Aká bude cena kryptomeny Polkadot v roku 2022?

Projekt Polkadot bol v roku 2021 veľmi často spomínaný v rôznych správach, v rôznych médiách. Tento kryptoprojekt patrí stále medzi najdiskutovanejšie v krypto sfére a patrí aj medzi obľúbené projekty investorov. Ako bude vypadať tento projekt v roku 2022? Bude fungovať, môžeme očakávať zvýšenie hodnoty tokenu DOT (Polkadot) alebo skôr cenový pokles? Pozrime sa teda, ako vidia cenu kryptomeny Polkadot rôzne analytické spoločnosti a krypto odborníci.  

Polkadot bol jedným z najvýkonnejších projektov v roku 2021 a hodnota tokenu DOT vzrástla o 9900% odkedy bol uvedený v ICO (Initial Coin Offering) predaji.

V roku 2021 dosiahol DOT podľa Yahoo Finance zisk 240 %, pričom samozrejme do konca roka prešiel projekt Polkadot niekoľkými vzostupmi a pádmi. Najvyššia dosiahnutá hodnota tokenu DOT je z novembra minulého roku, keď DOT dosiahol historické maximum 54,98 USD. V súčasnosti sa DOT podľa údajov CoinGecko obchoduje za 18,89 USD.

Odborníci na kryptomeny sú presvedčení, že napriek aktuálnym cenovým minimám hodnota tokenu DOT v roku 2022 prudko vzrastie.

Podľa skromných predpovedí Yahoo Finance môže cena tokenu DOT dosiahnuť na konci roka 2022 hodnotu 30 dolárov. Zdroje zo spoločnosti FX Streets však predpovedajú, že cena tokenu DOT sa bude v polovici roka 2022 obchodovať na cenovej úrovni okolo 82 USD. Túto cenovú úroveň by DOT mohol dosiahnuť, za predpokladu, že investori opätovne prejavia zvýšený záujem o sieť Polkadot. V analýze sa opierajú o skutočnosť, že viac ako 400 projektov má záujem o pripojenie do ekosystému Polkadot, pričom blockchainy týchto projektov naberajú postupne na kvalite a rastú. Okrem toho Polkadot spustil svoje parachainy, aby prilákal do ekosystému viac vývojárov a investorov.

Parachainy umožňujú komukoľvek vytvoriť blockchain v rámci siete Polkadot a využívať tak interoperabilitu, ktorú Polkadot ponúka. Postupným pripájaním ďalších a ďalších projektov k ekosystému Polkadot sa cena tokenu DOT môže zvýšiť. Podľa odhadov spoločnosti CryptoNewsZ sa DOT môže počas prvej polovice roku 2022 vyšplhať na 39 dolárov a predpovedajú, že cena tokenu do konca roka stúpne na 48 dolárov. Spoločnosť Crowd Wisdom uvádza podobné čísla, ako CryptoNewsZ. Predpovedajú, že token DOT do polovice roka 2022 dosiahne cenu 43,33 USD a ku koncu roka môže dosiahnuť cenu 58,52 USD.

Cenu tokenu DOT však samozrejme môžu ovplyvniť celkové cenové pohyby kryptomien. Hodnota tokenu DOT môže klesnúť, ak celý kryptotrh bude vykazovať podobný trend.

Aktuálne je celý kryptotrh v prepade a tým pádom aj Polkadot tento prepad zasiahol. Prepadli sa rôzne mince a to počnúc Bitcoinom, Ethereom, Cardanom, Solanou, či ďalšími. Z uvedeného dôvodu sa preto môže v roku 2022 aj DOT obchodovať, za ďaleko nižšie ceny, ako predpokladajú analytické spoločnosti. Napriek tomu má však väčšina analytikov pozitívny výhľad smerom ku kryptomene Polkadot v roku 2022. Väčšina odborníkov verí, že token DOT skončí rok 2022 s cenou nad 40 dolárov. Niektorí dokonca uvádzajú číslo 80 dolárov. DOT, rovnako ako všetky ostatné kryptomeny, však môže byť a pravdepodobne aj bude ovplyvňovaný volatilitou, ktorá je pre kryptotrh typická.