Aký bol rok 2022 a čo nás čaká v roku 2023 v oblasti kryptomien?

Trh s kryptomenami v priebehu rokov zažil svoj podiel vzrušenia, cenového rastu, ale aj prepadov. Niektoré kryptomeny, ako napríklad Bitcoin, si získali veľkú pozornosť vďaka svojmu potenciálu narúšať tradičné finančné systémy a schopnosti poskytovať decentralizovaný a bezpečný spôsob prevodu hodnoty. V oblasti kryptomien došlo v priebehu rokov k mnohým zmenám, vrátane vzniku nových kryptomien, platforiem decentralizovaných financií (DeFi), či rastúceho záujmu o kryptomeny. Je dôležité na úvod povedať, že trh s kryptomenami je naďalej veľmi volatilný a nepredvídateľný a nie je nezvyčajné, ak ceny výrazne kolíšu. V minulom roku boli kryptomeny okrem pozitívneho vývoja technológií postihnuté aj viacerými negatívnymi udalosťami, ktoré samozrejme mali vplyv aj na ceny kryptomien.

Udalosti, ktoré ovplyvnili kryptosvet v roku 2022.

  • Kolaps kryptomeny Terra LUNA.

Terra (LUNA), zažila jeden z najväčších prepadov v histórii kryptomien. Algoritmický stablecoin UST tejto platformy sa ukázal ako nestabilný a extrémna panika na trhu spôsobila masívny prepad a koniec ekosystému Terra a ich natívneho tokenu LUNA. Celý kolaps a pád ceny tokenu LUNA na nulu trval v podstate len dva dni. Proces pádu je mnohými považovaný za podobný kolaps, ako bola ázijská finančná kríza v roku 1997 a pád Lehman Brothers v roku 2007.

  • Krach top hedžového fondu „Three Arrows Capital“

Krach hedžového fondu „Three Arrows Capital“ je stále prebiehajúca „telenovela“. Hneď po páde kryptomeny LUNA sa všetky oči upierali na spoločnosť Three Arrows Capital (3AC), ktorá si požičiavala takmer od všetkých veľkých poskytovateľov pôžičiek, ako napríklad od BlockFi, Genesis, či platformy Celsius. Pád 3AC začal kolapsom stablecoinu UST platformy Terra v máji 2022. Pre Wall Street Journal 3AC uviedla, že do kryptomeny LUNA investovali 200 miliónov dolárov. Na súde Russell Crumpler, likvidátor „Three Arrows Capital“, uviedol, že sa naspäť podarilo získať  niektoré aktíva patriace veriteľom, vrátane 35 miliónov USD a niekoľkých kryptomien.

  • „Krypto Lehman Brothers“: Insolvencia kryptomenovej burzy FTX

Kolaps kryptoburzy FTX mal reťazovú reakciu atómovej bomby, ktorá spojila sériu prípadov platobnej neschopnosti a nadväzujúcich ďalších poplašných správ (FUD). Bývalý kryptogigant padol ako domino a celý kryptosvet pochytila panika. CEO kryptomenovej burzy FTX, Sam Bankman-Fried, bol zatknutý a jeho pochybné  prevádzkovanie kryptoburzy, o ktorom investori nevedeli, spôsobilo celosvetové straty v hodnote miliárd dolárov. FTX, bola ešte začiatkom roka 2022 jedna z najväčších svetových obchodných platforiem pre kryptomeny s hodnotou 32 miliárd USD. 11. novembra FTX spolu s Alameda Research a desiatkami ďalších pridružených spoločností požiadala o ochranu pred bankrotom.

  • Ethereum úspešne dokončilo prechod z konsenzu „Proof of Work“ na „Proof of Stake“, čo znamenalo koniec éry ťažby kryptomeny Ethereum.

