoročnom počasí a tropickom podnebí.

Odhadované mesačné náklady pre jednu osobu sú približne 547,8é EUR bez nájmu a pre štvorčlennú rodinu sú odhadované mesačné náklady v priemere 1974,90 EUR.

Ak je vaším jediným cieľom vyhnúť sa plateniu dane z kapitálových výnosov alebo dane z príjmu z kryptomien, tak El Salvádor sa nedá poraziť, hoci kvalita života nemusí byť to pravé orechové, čo hľadáte. Napriek svojmu rastu je národ stále rozvojovou latinskoamerickou krajinou, ktorá trpí vysokou úrovňou chudoby v mnohých oblastiach, nízkou úrovňou vzdelania a zdravotnej starostlivosti a extrémne vysokou mierou kriminality. V skutočnosti má El Salvador jednu z najvyšších mier vrážd na svete kvôli násiliu gangov. El Salvador je tiež náchylný na prírodné katastrofy, pretože sa nachádza vo veľmi seizmicky aktívnej oblasti, takže ak uvažujete o presťahovaní sa tam, možno si budete chcieť zbaliť aj prilbu, záchrannú vestu, kompas, mapu a možno aj nejakú reflexnú vestu.

Singapurjpg

Singapur

Singapur je obľúbenou voľbou, pretože je to fascinujúce a moderné mesto. Singapur, známy svojimi ikonickými záhradami v centre mesta, ktoré sú vybavené osvetleným hudobným displejom, a hotelom, ktorý vyzerá ako výletná loď na oblohe. Jedná sa o veľmi čisté, bezpečné a fantastické miesto na život.

Obyvatelia Singapuru majú nulovú daň z kapitálových výnosov a žiadne dane na kryptomeny. Obchodníci s kryptomenami tu môžu voľne obchodovať. Je to možné z dôvodu, že kryptomeny sú z daňového hľadiska vnímané ako nehmotný majetok, čo znamená, že keď miniete kryptomeny na tovary a služby, je to vnímané ako výmenný obchod, nie platba. Ak konáte ako firma a akceptujete krypto, bude na to platiť daň z príjmu.

Okrem toho, ak sa obchodovanie s kryptomenami vykonáva ako podnikanie, bude sa to považovať aj za daň z príjmu z podnikania. Aj keď to všetko znie celkom dobre, je tu jeden háčik, a to ten, že je ťažké získať pobyt v Singapure. Najrýchlejší spôsob, ako tam získať trvalý pobyt, je účasť v programe Global Investor Programme. Tento program umožňuje investorom a podnikateľom získať pobyt dvoma spôsobmi:

  • investujte aspoň 2,5 milióna SGD (Singapursky dolár ... cca 0,69 EUR) do nového podniku alebo začatia rozšírenia existujúceho podniku
  • investujte aspoň 2,5 milióna SGD do fondu schváleného GIP, ktorý investuje do spoločností so sídlom v Singapure.

Požiadavky na kvalifikáciu do programu Global Investor Program sú pomerne zložité, úplný prehľad kritérií nájdete na www.One-Visa.com

Pre tých, ktorí dúfajú, že získajú singapurský pobyt bez vstupných investícií, webová stránka singapurskej vlády uvádza alternatívne oprávnené kritériá:

Singapur sa stále radí ako jedno z najbezpečnejších miest na život na celom svete a má vysokú kvalitu životnej úrovne. Životné náklady v Singapure sú v porovnaní s ostatnými destináciami na zozname veľmi vysoké a vychádzajú na neuveriteľných 5.000 EUR a viac na mesiac pre jednu osobu, a to bez nájmu.  Aj keď náklady na oblečenie a jedlo nie sú príliš extrémne, tak rozhodne toto nie je miesto na celý život, ak nie ste kryptomilionár.

bermudyjpg

Bermudy

Bermudy nemajú žiadnu daň z príjmu fyzických osôb a neexistuje žiadna daň z kapitálových výnosov za predaj kryptomien. Používanie kryptomien ako spôsobu platby sa tu tiež považuje za úplne legálne, vďaka čomu sú Bermudy prvou krajinou, ktorej vláda s radosťou akceptovala daňové platby v akejkoľvek uznávanej kryptomene, čo je veľmi „cool“ a ich vláda rozmýšľa veľmi pokrokovo.

