Aké ďalšie úrovne budú aktuálne pre bitcoin rozhodujúce a čo čaká bitcoin v budúcnosti?

Bitcoin v polovici mája klesol pod hodnotu 40.000 dolárov a následne sa cena tohto aktíva pohybovala v rozmedzí 32.000 až 38.000 dolárov, pričom sa počas tohto obdobia bitcoinu nepodarilo nabrať silu na prieraz úrovne 40.000 dolárov. Aktuálny cenový vývoj ukazuje, že bitcoin momentálne koreluje mierne nad hodnotou 35.000 dolárov. Čo však bude pre jeho cenový vývoj v najbližšej dobe rozhodujúce?

Analytici sa domnievajú, že ak sa bude naďalej zvyšovať podpora okolo cenovej úrovne 35.000 dolárov, tak by následne mohlo dôjsť k zmysluplnému a trvalému pohybu smerom k 40.000 dolárov a vyššie. Ak sa podpora na úrovni 35.000 dolárov neudrží, tak by bitcoin mohol vstúpiť do nového poklesu a testovania nižších cenových úrovní.

Wouter Witvoet, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti DeFi Technologies, sa domnieva, že cenový pokles bitcoinu nie je ničím iným, ako vývojovou fázou a verí, že cena bitcoinu sa zotaví a následne prekročí doterajšie maximá. Vo svojom vyjadrení uviedol, že volatilita je očakávaným prejavom kryptomien a je to tak aj v prípade akejkoľvek novej technológie, či triedy aktív. Podľa neho je potrebné venovať pozornosť miere adopcie sietí. Ak pribúdajú účastníci siete a sieť rastie, tak stúpa aj hodnota celej siete. Podľa tejto metriky, bitcoin a kryptomeny všeobecne, majú najrýchlejšie rastúcu mieru adopcie zo všetkých technológií počas poslednej histórie ľudstva. Miera prijatia bitcoinu je v skutočnosti vyššia, ako bola miera prijatia internetu v jeho počiatkoch.

Podobne aj Sebastian Quinn-Watson, zakladateľ spoločnosti Yieldly Finance, uviedol, že z finančného hľadiska súčasná cena bitcoinu stále predstavuje 10-násobok ceny oproti minimám z roku 2020, a preto tento pokles nevníma, ako osobitný problém.

Americký miliardár, investor a manažér hedžových fondov Ray Dalio uviedol, že bitcoin je prirodzeným zaistením proti nevídanej expanzii a tlačeniu peňazí zo strany vlád. Inštitúcie si požičiavajú doláre za úrokové sadzby, aké tu nikdy v histórii neboli a toto je vietor, ktorý hovorí o dlhodobej býčej nálade bitcoinu.

Oleg Kurchenko, zakladateľ európskej burzy digitálnych aktív Binaryx, uviedol, že ak v cykle nedôjde k obdobiam prudkých poklesov v rozsahu 20 - 50 percent v priebehu niekoľkých dní, tak následne nemôže dôjsť k obdobiam rýchleho rastu, 100 - 200 percent za veľmi krátky čas. Ostré pohyby zatraktívňujú kryptomeny pre tých retailových investorov, ktorí majú tendenciu podstupovať vysoké riziko, aby dosiahli vysoké zisky. Ak sa odstráni toto riziko, potom sa kryptomeny stanú rovnako nudnými aktívami, ako kovy alebo iné tradičné aktíva, ktoré sa obchodujú na najväčších svetových burzách. Podľa neho v budúcnosti už veľké poklesy nebudú možné, pretože kapitalizácia bitcoinu bude taká veľká, že retailoví investori už nebudú môcť ovplyvniť výmenný kurz bitcoinu.

Shidan Gouran, zakladateľ kanadskej obchodnej banky Gulf Pearl, je presvedčený, že tento okamih nastane skôr ako neskôr.  Len za posledný rok vzrástol bitcoin viac ako štyrikrát a v skutočnosti dokonca viac ako osemkrát. Vzhľadom na jeho doterajšiu výkonnosť je veľmi realistické predpokladať, že jeden bitcoin môže v blízkej budúcnosti dosiahnuť hodnotu 1 milión USD. Ako povedal, tak dáva tomu maximálne päť rokov, pretože by sa jednalo iba o 20-násobné zhodnotenie ceny voči v súčasnosti dosiahnutému maximu.

