26 % dospelej americkej populácie vlastní bitcoin

Spoločnosť Grayscale, najväčšia svetová spoločnosť, ktorá spravuje krypto aktíva vo výške viac ako 60 miliárd dolárov uviedla, že 67 miliónov Američanov vlastní aspoň časť bitcoinu (BTC). Aktuálne to teda predstavuje 26% celkovej dospelej populácie krajiny.

Vykonaný prieskum okrem toho poukazuje, že došlo k zvýšeniu povedomia a v dôsledku toho aj k používaniu bitcoinu, ako digitálnej meny. Štúdia spoločnosti Pew Research Center v prieskume uvádza, že 86% Američanov o kryptomenách už niečo počulo a 24 percent o nich už má veľmi dobrý prehľad.

Prieskum ďalej uvádza, že 55% vlastníkov bitcoinov, vstúpilo do digitálneho priestoru len v posledných 12 mesiacoch. Ako zdôrazňuje Grayscale, tak záujem o krypto aktíva počas tohto obdobia značne narástol. Z vlastníkov bitcoinov sa až 66% vyjadrilo, že nakúpili bitcoiny, ako aktívum pre dlhodobé držanie. Najpravdepodobnejším dôvodom nárastu majiteľov bitcoinov v USA je inflácia. Ročná miera inflácie v USA je 6,2 percenta za 12 mesiacov. Podľa údajov amerického ministerstva práce je to najvyššia miera inflácie od novembra 1990. Podľa vyjadrenia preto stále viac investorov hľadá zabezpečenie voči inflácii v bitcoinoch a iných kryptomenách.

V tomto roku zároveň zaznamenalo obrovský nárast odvetvie decentralizovaných financií (DeFi) a nezastupiteľných tokenov (NFT). Na základe údajov z DeFi Pulse je súčasná celková uzamknutá hodnota (TVL) v odvetví DeFi 105,08 miliárd dolárov, pričom zatiaľ rekordnú výšku 276,92 miliardy dolárov zaznamenalo v septembri. Očakáva sa tiež, že odvetvie NFT dosiahne do konca roka rekordnú sumu 17,7 miliárd dolárov.

Schválenie bitcoinových ETF pritiahlo do krypto priestoru ďalšie investície, pretože tieto fondy sú schvaľované vládnymi inštitúciami. V októbri bol spustený prvý futures ETF fond - ProShares Bitcoin, u ktorého počas debutu bol zaznamenaný objem obchodov vo výške takmer 1 miliardy dolárov. Krátko na to prišlo schválenie Valkyrie ETF a minulý mesiac VanEck Bitcoin Strategy ETF. Uvedené správy zvýšili optimizmus, že americká Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) nakoniec schváli aj spotový Bitcoin ETF fond.

Bitcoin sa po víkendovom prepade aktuálne vrátil s cenou nad 50.000 dolárov a viacerí obchodníci a analytici sú stále presvedčení, že bitcoin tento rok nepovedal ešte posledné slovo, čo sa týka možného rastu ceny.