Ako prísť v krypte o peniaze

S nedávnym kolapsom ekosystému Terra (LUNA) a UST sa súčasný kryptotrh podobá na začiatok roka 2018, keď po „obchodnom šialenstve“ došlo ku krachu Initial Coin Offering (ICO). To bol výborný čas na vstup do kryptotrhu. Investovanie do ICO sa vtedy veľmi podobalo lotérii, kde ste si mohli kúpiť „výherný ticket“.

V roku 2017 zažil kryptopriestor jednu z prvých silných fáz masového prijatia vďaka vytvoreniu Initial Coin Offering (ICO) – tj. počiatočnej ponuky mincí. ICO boli podobné IPO (Initial Public Offering), čiže počiatočným verejným ponukám, ktoré sú nástrojom v tradičnom finančnom svete. ICO umožnilo krypto spoločnostiam a projektom rýchlo získať finančné prostriedky spustením tokenu a predajom tohto tokenu širokej verejnosti. A tu vzniklo šialenstvo, nakoľko každý chcel investovať do ICO a niečo vlastniť. Mnoho projektov však zaniklo. ICO naberali na sile a zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2017 sa vyzbieralo len niekoľko miliónov dolárov, tak do konca roka 2017 vyzbierali ICO projekty odhadom 4,9 miliardy dolárov. Vstup do ICO znamenal „analýzu“ white paperov, časových harmonogramov projektov, jednotlivých tímov a človek si myslel, že nachádza projekty, ktoré zmenia svet a prostredníctvom ktorých, ako investor zbohatne, keďže nachádza diamanty rozsypané po zemi. Áno, aj také boli.  

Pozrime sa napríklad na projekt „Horizon State“ a ich „Decision token HST“. Ich cieľom bolo vytvoriť bezpečnú, anonymnú a cenovo dostupnú platformu, s hlasovacím tokenom HST a to všetko malo byť vybudované na technológii blockchain. U mnohých projektov to šlo ako cez kopirák. Horizon State prezentoval víziu, silný tím, mal veľmi dobrú web stránku a v tlači sa objavilo pár zaujímavých partnerstiev, či spoluprác. Tieto informácie jednoducho nabádali k tomu, aby človek vstúpil do projektu prostredníctvom dostupného ICO.  V počiatočnej ponuke sa HST token predával za cenu okolo 0,047 USD, čiže za 1.000 USD ste mohli dostať cca 21.000 HST tokenov. Tieto tokeny v čase najväčšieho „hypu“ mali hodnotu takmer 122.000 USD.

Obdobie od novembra 2017 až do januára 2018 bolo veľmi napäté, chaotické, extrémne, euforické. Veď aj Bitcoin v tom čase dosiahol svoju najvyššiu hodnotu, ktorou bolo 20.000 dolárov. HST token ku koncu roka 2017 vzrástol takmer na hodnotu 1 dolára, pričom začiatkom januára 2018 dosiahol HST token svoje maximum 5,80 USD. Zhruba o mesiac HST klesol na cenu 1,49 USD a do januára 2019 bol HST token naspäť na svojej počiatočnej ICO ponuke, ktorá bola 0,047 USD. Od augusta roku 2019 je platforma Horizon State stále vypnutá a HST prakticky smerovalo k hodnote 0 USD. Na tejto hodnote je dodnes a už sa nikdy nespamätá. Niektorí fanatici a držitelia tokeny HST nikdy nepredali a možno ich majú stále na svojich peňaženkách. Reálne tam však nemajú absolútne nič.

Realitou však je poznanie. Títo „investori“ sa mohli veľa naučiť, aj keď cena zo toto „školenie“ je asi vysoká, keď vezmeme do úvahy, že investovaných 1.000 USD malo hodnotu takmer 122.000 USD v čase najväčšieho boomu.

U mnohých zostalo veľké sklamanie, pachuť, či mnohí dokonca na kryptomeny a kryptotrhy zanevreli. Ale kryptomeny priniesli ďalšie príležitosti. Po ICO prišlo obdobie DeFi (decentralizovaných financií), blockchainov prvej a druhej vrstvy, NFT, Metaverse atď. A znova prídu ďalšie príležitosti.

Čo je dôležité si z takéhoto príkladu vziať?

  • Vždy, keď investujete, alebo vstupujete do obchodu, tak by ste mali mať plán a vedieť či a kedy chcete z „vlaku“ vystúpiť.
  • Ak si myslíte, že cena pôjde až na mesiac, tak sa pravdepodobne budete mýliť, pretože vaša chamtivosť vás bude držať na jednom mieste, až kým neprídete o všetko, čo ste investovali. Samozrejme česť výnimkám.
  • HODL (dlhodobé držanie vybraných mincí) je dobré. Ale môže byť a často je u mnohých projektov preceňované. Urobte si preto svoj „exit plán“ a držte sa ho.
  • Ak ste už v zisku, tak si vyberte svoj vklad. Ak aj o zvyšok náhodou prídete, tak vás to až tak nebude trápiť, pretože minimálne ste sa niečo naučili a v niečom sa zdokonalili. Zároveň to ochráni vaše portfólio.
  • Ak ste na začiatku, tak investujte do časom overených aktív, ako je Bitcoin, Ethereum, niektoré stablecoiny, či možno Cardano. Jednoducho do projektov, ktoré majú časom overený vývoj, komunitu a trhovú kapitalizáciu.
  • Neinvestujte do rakiet, ktoré už letia na mesiac....
  • Naučte sa vyberať si svoje zisky a napríklad Bitcoin, Ethereum, možno Cardano držte dlhodobo.
  • Nikdy nemajte väčšiu časť svojho portfólia v jednom type špekulatívneho aktíva. Ak bude rásť, budete presvedčení, že cena poletí až na mesiac, ak bude padať, nebudete veriť, že spadne až na nulu a stále budete dúfať, že trend sa otočí.
  • Snažte sa byť, čo najrealistickejší pri vyberaní vhodných investičných projektov. Možno až skeptický.
  • Pochopte, že vývoj kryptomien je strašne rýchly, cenová volatilita je vysoká a preto je trpezlivosť kľúčovým faktorom.
  • Nemali by ste sa spoliehať len na to, že rizikové investície vám prinesú rozprávkové bohatstvo. Je tam veľa neistoty a veľkým faktorom je aj šťastie.
  • Nikdy nezúfajte, ak premeškáte jednu príležitosť a prvý vlak nestihnete. Trh vždy dáva viac príležitostí. Snažte sa preto byť na túto chvíľu, čo najlepšie pripravení.
  • Ak aj prídete o svoje investície, tak sa snažte z toho poučiť.
  • Investujte vždy len toľko o koľko si môžete dovoliť prísť.

Využite všetky poznatky, ktoré súčasná doba a internetový priestor ponúka a vzdelávajte sa. Ak ste prišli o peniaze, tak sa poučte z chýb a choďte ďalej. Urýchlite tým svoje znalosti a môžete stúpať vyššie. Určite sa to oplatí.