Akých krypto influencerov by ste mali sledovať?

Vo svete kryptomien poznáme infuencerov ako nejakých sprievodcov, ktorí pomáhajú ostatným orientovať sa v krajine kryptomien. Títo influenceri sú považovaní za odborníkov, ktorí zdieľajú svoje myšlienky a rady o kryptomenách a technológiách známych ako blockchain.

Títo influenceri používajú sociálne médiá, blogy, podcasty a videá, aby sa podelili o svoje znalosti a spojili sa s ostatnými, ktorých zaujíma kryptosvet. Títo jednotlivci často prispievajú k zapojeniu komunity, podporujú diskusie a poskytujú cenné názory, ktoré môžu ovplyvniť rozhodnutia a vnímanie ich publika. Je dôležité poznamenať, že pojem „kryptomenový influencer“ zahŕňa rôznorodú škálu jednotlivcov vrátane vývojárov, podnikateľov, novinárov, analytikov a tvorcov obsahu, z ktorých každý prispieva do ekosystému svojim jedinečným spôsobom.

Sledovanie kryptomenových influencerov vám môže pomôcť pochopiť zložitosť neustále sa meniaceho finančného sveta. Títo influenceri zdieľajú rôzne aktualizácie a postrehy na populárnych platformách ako X (predtým Twitter) a YouTube. Slúžia ako ľahko dostupný zdroj správ a informácií ohľadom kryptomien, ale je dôležité si uvedomiť, že ich poradenstvo má obmedzenia, pokiaľ ide o riešenie vašich konkrétnych finančných požiadaviek.

Platformy sociálnych médií majú globálny dosah a spájajú jednotlivcov z rôznych častí sveta, čo uľahčuje široké zdieľanie informácií a sprístupňuje ich rôznorodému a geograficky rozptýlenému publiku, ktoré sa zaujíma o kryptomeny. Sociálne platformy ako Twitter, Reddit, Telegram, YouTube sa stali centrami diskusií, zdieľania informácií a spolupráce medzi nadšencami kryptomien, vývojármi a investormi. Sociálne médiá sú aj cennou platformou na zdieľanie vzdelávacieho obsahu o kryptomenách a technológii blockchain. Influenceri, odborníci a projekty často využívajú platformy ako YouTube a Twitter na vytváranie a zdieľanie návodov, vysvetľovanie konceptov a pomáhajú tak používateľom pochopiť zložitosť krypto priestoru. Influenceri kryptomien majú však aj veľmi silný marketingový vplyv najmä na platformách ako YouTube a Instagram a môžu mať tak významný vplyv na formovanie názorov a ovplyvňovanie používateľov pred ich investičným rozhodnutím, načo je dôležité si dať pozor.  Projekty často spolupracujú s influencermi, aby oslovili čo najširšie publikum a vybudovali tak dôveryhodnosť v rámci komunity.

Keďže kryptokomunity sa neustále vyvíjajú, tak aj úloha sociálnych médií sa bude pri vytváraní  príbehov a ovplyvňovaní trhu pravdepodobne vyvíjať a jej vplyv bude pretrvávať.

vitalik-buterinjpg

Akých influencerov v oblasti kryptomien by ste teda mali sledovať?

Vitalik Buterin (@VitalikButerin)

Vo svete kryptomien je Vitalik Buterin všeobecne uznávaný ako jedna z najvplyvnejších a najvizionárnejších osobností. Ako spoluzakladateľ siete Ethereum výrazne formoval oblasť blockchain technológie a decentralizovaných aplikácií. Ethereum sa so svojou funkcionalitou inteligentných zmlúv stalo hlavnou platformou pre vývoj rôznych decentralizovaných aplikácií, spúšťanie tokenov a blockchain projektov. Buterin často zdieľa poznatky, aktualizácie a perspektívy vývoja a budúceho smerovania Etherea. Jeho sledovanie môže poskytnúť informácie z prvej ruky na najnovšie pokroky v jednej z najvýznamnejších blockchainových platforiem. Často tiež zdieľa svoje názory na rôzne aspekty technológie blockchain, decentralizácie a širších dôsledkov kryptomien. Vitalik sa rovnako tak aktívne zapája do komunity kryptomien. Jeho sledovanie vám prinesie množstvo informácií s diskusií ohľadom vývoja projektu v rámci komunity, vrátane dôležitých aktualizácií, udalostí a oznámení.