Keďže Bermudy sú využívané ako globálny daňový raj pre veľkú časť sveta a svoj kryptografický regulačný rámec vytvorili už v roku 2018, tak zdaňovanie je v tejto jurisdikcii pomerne zložité, odporúčam vám prečítať si tento článok z Freeman Law, aby ste sa dostali do detailných podmienok zdaňovania kryptomien na Bermudách.

https://freemanlaw.com/cryptocurrency/bermuda-and-cryptocurrency/

Bermudy sú jednou z krajín, kde je jednoduché získať ročné víza, takže ak ste dobrí v načasovaní krypto trhov, možno to budete chcieť vyskúšať a uistiť sa, že zisky z kryptomien prídu v správny čas.

Na Bermudách je možné získať dlhodobý pobyt, aj keď je to zložitejšie. Môžete tam získať pobyt účasťou na programe „Bermuda Residency by Investment Program“. Aby to ľudia dosiahli, budú musieť splniť požiadavku investície 2,5 milióna dolárov, ktorá môže byť realizovaná do nehnuteľností, štátnych dlhopisov, štátnych fondov, charitatívnych darov, investovania do existujúcich podnikov alebo založenia novej spoločnosti.

Bermudy sú vysoko z hľadiska bezpečnosti, majú dobrú rýchlosť internetu a perfektné počasie. Pokiaľ sa nebojíte zmiznutia v bermudskom trojuholníku, tak je to absolútne nádherné miesto, kde sa môžete usadiť a zažiť fantastickú kvalitu života s plážami svetovej úrovne.

kostarikajpg

Kostarika

Kostarika sa stala populárnym globálnym daňovým rajom a je považovaná za jedno z najkrajších miest na planéte, pokiaľ ide o prírodné krásy. Vodopády, džungle, vzrušujúce pláže, žiadna daň z kapitálových výnosov ... Obyvatelia Kostariky podliehajú nulovej dani z kapitálových výnosov v krajine, pokiaľ príjem nepochádza z obvyklých transakcií, ako je majetok. Kapitálové zisky pochádzajúce z bežných transakcií sa zdaňujú paušálnou sadzbou 30%. Podľa kostarických zákonov nie sú kryptomeny klasifikované ako zákonné platidlo, peňažná mena alebo cudzia mena a boli označené ako „kvázi mena“ alebo „platobný prostriedok“. Zdá sa, že vláda sa jednoducho rozhodla pre praktickejší prístup s klasifikáciou digitálnych aktív. Hoci vláda usúdila, že kryptomeny sú „mimo národného bankového systému“, mnohým obchodníkom a firmám v tejto oblasti to nebránilo, aby začali šťastne prijímať kryptomeny ako spôsob platby, a bitcoinové bankomaty možno nájsť po celej krajine.

Kostarika za posledné obdobie stúpla v rebríčku bezpečnosti, pričom má rovnako nízku mieru kriminality ako Taliansko. Žiaľ, za posledný rok sa to v dôsledku zvýšenej trestnej činnosti zmenilo. V Kostarike sa zvýšili úrovne pohotovosti a cestovné upozornenia nabádajú k opatrnosti pri cestovaní do tejto krajiny. Hlavným mestom Kostariky je San Jose, ktoré je domovom pre viac ako milión ľudí, takže je pomerne veľkou metropolou. Kostarika ponúka tropickú prírodu, moderný denný a aj nočný život, a rôzne aktivity, a preto sa Kostarika stala jednou z hlavných oblastí Strednej Ameriky pre cestovný ruch aj migráciu. Kostarika je tiež veľmi cenovo dostupná. Jedna osoba môže žiť celkom pohodlne z približne 1.500 USD mesačne, čo je ideálne pre digitálnych nomádov a obchodníkov s kryptomenami.

