2,3 milióna dospelých z Veľkej Británie drží kryptomeny

Britský úrad pre finančné správanie (FCA - Financial Conduct Authority) vo štvrtok zverejnil správu o výskume spotrebiteľov v oblasti kryptomien, ktorá odhalila, že v súčasnosti viac ako 2,3 milióna dospelých v krajine vlastní krypto aktíva. Na konci roku 2020 to bolo 1,9 milióna.

Správa zdôrazňuje, že kryptomeny prenikajú medzi bežných retailových investorov a postoje k týmto aktívam sa menia.

Správa naznačuje, že 78 percent dospelých v Spojenom kráľovstve už počulo o kryptoaktívach, čo je nárast voči roku 2020. Len 38 percent účastníkov prieskumu považovalo kryptomeny za hazard, čo je pokles oproti 47 percentám voči minulému roku. Väčšina účastníkov prieskumu považuje kryptomeny za alternatívny investičný nástroj.

FCA dohliada na britský trh kryptomien a aktívne vydáva varovania pred rizikami investovania do týchto aktív. Iba 10 percent respondentov vedelo o varovaniach FCA. Sheldon Mills, výkonný riaditeľ FCA pre spotrebiteľov a hospodársku súťaž povedal, že ak spotrebitelia investujú do týchto druhov aktív, tak by mali byť aj pripravení na možnosť, že o svoje investície prídu.

Nadšenie týkajúce sa kryptomien však zjavne stúpa, pretože viac ako polovica účastníkov mala pozitívne skúsenosti s investíciami do kryptomien, zatiaľ čo iba 11 percent z nich svoje rozhodnutie ľutuje. Je zaujímavé, že investície do kryptomien rastú napriek tomu, že väčšina spotrebiteľov uznáva, že investície do kryptomeny nie sú chránené a sú rizikové.