Švajčiarsky regulátor schválil prvý krypto investičný fond

Švajčiarsky finančný regulátor vydal schválenia pre domáci kryptomenový investičný fond a domácu službu úschovy digitálnych aktív, len niekoľko dní potom, čo čínska centrálna banka pritvrdila vo vyjadreniach, že bitcoin a ďalšie finančné blockchainy sú hrozbou pre čínsku ekonomickú stabilitu.

Švajčiarsky úrad pre dohľad nad finančným trhom (FINMA) po starostlivom zvážení formálne schválil fond „Crypto Market Index Fund“, ako prvý investičný fond svojho druhu vo Švajčiarsku.

SEBA Bank, švajčiarska banka špecializujúca sa na digitálne aktíva, uviedla, že regulátor jej udelil licenciu CISA, aby mohla pôsobiť ako „depozitná banka pre švajčiarske schémy kolektívneho investovania“ na inštitucionálnej úrovni.

Generálny riaditeľ SEBA banky, Guido Buehler, uviedol, že nová licencia umožní švajčiarskym investičným fondom poskytnúť investorom priamu a likvidnú expozíciu voči kryptomenám, čo je niečo, čo predtým nemohli urobiť kvôli prísnym požiadavkám, ktoré sú kladené na správcov fondov.

Buehler vo svojom vyjadrení uviedol, že inštitucionálni investori, ako sú banky a poisťovacie spoločnosti radšej investujú prostredníctvom balíka fondov, ktoré majú vyšší štandard v oblasti bezpečnosti a regulácie.

FINMA uviedla, že nový fond „Crypto Market Index Fund“ je oprávnený investovať výhradne do zavedených krypto aktív s dostatočne veľkým objemom obchodov a bude otvorený iba pre „kvalifikovaných investorov“.

Digitálna peňaženka SEBA , ktorá je už otvorená pre súkromných a inštitucionálnych klientov umožňuje obchodovanie s 11 kryptomenami. Tými kryptomenami sú aktuálne Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Stellar (XLM), USD Coin (USDC) , Bitcoin Cash (BCH), Synthetix (SNX), Uniswap (UNI), Yearn.Finance (YFI), Chainlink (LINK) a Aave (AAVE).

Banka umožňuje klientom uložiť svoje krypto aktíva do úschovy, ktorá obsahuje export súkromných kľúčov do hardvérových zariadení, ktoré nie sú pripojené k internetu, a preto ich nemožno hacknúť.

Úschova bude vykonaná v zariadeniach, ktoré budú uložené v trezore, ktorý je chránený viacnásobným, biometrickým, riadeným prístupom a odolným voči rádio frekvencii, tienenou Faradayovou klietkou.

Švajčiarsko má jeden z najväčších bankových sektorov na svete, čo predstavuje odhadom 25% všetkej globálnej cezhraničnej správy aktív.

Švajčiarsko, prinieslo tiež ďalšiu zaujímavú správu, v ktorej spoločnosť Lykke Corp, oznámila, že do zoznamu obchodných párov pridáva kryptomenu Cardano (ADA). Lykke Corp je švajčiarsky FinTech startup, ktorý vlastní a prevádzkuje kryptomenovú burzu Lykke Wallet,

Aktuálne boli na túto burzu pridané obchodné páry založené na Cardano: ADA / BTC; ADA / CHF; ADA / ETH; ADA / EUR; ADA / GBP a ADA / USD.

Richard Olsen, generálny riaditeľ spoločnosti Lykke, povedal: „Pridanie kryptomeny Cardano do zoznamu je jedným z našich míľnikov, ktorý teraz umožňuje bezplatne obchodovať s ADA. Tento zoznam vytvára základ pre hlbšie partnerstvo, ktoré môže väčšej komunite slúžiť na odhalenie celého potenciálu blockchainu a inteligentných zmlúv za účelom demokratizácie financií. “

Pridanie Cardano do zoznamu tak umožní jeho používateľom využívať likviditu a bezproblémovo sa pohybovať medzi fiat menami a krypto menami.