Andreas M. Antonopoulos (@aantonop)

Andreas M. Antonopoulos, je známou a rešpektovanou postavou v priestore kryptomien a blockchainu. Je autorom, rečníkom, pedagógom a zástancom Bitcoinu. Antonopoulos sa aktívne zapája do propagácie a vzdelávania ľudí o decentralizovaných technológiách so zameraním na Bitcoin. Andreas Antonopoulos je myšlienkovým lídrom v krypto komunite. Jeho sledovaním môžete zostať informovaní o jeho pohľadoch na rôzne problémy vrátane budúcnosti decentralizovaných technológií, potenciálnych výziev a širšieho vplyvu blockchainu na spoločnosť. Andreas často vydáva nové knihy, spúšťa projekty, uverejňuje vzdelávacie obsahy alebo sa zúčastňuje podujatí a tieto informácie zvyčajne oznamuje na Twitteri. Ak ho budete sledovať, budete medzi prvými, ktorí budú vedieť o jeho najnovších prácach a aktivitách.

Saylorjpg

Michael Saylor (@saylor)

Michael Saylor je známy ako „advokát Bitcoinu“ a jeden z najhlasnejších podporovateľov začlenenia bitcoinov do podnikových pokladníc. V auguste a septembri 2020 spoločnosť MicroStrategy pod vedením Saylora významne investovala do bitcoinov, ako súčasť svojej investičnej stratégie. Spoločnosť premenila podstatnú časť svojich hotovostných rezerv na bitcoiny, čo signalizuje strategický krok na zabezpečenie proti inflácii a postavenie bitcoinu ako uchovávateľa hodnoty. Saylor je oddaným zástancom bitcoinu a často zdieľa svoje postrehy o jeho potenciáli ako uchovávateľa hodnoty. Ak máte záujem dozvedieť sa viac o dôvodoch rastúceho inštitucionálneho záujmu o bitcoiny, tak Saylorove pohľady vám môžu poskytnúť cenné rady. Saylor ako prominentná postava priestoru kryptomien často zdieľa svoju analýzu trhových trendov, ekonomických podmienok a potenciálneho vplyvu na kryptomeny. Ak máte záujem zostať informovaní o širšom trhu, tak Saylorove komentáre vám môžu poskytnúť užitočné názory.

Layah Heilpernjpg

Layah Heilpern (@LayahHeilpern)

Layah Heilpern je britská krypto podcasterka s 1,1 miliónom sledovateľov na sociálnych platformách. Známa je pre svoje bystré pohľady na trendy krypto trhu. Layah Heilpern sa veľmi často zúčastňuje rôznych krypto a ekonomických podujatí, konferencií alebo webinárov a jej sledovanie vás môže informovať o nadchádzajúcich udalostiach alebo poskytnúť vám zhrnutia o najdôležitejších témach a udalostiach. Layah Heilpern je tiež komentátorkou a analytičkou v oblasti kryptomien a jej sledovanie vám môže poskytnúť cenné poznatky a analýzy trhových trendov, správ a vývoja z oblasti kryptomien.

Anthony Pompliano (@APompliano)

Anthony Pompliano je podnikateľ, investor a spoluzakladateľ Morgan Creek Digital, investičnej spoločnosti zameranej na blockchain. Má skúsenosti s tradičnými financiami a predtým, ako sa začal venovať kryptomenám, pracoval vo významných inštitúciách ako Facebook a Snapchat. Pompliano má veľkú sledovanosť a zapojenie sa do jeho obsahu vás môže spojiť s rôznorodou a aktívnou komunitou, ktorá sa zaujíma o kryptomeny. Pompliano často zdieľa svoje názory na makroekonomické trendy a ich potenciálny vplyv na kryptomeny. Ak máte záujem pochopiť, ako globálne ekonomické faktory súvisia s kryptotrhom, jeho analýzy vám môžu poskytnúť cenné informácie.