Charlie Silver, výkonný riaditeľ spoločnosti Permission.io, povedal, že ak sa vrátime o rok dozadu, keď bitcoin bol na úrovni približne 6.000 – 7.000 USD, tak v porovnaní s týmto cenovým bodom, je bitcoin stále veľmi vysoko.  Silver preto verí, že bitcoin sa naďalej nachádza v býčom trhu. Vo svojom vyjadrení uviedol, že cena sa aktuálne bude odrážať medzi cenovou podporou 32.000 USD odporom 40.000 USD  a môže počas jedného dvoch dní zasiahnuť aj hodnotu 30.000 dolárov, ale následne pôjde naspäť na hodnotu 60.000 dolárov. Ako uviedol, cenové cykly sú jednoducho bežnými reakciami na trhu pre akýkoľvek druh obchodovateľných položiek, či už ide o akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti, zlato alebo iný druh komodity. 

Základom všetkých názorov však je „konfliktné presvedčenie“ o tom, akým spôsobom sa odvodzuje hodnota bitcoinu. Mnoho investorov z tradičného sveta financií má k tomu otázky najmä z dlhodobého hľadiska.

Zatiaľ čo sa mnohí analytici domnievajú, že bitcoin získava svoju primárnu hodnotu tým, že pôsobí ako zaistenie proti inflácii fiat mien, tak niektorí tradiční analytici si myslia, že hlavná podpora bitcoinu vznikla buď z „kvázi náboženstva“ bitcoinových maximalistov, alebo z chamtivosti „bláznov“ zvyšnej investorskej základne. Niektorí z týchto analytikov hovoria, že neexistuje žiadny dopyt okrem formy hazardu, alebo symbolizácie politickej identity a nezávislosti.

Nemal by sa však podceňovať význam bitcoinu, ako technologickej inovácie, pretože sa jedná o prvý prototyp systémov decentralizovaných databáz a financií pripojených k internetu, ktoré môžu byť zapisované a čítané kýmkoľvek v globálnom meradle, pričom je zabezpečené, že nikto nemôže nikoho oklamať, alebo zmeniť históriu transakcií. Digitálne aktíva a kryptografické tokeny zostanú ústrednou požiadavkou a vlastnosťou týchto systémov.

David Russell, viceprezident pre trhové spravodajstvo v spoločnosti Trade Station Group, zdôraznil, že bitcoin by sa mohol stať obeťou vlastného úspechu. Okrem obáv zo spôsobu, ako sa odvodzuje hodnota bitcoinu, tak podľa neho musí bitcoin prejsť kritikou z pohľadu životného prostredia. Tieto obavy, ohľadom spotreby elektriny pri ťažení bitcoinov, by sa mohli stať pre bitcoin veľkým problémom.  Aj keď je tento problém už dlhodobo známy, tak nedávny návrat k tejto téme a následná pozornosť trhu určite sentimentu bitcoinu ublížila. Inštitúcie sa začali obávať modelu proof-of-work z pohľadu životného prostredia, a preto sa môže stať, že bitcoin už nebude pre inštitúcie prioritou. Russell sa domnieva, že cenový pokles bitcoinu by mohol signalizovať začiatky dlhodobého presunu pozornosti a investícií smerom k ďalším kryptomenovým aktívam, ako sú Ethereum, Polkadot, či Cardano.

Dočkáme sa leta decentralizovaných financií (DeFi) aj v roku 2021?

Zameranie a pozornosť mnohých inštitúcií sa posúva stále viac k ekosystému Ethereum a veľká  pozornosť je venovaná decentralizovaným financiám. Aktuálne však cena kryptomeny Ethereum, a aj ďalších DeFi aktív, je vo veľkej miere závislá od ceny bitcoinu a v súčasnosti existuje silná korelácia medzi cenou bitcoinu a širším trhom altcoinov a DeFi tokenov. Sebastian Quinn-Watson, zakladateľ spoločnosti Yieldly Finance, si ale myslí, že táto korelácia postupom času slabne a vidieť, že trh decentralizovaných financií začína byť imúnny voči cenovým fluktuáciám bitcoinu smerom nadol, nakoľko stále viac a viac DeFi projektov dozrieva a získavajú širšie uplatnenie.

Podľa jeho názoru, je sektor decentralizovaných financií súčasťou generačnej výmeny, ktorá narúša súčasný finančný systém chápania. Je to prirodzené rozšírenie fintech produktov a inovácia, ktorá prichádza s DeFi je neuveriteľná, a to najmä preto, že pre vývojárov a inovátorov existujú nové, obrovské stimuly, aby dlhodobo budovali a rozvíjali sektor decentralizovaných financií (DeFi).