5 filmov o kryptomenách, ktoré sa oplatí vidieť

S rozširovaním kryptomenového sektoru prichádza aj zvýšený záujem o krypto v reálnom živote, čím sa rozširuje aj publikum, ktoré ku kryptu inklinuje. O kryptomenách v poslednej dobe vzniklo viacero zaujímavých filmov v rôznych žánroch, pričom niektoré z nich sa zaradili v Hollywoode medzi „ťažké váhové kategórie“. Ktoré filmy o kryptomenách sa teda oplatí vidieť? 

The Rise and Rise of Bitcoin (2014)

Hoci tento dokument o Bitcoine (BTC) vyšiel už v roku 2014, tak stále patrí medzi evergreeny na „Amazon Prime“. Dokument je stále veľmi relevantný a pútavo vykresľuje podrobný obraz začiatkov Bitcoinu a zároveň poskytuje prehľad aj o ostatných kryptomenách a technológiách vo všeobecnosti. 

Netflix Explained: Cryptocurrency (2018)

Pre každého, kto chce získať rýchly prehľad o svete digitálnych aktív bez toho, aby celé hodiny zachádzal do detailov, tak 14-minútový dokumentárny film spoločnosti Netflix s názvom Cryptoccurrency je dokonalou voľbou. Film ponúka stručné vysvetlenie konceptu kryptomien a ich základnej blockchainovej technológie. Film je ideálny najmä pre začiatočníkov, ktorí chcú získať základné informácie o krypto priestore. 

Crypto (2019)

Crypto je populárny film najmä medzi mainstreamovým publikom. Jedná sa o kriminálny thriller s Kurtom Russellom, Beau Knappom a Alexis Bledelovou. Príbeh sleduje mladého bankára z Wall Street, ktorý sa dostane do siete podvodov a prania špinavých peňazí s kryptomenami. Film  poskytuje autentickú ukážku krypto technológie v práci. 

Trust No One: The Hunt for the Crypto King (2022)

Kriminálny dokument od spoločnosti Netflix sleduje záhadnú smrť Geralda Cottena, zakladateľa kanadskej kryptoburzy QuadrigaCX. Multimilionár údajne zomrel v roku 2018. Po jeho záhadnej smrti alebo zmiznutí sa zistilo, že peniaze investorov v hodnote 250 miliónov kanadských dolárov chýbajú alebo sú navždy nedostupné, keďže len Gerald Cotten mal heslo ku „cold peňaženkám“. Dôvera investorov sa jednoducho nevyplatila a svoje investície zverili jednej osobe. 

Cryptopia: Bitcoin, Blockchains, and the Future of the Internet (2020)

Film ponúka podrobný popis prvých dní vzniku Bitcoinu, ako aj sektora kryptomien ako celku. Sleduje jeho vývoj až do súčasnosti a snaží sa odpovedať na otázky o jeho budúcnosti ako internetovej alternatívy.

Medzi ďalšie zaujímavé filmy o Bitcoine a kryptomenách patria: Deep Web (2015), Bitcoin: The End of Money As We Know It (2015), Magic Money: The Bitcoin Revolution (2017), Trust Machine: The Story of Blockchain (2018), Hodl (2020) alebo Bitcoin: Beyond the Bubble (2018).

Bez ohľadu nato, či ľudia vyhľadávajú filmy o kryptomenách preto, aby sa naučili základy alebo chcú zistiť ako funguje rýchlo sa rozvíjajúci kryptomenový priemysel alebo sa len chcú zabaviť sledovaním intríg a tajomstiev, ktoré sú s kryptomenami často spojené, tak sledovanie týchto filmov určite nebude stratou času.

 

Zdroj: Finbold