VANUATUjpg

Vanuatu

Ak sa vám zapáči nádherný tropický raj, tak je len málo miest na planéte ktoré sú úchvatnejšie ako Vanuatu. Vanuatu je jedným z ostrovov, ktoré tvoria súostrovie 83 ostrovov pri pobreží Austrálie, tesne nad Novým Zélandom.

Vanuatu sa stalo obľúbenou destináciou pre investorov, pretože tu platí nulová daň z kapitálových výnosov, dividend alebo dane z príjmu pre tradičné a krypto investície pre jednotlivcov alebo korporácie. Investori môžu relaxovať v hojdacích sieťach a popíjať piña colady s vedomím, že sa tu nemusia stresovať daňami. Vanuatu je tak priateľský voči kryptomenám, že za svoje občianstvo môžete skutočne zaplatiť v bitcoinoch!

Dva hlavné spôsoby, ako získať pobyt na Vanuatu, sú:

  • Banka. Táto možnosť si vyžaduje, aby banka Vanuatu potvrdila vašu schopnosť vložiť 250.000 Vanuatu Vatu (približne 2.023 USD) mesačne na účet. To znamená potvrdenie o zabezpečení príjmu. „Samofinancovaní dôchodcovia“ musia preukázať, že majú príjem aspoň 150.000 Vatu mesačne.
  • Investícia. Investor môže získať trvalý pobyt investovaním 10 miliónov USD Vatu (približne 80.000 USD) do nejakej formy nehnuteľnosti alebo poľnohospodárskeho projektu.

Vanuatský pas má platnosť päť rokov, počas ktorých si ho budú môcť občania obnoviť. Vanuatu však nemusí byť pre každého. Ak máte radosť z kopania okolo kokosových orechov celý deň na odľahlom tropickom ostrove, tak určite smelo do toho. Obyvateľstvo najväčšieho mesta na ostrove je domovom len pre päťdesiattisíc ľudí, takže ak vás vzrušuje mestský život a ruch, tak toto nie je pre vás.

Životné náklady na Vanuatu sú pomerne vysoké v porovnaní s európskymi mestami. Vanuatu je o 5% drahšie ako hlavné mesto Belgicka Brusel, čo sa týka mesačných životných nákladov. Životná úroveň je na Vanuatu pomerne vysoká a obyvatelia sa tešia nízkej kriminalite, čo dáva zmysel, pretože je ťažké vymaniť sa z toho, že ste na tak malom ostrove, kde sa všetci poznajú. Ľudia, ktorí sa chcú usadiť na Vanuatu, by sa mali uspokojiť s jednoduchým štýlom života.

malajziajpg

Malajzia

Ak máte radi exotické lokality a spoznávanie rôznych kultúr, potom nehľadajte nič iné ako Malajziu. Malajzia má niekoľko možností pre tých, ktorí chcú v Malajzii druhý domov, pričom jedna z ich možností sa dokonca aj nazýva program „Malajzia ako môj druhý domov - MM2H“.

https://www.paulhypepage.my/malaysia-my-second-home-mm2h-programme/

Tento program je primárne zameraný na dôchodcov a pracujúcich „expatov, ktorí by chceli v krajine zapustiť korene. MM2H je systém bývania, ktorý umožňuje kvalifikovaným jednotlivcom zostať v Malajzii na základe spoločenskej návštevy s viacerými vstupmi na obdobie až 10 rokov.

