Švajčiarsko a Estónsko patria medzi najvyspelejšie európske krajiny v oblasti kryptomien a blockchainu v Európe

Ako sa uvádza v dokumente „EU Blockchain Observatory and Forum „tak v Európe majú Švajčiarsko, Estónsko, Malta a Cyprus najvyspelejšie a vyzretejšie blockchainové ekosystémy s veľmi dobre vyvinutými podporami startupov a to vrátane vysokej úrovne regulačnej vyspelosti.“

Presne povedané, blockchainový think-tank Európskej komisie (EK) stavia Švajčiarsko do epicentra blockchainových aktivít, a to nielen v Európe, ale aj na celom svete. Pri tom upozorňuje na masívny rozvoj blockchainu, ktorý sa rozšíril po celom svete.

V dokumente sa píše, že Švajčiarsko začalo včas objasňovať právnu štruktúru a situáciu v oblasti kryptomien. Správa z roku 2018 analyzovala uplatniteľnosť existujúceho právneho rámca pre blockchain. Odvtedy boli vydané konkrétne pokyny a iniciatívy a tento rok začne platiť takzvaný zákon o DLT (technológia distribuovanej účtovnej knihy). Mnoho pozorovateľov a odborníkov sa domnieva, že tieto kroky ešte viac upevnia pozíciu Švajčiarska ako globálneho lídra v oblasti blockchainových technológií.

Estónsko je ďalšou európskou krajinou, ktorá veľmi rýchlo začala pracovať na regulácii kryptomien. Pobaltská krajina dnes poskytuje špeciálnu „licenciu pre digitálne aktíva“ burzám a správcom krypto peňaženiek a umožňuje založenie spoločnosti na diaľku prostredníctvom jej programu elektronickej rezidencie. Estónsko má takmer 143 blockchainových startupov, ktoré získali financovanie v celkovej výške 257 miliónov EUR.

Malta, sa tiež nazýva aj ako samozvaný „ostrov blockchainu“. Malta ponúka licenčné zabezpečenie aj pre spoločnosti s virtuálnymi menami  (digitálnymi aktívami). Jurisdikcia Malty patrí medzi prvé na svete, ktorá má komplexný režim regulácie pre kryptomeny. Malta je domovom 60 blockchainových startupov, ktoré získali financovanie vo výške 51 miliónov EUR.

Cyprus, prijal národnú stratégiu na podporu a propagáciu technológie blockchainu v roku 2019. Dnes je Cyprus domovom 27 blockchainových startupov, ktoré získali financovanie v celkovej výške 142 miliónov EUR, čo z nej robí jednu z najúspešnejších európskych krajín v prilákaní investičného kapitálu do blockchainu.

Ostatné krajiny EU

Vývoj a dozrievanie blockchainu sa v európskych krajinách výrazne líšia. Ako sa v dokumente píše, tak na opačnom konci spektra sa nachádzajú Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Grécko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko, ktoré majú najmenej vyspelé blockchainové ekosystémy len s niekoľkými startupmi v oblasti blockchainu.

Krajiny ako Litva, Holandsko, Slovinsko a Veľká Británia sa v oblasti blockchainu postupne rozvíjajú, ale ich regulačné rámce by sa mohli zlepšiť. Francúzsko, Nemecko a Luxembursko majú regulačné rámce vybudované na dobrej úrovni, ale paradoxne s relatívne malými blockchainovými startupovými ekosystémami. Nemecko napríklad prijalo v decembri 2020 nové právne predpisy, ktoré umožňujú zaznamenávanie všetkých elektronických cenných papierov pomocou technológie blockchain

V roku 2018 podpísalo 21 členských štátov Európskej únie (EÚ) a Nórsko Európske blockchainové partnerstvo (EBP) – tj. prvú celoeurópsku iniciatívu, ktorá je špeciálne zameraná na blockchain. Odvtedy sa k partnerstvám pripojilo ďalších osem krajín, čím sa celkový počet signatárov zvýšil na 30.

EBP pracuje na vývoji Európskej infraštruktúry blockchainových služieb (EBSI), siete peer-to-peer (P2P) prepojených uzlov prevádzkujúcich infraštruktúru služieb založenú na blockchaine. Systém na začiatku bude podporovať najmä notárske služby, správu diplomov a dokladov o vzdelaní, európsku identitu, ako aj zdieľanie údajov medzi colnými a daňovými úradmi v EÚ.

Každý člen EBP bude mať spustený najmenej jeden uzol. 25 uzlov je momentálne aktívnych a 11 uzlov je momentálne vo fáze nastavenia.

Členské štáty EÚ individuálne skúmajú potenciál blockchainu a kryptomien. Francúzska centrálna banka nedávno dokončila pilotnú transakciu s digitálnou menou využívajúcou technológiu blockchain. Ukrajina a Turecko sú ďalšími európskymi krajinami, ktoré skúmajú výhody digitálnej meny centrálnej banky (CBDC). Vo Veľkej Británii začali dve nemocnice používať technológiu blockchain na nepretržité sledovanie skladovania a dodávania vakcín COVID-19. Rovnako aj Nemecko a Cyprus využívajú technológie blockchain pre testovacie certifikáty COVID-19.

Počet aplikácií a spôsob využitia neustále rastie a nachádza uplatnenie v každodennom živote.