Ben-Armstrong-Cryptojpg

Ben Armstrong (@BenArmstrongsX)

Ben Armstrong (prezývka BitBoyCrypto), je hostiteľom veľmi populárneho YouTube kanála o kryptomenách, ktorý sa môže pochváliť 1,45 miliónmi odberateľmi. Armstrong je známy tým, že poskytuje komplexné informácie o rôznych aspektoch kryptomien a je jedným z kľúčových influencerov, ktorý svoje široké publikum informuje o najnovšom vývoji v kryptosvete. Okrem svojej prítomnosti na YouTube je aj aktívnym podcasterom, čím sa naďalej etabluje ako veľmi zaujímavý zdroj informácií a vzdelávania pre nadšencov kryptomien. Armstrong často skúma rôzne blockchainové projekty a kryptomeny. Jeho sledovanie vám môže poskytnúť poznatky a analýzy, ktoré môžu byť užitočné pri prijímaní informovaných rozhodnutí o potenciálnych investíciách alebo oblastiach záujmu. Sledovanie Armstrongovho podcastu vám poskytne prístup k zaujímavým diskusiám a rozhovorom s odborníkmi z odvetvia kryptomien na rôzne témy.

Charlie Lee (@SatoshiLite)

Charlie Lee je tvorcom Litecoinu, jednej z prvých a najznámejších kryptomien. Litecoin je často považovaný za jeden z prvých altcoinov a bol navrhnutý tak, aby dopĺňal Bitcoin s niektorými technickými rozdielmi, vrátane iného hashovacieho algoritmu a rýchlejšieho generovania blokov.

Charlie Lee pred svojou angažovanosťou v priestore kryptomien pracoval ako softvérový inžinier v spoločnosti Google. Jeho skúsenosti v oblasti počítačovej vedy a vývoja softvéru prispeli k jeho pochopeniu technológie blockchain. Charlie Lee je zástancom širšieho prijatia a pochopenia kryptomien. Aktívne sa zapája do propagácie výhod decentralizovaných technológií a často zdieľa svoje názory na rôzne aspekty krypto priemyslu. Jeho práca ovplyvnila vývoj mnohých ďalších projektov v rámci ekosystému kryptomien.

Balajijpg

Balaji (@balajis)

Balaji Srinivasan, bývalý šéf technologického centra (CTO - Chief Technology Officer) Coinbase je známy strategickým myslením a je tiež vplyvným zástancom decentralizácie v rámci kryptomenového priestoru. Balaji má silné zázemie v akademickej technologickej oblasti vrátane vyštudovaného Ph.D. v odbore elektrotechnika na Stanfordskej univerzite.  Balaji prispel k rozvoju sociálnej siete stimulovanej kryptomenami a priniesol viacero spôsobov, ktoré slúžia k prieniku medzi technológiami a digitálnymi aktívami. Balajiho rôznorodé skúsenosti, zahŕňajúce podnikanie, rizikový kapitál a jeho oddanosť princípom decentralizácie, podčiarkujú jeho významný vplyv na oblasť kryptomien. Balaji má vysokú sledovanosť a zapojenie sa do jeho obsahu vás môže spojiť s rôznorodou a aktívnou komunitou, ktorá sa zaujíma o technológie a kryptomeny. Balaji často zdieľa vzdelávací obsah o technológii blockchain a kryptomenách. Ak chcete prehĺbiť svoje chápanie v tejto oblasti, tak jeho sledovanie vás môže priviesť k cenným zdrojom a poznatkom.