Niektoré z výhod tohto programu sú:

  • schopnosť prichádzať a odchádzať, ako človek chce, pokiaľ sú v krajine prítomní minimálne 90 dní v roku
  • možnosť priniesť rodinných príslušníkov
  • možnosť kúpy rodinného domu alebo nehnuteľnosti
  • užiť si žiadne zdanenie dôchodkov alebo offshore príjmov
  • osoby nad 50 rokov majú možnosť pracovať na čiastočný úväzok
  • možnosť vlastniť a podnikať

Žiaľ, požiadavky na MM2H nie sú ľahko splniteľné. Podľa sprievodcu MM2H sú aktuálne požiadavky od roku 2024:

Osoby mladšie ako 50 rokov musia mať:

  • minimálne likvidné aktíva 1.500.000 RM (približne 338.409 USD)
  • minimálny offshore mesačný príjem 40.000 RM (približne 9.000 USD)
  • pevný vkladový účet v Malajzii, ktorý obsahuje aspoň 1.000.000 RM (približne 225.606 USD)

Osoby staršie ako 50 rokov musia mať: 

  • minimálne likvidné aktíva 1.500.000 RM (približne: 338.409 USD)
  • minimálny offshore mesačný príjem 40.000 RM (približne 9.000 USD)
  • pevný vkladový účet s účtom v malajzijskej banke, ktorý obsahuje aspoň 1.000.000 RM (približne 225.606 USD)
  • v prípade dôchodcov sa vyžaduje predloženie dokladu o dôchodku od vlády vo výške najmenej 10 000 RM (približne 2 256 USD) mesačne
  • potom je tu jednorazová platba za osobný dlhopis, ktorá stojí približne 2.000 RM (450 USD) a sociálny preukaz, ktorý vyžaduje ročnú platbu 90 RM (20 USD).

Malajzia je relatívne bezpečná, pokiaľ ide o nízku mieru násilných trestných činov, hoci vreckové krádeže môžu byť bežné. Problémom sú aj podvody s kreditnými kartami.

Jedno riziko, ktoré netreba brať na ľahkú váhu, je uhryznutie zvieratami a hmyzom. Nech to znie akokoľvek smiešne, uhryznutie opíc nie je na smiech a stáva sa to častejšie, než by ste si mysleli. Navyše, Malajzia je domovom niektorých dosť nebezpečných hmyzu a zvierat.

Životné náklady v Malajzii sú veľmi nízke. Ľudia, ktorí sa tam presťahujú, môžu žiť dosť bohatým životným štýlom za menej ako 2.000 dolárov mesačne, najmä na niektorých lacnejších ostrovoch. Hlavné mesto Kuala Lumpur je skutočná moderná metropola pre tých, ktorí majú radi mestský život. Mesto je veľmi vyspelé a čisté s množstvom kultúrnych zážitkov, ktoré si môžete užiť. Rýchlosť internetu v hlavnom meste je vysoko hodnotená, no mimo mesta sa výrazne líši v závislosti od lokality. Počasie je tiež niečo, čo treba vziať do úvahy. Keďže ide o tropické podnebie, vlhkosť je neuveriteľne vysoká po celý rok a Malajzia zažíva nie jedno, ale dve monzúnové obdobia ročne.

kajmanyjpg

Kajmanské ostrovy

Nikoho by nemalo prekvapiť, že na tomto zozname sú aj Kajmanské ostrovy. Tieto ostrovy sú už dlho známe ako daňové raje pre podniky a bohatých jednotlivcov. Menový úrad Kajmanských ostrovov neúčtuje svojim rezidentom daň z príjmu právnických osôb ani daň z príjmu ani daň z kapitálových výnosov. Neplatí sa tu ani daň z nehnuteľnosti, takže presťahovanie sa sem môže v podstate znížiť vaše daňové zaťaženie na nulu.

Kajmanské ostrovy možno zhrnúť do jedného slova „úžasné“, pokiaľ ide o krásu, scenériu, počasie a takmer všetko prirodzené na tomto reťazci ostrovov. Život na Kajmanských ostrovoch je však neuveriteľne drahý, a ak sa tu pokúšate získať pobyt, tak sa pripravte na zdĺhavý a nákladný proces.  

