Ďalšie regulácie, Kanada zakazuje pákový efekt na kryptoburzách

Kryptoburzy pôsobiace v Kanade budú musieť oddeliť používateľské prostriedky od prevádzkovej hotovosti a prestať ponúkať pákový efekt obchodníkom s maržami. Vyplýva to z nových usmernení, ktoré stanovil kanadský správca cenných papierov CSA (Canadian Standards Association). Od obchodných platforiem s kryptomenami sa bude tiež vyžadovať, aby uchovávali aktíva používateľov so sídlom v Kanade u „vhodného“ kvalifikovaného správcu, uviedla CSA v pondelkovom vyhlásení. Správcovia sa považujú za kvalifikovaných, ak sú regulovaní v Kanade, USA alebo podobnej jurisdikcii.

Vo vyhlásení sa uvádza: „Po nedávnych udalostiach na krypto trhu posilňuje CSA svoj dohľad nad obchodnými platformami s kryptomenami v Kanade rozšírením existujúcich požiadaviek.“

Maržové (pákové) obchodovanie s kryptomenami bude zakázané všetkým obchodníkom so sídlom v Kanade, vrátane inštitucionálnych klientov a organizácií. Regulačné orgány CSA tiež varovali kryptoburzy, aby neumožňovali obchodovanie s kryptomenami, ktoré by mohli byť považované za cenné papiere, čo podľa regulátorov môže zahŕňať aj niektoré stablecoiny. Kryptoburzy budú musieť mať tiež zavedené zásady a postupy na určenie, či digitálne aktíva, ktoré uvádzajú na burze, sú cenné papiere alebo deriváty.

Momentálne však nie je jasné, kedy presne nové ustanovenia nadobudne účinnosť. Možno očakávať, že jednotlivé platformy budú individuálne kontaktované, aby prediskutovali navrhované zmeny s CSA. CSA na žiadosť o bližšie vyjadrenie zatiaľ nereagovala. Nové kanadské obmedzenia tak prichádzajú približne mesiac po tom, ako skolabovala kryptoburza FTX Sama Bankmana-Frieda.

Podobný krok pre retailových investorov zvažuje aj Singapúr.