Roger Ver (@rogerkver)

Roger Ver je často nazývaný ako „Bitcoinový Ježiš“, keďže bol medzi prvými, ktorí investovali do bitcoinu už v roku 2011. Bol tiež jedným z prvých podnikateľov, ktorí akceptovali Bitcoin ako spôsob platby. Ak vás zaujíma Bitcoin a Bitcoin Cash, tak Roger Ver je kľúčovou postavou v diskusii o veľkosti bloku a vytvorení projektu Bitcoin Cash, ktorý vznikol hard forkom Bitcoinu. Jeho sledovanie vám môže priniesť informácie o aktualizáciách, diskusiách a vývoji súvisiacich s týmito kryptomenami. Angažovanosť Rogera Vera v rôznych projektoch v rámci kryptomenového priestoru vám môže poskytnúť prehľad o rozvoji podnikania a inováciách v tomto odvetví. Je však dôležité poznamenať, že jeho názory sú veľmi často kontroverzné a nemusia sa zhodovať s názormi mnohých jednotlivcov v krypto priestore.

charles_hoskinson_coverjpg

Charles Hoskinson (@IOHK_Charles)

Charles Hoskinson, je zakladateľom ekosystému Cardano, spoluzakladateľom Eherea, matematik a podnikateľ. Do tímu Ethereum sa pripojil ako jeden z piatich pôvodných zakladateľov s Vitalikom Buterinom koncom roka 2013 a zastával pozíciu výkonného riaditeľa. Koncom roka 2014 Hoskinson a jeho bývalý kolega z Etherea Jeremy Wood založili spoločnosť IOHK (Input Output Hong Kong). IOHK je inžinierska a výskumná spoločnosť, stojaca za vznikom blockchainovej platformy inteligentných zmlúv Cardano. S takmer miliónom sledovateľov na Twitter patrí medzi jedného z najvplyvnejších influencerov v oblasti kryptomien, ktorý sa okrem zdieľania názorov a informácií ohľadom projektu Cardano zapája do rôznych odborných debát so svojimi konkurentmi ako napríklad s Vitalikom, Butterinom, či Elonom Muskom. Jeho sledovanie môže poskytnúť informácie z prvej ruky na najnovšie pokroky rôznych projektov v ekosystéme Cardano. Hoskinson často tiež zdieľa svoje názory na rôzne aspekty technológie blockchain, decentralizácie, ale aj na veci spojené s reguláciami od štátnych inštitúcií.

Lea Tompsonjpg

Lea Thompson (@Girlgone_crypto)

Lea Thompson zdieľa informácie o technológii blockchain, kryptomenách a súvisiacich témach prostredníctvom svojich kanálov sociálnych médií, najmä na Twitteri, kde je známa pod menom @GirlGoneCrypto. Aktívne sa podieľa na tvorbe obsahu, ktorého cieľom je sprístupniť komplexné témy širšiemu publiku. Jej sledovanie by vás mohlo informovať o zaujímavých spoluprácach a partnerstvách v rámci odvetvia kryptomien. Lea Thompson často zdieľa obsah súvisiaci s krypto životným štýlom, kultúrou a komunitou. Ak vás zaujímajú sociálne aspekty kryptosveta, jej sledovanie vám môže poskytnúť pohľad aj na túto stránku života.  

Záver:

Sledovanie influencerov v priestore kryptomien môže byť cennou cenným zdrojom informácií, keďže títo jednotlivci často disponujú rozsiahlymi znalosťami a skúsenosťami, ktoré poskytujú pohľad na dynamický a rýchlo sa vyvíjajúci svet blockchainu a digitálnych aktív. Influenceri zdieľajú cenné informácie vrátane trhových analýz, recenzií projektov a vzdelávacieho obsahu, vďaka čomu sú zložité témy prístupnejšie pre ich sledovateľov. Okrem toho sa často stretávajú so svojím publikom, čím podporujú komunitu a poskytujú príležitosti na diskusie a vzdelávanie. Sledovaním influencerov môžu jednotlivci zostať informovaní a spojiť sa s podobne zmýšľajúcou komunitou, čo v konečnom dôsledku zlepší ich pochopenie a účasť v neustále sa rozširujúcom prostredí kryptomien. Medzi infuencermi sa však nachádzajú aj taký jedinci, ktorí marketingovo dokážu ľudí vtiahnuť do projektov, ktoré sú scamom a slúžia len na účel vlastného obohatenia sa a oklamania sledovateľov. Preto je veľmi dôležité dávať pozor nato, koho a na akej sociálnej sieti sledujete a zdroj prezentovaných informácií si overiť aj s iného nezávislého zdroja.