Samotné dovozné clá sa pohybujú od 22 do 26% a je jasné, že tí, ktorí majú to šťastie, že tam bývajú, tak majú inú predstavu o realite, ako mnohí z nás. Jedna právnická firma uviedla, že „máte šťastie a môžete získať pobyt na Kajmanskom ostrove za pomerne nízky poplatok vo výške milióna dolárov“.

Ak chcete žiť na Kajmanských ostrovoch dlhodobo, tak tu sú najbežnejšie spôsoby:

  • podajte žiadosť ako osoba s nezávislými prostriedkami. Toto 25-ročné povolenie vám umožňuje priviesť si rodinu, ale nesmiete na ostrove pracovať. Ak chcete žiť na Grand Cayman, musíte preukázať ročný príjem 150.000 USD pochádzajúci z krajín mimo ostrovov, mať bankový účet so sumou najmenej 500.000 USD a investovať do krajiny aspoň 1,2 milióna USD. Tieto čísla sú o niečo nižšie, ak žijete na jednom z menších ostrovov. Ak je vyššie uvedené povolenie schválené, tak musíte zaplatiť poplatok 25.000 USD za vydanie povolenia a 1.220 USD ročne, aby ste ho udržali v platnosti.
  • certifikát o priamej investícii. Povolenie môže získať každý, kto je ochotný investovať 1.200.000 USD do podniku, ktorý vytvára miestne pracovné miesta a zohráva aktívnu úlohu v podnikaní. Získate tým pobyt na 25 rokov a vyžaduje si prítomnosť v krajine aspoň 90 dní v roku. Po vykonaní investície budete tiež musieť zaplatiť rovnakých 25.000 za povolenie a 1.220 USD ročne, aby ste ho udržali v platnosti.
  • existujú aj spôsoby získania trvalého pobytu založením významnej obchodnej prítomnosti na ostrove.

Či sú teda Kajmany vhodnou cestou alebo nie, je vám asi jasné, pokiaľ nie ste krypto multi milionár, alebo miliardár.

paraguay 1jpg

Ostatné krajiny.

Krajín s rôznym zdaňovaním je mnoho a mnohé sú s teritoriálnym zdaňovaním veľmi zaujímavé, ale u mnohých je veľmi ťažké získať trvalý pobyt, alebo daňovú rezidenciu. Medzi také krajiny patria napríklad aj krajiny Latinskej Ameriky ako Panama, Paraguaj, Uruguaj, Nikaragua. Ak nechcete porušovať daňové zákony, tak napríklad so spôsobom ako nato vám môže pomôcť „bez promovania“ Liberation Travel https://liberation.travel/

Záver.

Faktorov, ktoré je potrebné zvážiť predtým, ako sa pustíte do pohybu a presťahujete sa do novej krajiny je mnoho a nemalo by ísť len o to, aby ste sa vyhli daniam z výnosov z kryptomien.  Kvalita života, kultúrne zážitky, bezpečnosť, klíma, rodina, priatelia by mali mať tiež vysokú prioritu a vhodné je spraviť si pred rozhodujúcim krokom vlastný prieskum možností. Dokonca aj úvahy o tom, aké jedlo máte radi, aké máte diétne obmedzenia sú faktormi, ktoré je potrebné zvážiť.  

Pred rozhodnutím o presťahovaní do vybranej krajiny je vhodné a dôležité vyhľadať odborné poradenstvo, pretože to môže mať významný vplyv na držbu aktív a daňové dôsledky. Mnohé krajiny od vás vyžadujú, aby ste sa vzdali svojho štatútu daňovej rezidencie vo vašej domovskej krajine predtým, ako sa stanete daňovým rezidentom inej krajiny, čo môže mať ďalšie významné dôsledky. 

Upozornenie. 

Tento článok nie je daňovým, finančným poradenstvom a slúži len na informatívne účely.  Pred akýmkoľvek rozhodnutím si urobte vlastný prieskum, nakoľko sa zákony a nariadenia postom času môžu meniť a údaje v tomto článku môžu byť zastarané alebo nepresné.