Po osemročnom čakaní, 15. septembra 2022 o 14:43 sa „mainnet a beacon chain“ – reťazce siete Ethereum úspešne zlúčili a Ethereum v tento moment ukončilo konsenzus „Proof of Work“ (PoW) a oznámilo úplný prechod na konsenzus na „Proof of Stake“ (PoS). Prechod na „Proof of Stake“ je rozhodujúcim bodom obratu pre celý ekosystém Ethereum. U konsenzu PoS už nemusia overovatelia siete súťažiť a riešiť čoraz zložitejšie výpočtové úlohy. Namiesto toho sa u konsenzu PoS vyberajú náhodne validátori na základe ich podielu v sieti a títo validátori validujú transakcie. Prechod na PoS prináša niekoľko dôležitých výhod, ako napríklad uľahčuje spustenie uzla, má menšiu spotrebu elektrickej energie a odomyká ďalšie možnosti v sieti, ako napríklad sharding. Vízia siete Ethereum tak pokračuje vo svojej stanovenej ceste, avšak podľa informácií a plánov zverejnených 5. novembra 2022 je ešte potrebné dosiahnuť aj ďalšie míľniky k úplnej funkcionalite.

  • Darovanie kryptomien Ukrajine

Koncom februára sa začala rusko-ukrajinská vojna. Táto udalosť nesúvisela priamo s kryptomenami, ale priniesla neistotu pre globálne makro prostredie. Ukrajina po napadnutí oznámila možnosť  darovania kryptomien na podporu Ukrajiny a zverejnila svoju darovaciu adresu. Od začiatku ruskej invázie ukrajinská vláda a mimovládna organizácia podporujúca armádu dostala viac ako 120.000 kryptografických darov v celkovej výške 63,8 milióna dolárov. Uvedená skutočnosť bola iste jedným z najvýznamnejších prípadov použitia kryptomien ako dar. 

  • Najtvrdšia krypto sankcia v histórii: Tornado Cash

Tornado Cash, platforma na mixovanie tokenov ETH (Ethereum), bola zaradená na sankčný zoznam Úradom pre kontrolu zahraničných aktív Ministerstva financií USA. Ministerstvo financií vo svojom zdôvodnení uviedlo, že Tornado Cash od svojho vzniku v roku 2019 bolo použité na „vypranie“ financií vo výške viac ako 7 miliárd dolárov. Stalo sa tak po prvýkrát v histórii, čo protokol Ethereum takúto sankciu „schválil“. Tornado Cash utrpelo ničivé škody, vývojári boli zatknutí, kódy boli odstránené z GitHub a názov domény webovej stránky bol zablokovaný.

  • Nová paradigma spoločnosti GameFi: STEPN Move-to-Earn Big Hit

Move-to-earn je stále relatívne nový koncept a je podobný modelu play-to-earn (P2E), pretože prijíma prvky GameFi. Vývojári vyriešili niektoré nedostatky, ktoré GameFi obsahovalo. STEPN je v tomto priekopníkom. Oznámenie kryptoburzy Binance z 1. marca 2022 o zalistovaní STEPN bolo absolútnym zlomom. GMT STEPN po spustení vyletel cenovo k 17-násobným ziskom a následne vzrástol z 0,1 USD na 4 USD. Možno povedať, že STEPN bol v čele vlny Web3 v roku 2022.

  • NFT sa predávali ako teplé rožky

V marci dostali majitelia Bored Ape Yacht Club (BAYC) airdropy Ape tokenov za každé NFT, ktoré vlastnili. Pri tejto možnosti niektorí 'kreatívni' členovia dokázali za deň „predajom opíc a airdropov“ zarobiť až 1,1 milióna dolárov. Počas leta sa objavilo veľa udalostí súvisiacich s NFT a častokrát boli odštartované sériou oznámení a  odporúčaní rôznymi celebritami a veľkými značkami, ktoré oznámili vstup do priestoru Web3. Aké bude následné využitie NFT a kam sa posunie tento sektor ukáže čas.

  • Curve Wars - boj o získanie podielu na obrovskej likvidite

Curve Wars možno opísať ako súťaž medzi niekoľkými protokolmi v oblasti DeFi o získanie podielu na obrovskej likvidite v ekosystéme Curve Finance. Jedná sa honbu za hromadením veCRV, tokenu riadenia protokolu Curve. Token veCRV sa používa na hlasovanie v riadení, na zvyšovanie odmien za riadenie protokolu, získavanie poplatkov z obchodov a prijímanie airdropov. Čím dlhšie je token CRV uzamknutý, tým viac majú držitelia hlasovacích práv a naopak. Podľa analytickej platformy DeFi Llama má Curve jednu z najväčších uzamknutých hodnôt celkovej likvidity (TVL) v rámci DeFi a teší sa vysokému záujmu medzi investormi. The War je boj o likviditu medzi protokolmi v superkonkurenčnom odvetví DeFi. Curve Finance je decentralizovaná burza, ktorá umožňuje efektívne obchodovanie so stablecoinmi prostredníctvom nízkeho sklzu a poplatkov. Na rozdiel od Uniswapu sú dočasné straty eliminované, pretože Curve sa zameriava na stablecoiny a menej volatilné aktíva. AMM riadi platformu s niekoľkými skupinami likvidity, čím sa eliminuje potreba sprostredkovateľa. Je to najväčší trh pre stablecoiny, ktorý motivuje používateľov, aby uzamkli svoj CRV (natívny token Curve) aspoň na rok, aby získali veCRV – svoj token riadenia.

  • Hackerské útoky

a) Protokol Optimism potvrdil ukradnutých 20 miliónov tokenov OP. Kvôli technickým chybám a chybe v komunikácii počas spolupráce s tvorcom kryptomenového trhu Wintermute bolo 20 miliónov tokenov OP zaslaných nadáciou Optimism Foundation na nesprávnu adresu na prvej vrstve „Layer1“, čo využili hackeri a ovládli 20 miliónov tokenov OP, ktoré následne za 1 milión USD.

b) Oficiálny most (angl. bridge) reťazca BNB Chain bol napadnutý hackermi. Ide o jeden z najväčších on-chain útokov v histórii kryptomien so stratou 718 miliónov dolárov. Oživenie a zastabilizovanie ceny BNB však bolo vďaka zásahu Changpeng Zhao, CEO kryptoburzy Binance, rýchle, čo neviedlo k ďalším stratám a škodám.

c). Jedna z najpoburujúcejších krádeží v tomto roku sa udiala na Ronin-e samostatne vyvinutom sidechaine lídra GameFi Axie Infinity. Počas útoku bolo ukradnutých 173.600 ETH a 25,5 milióna stablecoinov USDC v hodnote 625 miliónov amerických dolárov. Je poburujúce, že oficiálne oznámenie o krádeži bolo zverejnené až šesť dní po krádeži.

d) Vitalik Buterin, zakladateľ kryptomeny Ethereum, počas roka 2022 upozornil na zvýšené požiadavky na zabezpečenie krížových reťazových mostov a upozornil na riziká pri ich používaní. Ako príklady uviedol hackerské útoky na Ronin Bridge od Axie (odcudzených 624 miliónov dolárov), na Wormhole od Solany (odcudzených 326 miliónov dolárov) na Harmony Bridge (odcudzených 100 miliónov dolárov) a na Nomád (odcudzených 190 miliónov dolárov). 

Trh s kryptomenami je veľmi volatilný a podlieha rôznym vonkajším faktorom. Napriek viacerým negatívnym správam z minulého roku je v tejto oblasti mnoho potenciálnych trendov, ktoré by mohli formovať budúcnosť trhu s kryptomenami.

Aké trendy teda možno v roku 2023 očakávať?

  • Makroekonomika sa zastabilizuje a Fed (Federálny rezervný systém USA) spomalí postup zvyšovania úrokových sadzieb. Uvedená skutočnosť bude mať dopad aj na kryptomeny, ktoré budú stabilnejšie.
  • Kryptomeny budú naďalej sledované regulačnými orgánmi a prejdú do štádia, ktoré bude viac vyhovujúcejšie. Krypto spoločnosti budú musieť mať aj naďalej pozitívne vzťahy s vládami. Nie všetci kryptonadšenci sú s tým však stotožnení.
  • Nástroje likvidity stabilizujú trh NFT a vytvoria lepšiu infraštruktúru v oblasti Web3 pre používateľov a investorov. Prípady použitia Soul Bound Token (SBT) tiež pribudnú a stanú sa ďalším ťahúňom trhu.
  • Používanie decentralizovaných búrz (DEX) zažije v roku 2023 exponenciálny rast.
  • Decentralizovaná sociálna sieť (DeSoc) zmení spôsob toku hodnôt pomocou blockchainových hier na úroveň AAA.
  • Oblasť Metaverse bude mať vlastnú štruktúru a rámec DeFi, čo umožní, aby sa v Metaverse prevádzkovali napríklad burzy s inováciami, ale určitými obmedzeniami.
  • Investície a humbuk okolo ZK reťazcov (ZK = Zero Knowledge Rollups) by mohli byť novým hotspotom v roku 2023. V prvej polovici roka by sme mohli vidieť nárast napríklad na reťazcoch ako sú Starknet, Zk-sync, Scroll, Polygón ZKEVM ZK L2 a podobne.
  • Umelá inteligencia (AI) vyvolala nový rast v priestore Web3. Popularita ChatGPT nás prekvapila v 4. štvrťroku 2022 a bude pokračovať aj v roku 2023. Jej rast bude pokračovať až na úroveň aplikácie. Je možné, že aj oblasti ako Web3 a blockchain budú riešiť problémy s produktivitou pomocou umelej inteligencie, aby dosiahli ďalší kvalitatívny skok.
  • Bezpečnostným otázkam sa bude venovať väčšia pozornosť a nasadia sa rozsiahle aplikácie na monitorovanie údajov v reťazci. Údaje v reťazci môžu totiž poskytovať nielen podporu pre riadenie bezpečnosti v priestore Web3, ale aj vykonávať hĺbkovú analýzu činností v reťazci, odhaľovať kľúčové informácie, ako je napríklad správanie sa používateľov vo Web3, sledovať nové trendy a investičné príležitosti.
  • Finančné a investičné inštitúcie budú naďalej venovať veľkú pozornosť CeFi (Centralizované financie) a DeFi (Decentralizované financie) a venovať sa kombinovaniu možností a príležitostí, ktoré tieto dve oblasti poskytujú. Budú tiež kombinovať možnosti riadenia rizík na inštitucionálnej úrovni s transparentnosťou vynútenou kódom, aby sa preskúmalo viac obchodných modelov, ktoré môžu podporiť reálny obchodný svet. Relatívne vyspelé služby oblasti DeFi bude pravdepodobne čakať rast a tieto služby budú s veľkou pravdepodobnosťou veľkými inštitúciami uprednostňované.

 Záver

Priestor kryptomien sa neustále vyvíja a je pravdepodobné, že sa dočkáme vývoja nových technológií a aplikácií, ktoré by mohli zmeniť spôsob, akým o kryptomenách uvažujeme a ako ich v súčasnosti používame. Budúcnosť kryptomien je stále neistá, ale je veľmi pravdepodobné, že časom uvidíme ďaleko väčšiu integráciu kryptomien do bežného života a ich integráciu do bežných finančných systémov. Kryptomeny si naďalej budú získavať pozornosť, budú si ich ľudia osvojovať, ale je dôležité, aby investori pred prijatím akýchkoľvek investičných rozhodnutí dôkladne zvážili riziká a potenciálne výhody, ktoré kryptomeny so sebou prinášajú.