Čo si myslí 6 gigantov zo Silicon Valley o kryptomenách.

S bitcoinovými ETF, ktoré sú už v plnom prúde, je kryptomenový priemysel uprostred najdôležitejšieho prechodného obdobia, a to k prechodu k mainstreamovému prijatiu. Titáni high-tech priemyslu zo Silicon Valley majú niekoľko zaujímavých uhlov pohľadu na celé odvetvie kryptomien a Bitcoin.

Mnohé zo špičkových technologických spoločností pokračujú v aktívnom prenikaní do blockchainového priemyslu, budujú nové riešenia najmä v oblasti Web3, čím sa tieto produkty stávajú lepšími a použiteľnejšími pre bežných užívateľov. Čo si teda myslia o kryptomenách a blockchaine niektorí CEO a zakladatelia veľkých technologických spoločností?

Jack Dorsey (CEO Block) – bitcoinový býk

V roku 2021 na konferencii „The B-Word“, ktorú organizovalo „Crypto Council for Innovation“, na diskusnom paneli spolu s Cathie Woodovou a Elon Muskom, Dorsey povedal:

„Je to hlboko principiálne, je to divné ako peklo a neustále sa to vyvíja. Pripomína mi to internet ako dieťaťa, ktoré sa vyvíja.“

Dalo by sa povedať, že zakladateľ sociálnej siete Twitter, spoločnosti Block a Bluesky je fanúšikom bitcoinu a kryptomien. Dorsey začal s firmou Block (predtým Square Payments) krátko po založení Twitteru. Okrem toho jeho spoločnosť na spracovanie platieb kúpila CashApp a začala používateľom ponúkať jednoduchú a bezproblémovú úschovu bitcoinov tak, aby si mohli kúpiť BTC kreditnou alebo debetnou kartou vo svojom telefóne.

Len pred pár dňami Dorsey na na platforme X oznámil, že Block dokončil vývoj svojho vlastného bitcoinového ťažobného čipu. Ide o integrovaný obvod špecifický pre ASIC ťažiarske stroje, ktorý je navrhnutý na hardvérovej úrovni v nanometroch tak, aby bol optimalizovaný len ťažbu bitcoinov. Dorsey povedal: „Náš ťažobný čip bude využívať najpokročilejší polovodičový proces, ktorý je v súčasnosti k dispozícii, a poskytne výkon potrebný pre ťažobných operátorov všetkých typov, aby prežili a prosperovali aj po štvrtom halvingu a neskôr.“

Okrem toho v správe pre investorov spoločnosti Block za 1. štvrťrok Dorsey oznámil Dorsey, že spoločnosť bude každý mesiac investovať 10% ziskov zo všetkých operácií súvisiacich s bitcoinmi do nákupu nových bitcoinov. „Naša investícia do bitcoinov je investícia do budúcnosti, v ktorej je ekonomické posilnenie normou. Tento záväzok posúva naše podnikanie do nových oblastí, otvára nové príležitosti pre našich zákazníkov a zabezpečuje trvalú hodnotu pre vás, našich akcionárov“,  uviedol Doresey.

Peter Thiel (zakladateľ PayPal) – opatrný býk

Zakladateľ PayPal a najúspešnejší investor v Silicon Valley, Peter Thiel, je web3 donor. Jeho Fond zakladateľov už roky drží a predáva obrovské tranže bitcoinov. Jeho nadácia Thiel Foundation pomohla spustiť Ethereum v roku 2014 s grantom 100 000 dolárov pre zakladateľa Etherea Vitalika Buterina.

Keď sa cena bitcoinu sa vo februári zvýšila nad 60 000 dolárov za mincu po schválení bitcoinových ETF dal Thiel túto opatrnú býčiu radu, na konferencii v Miami na Floride: „Neviem, či by ste mali vložiť všetky svoje peniaze do bitcoinu za 60 000 dolárov. Ale skutočnosť, že cena je na úrovni 60 000 dolárov, je mimoriadne nádejným znamením. Bitcoiný trh je ak kanárik v uhoľnej bani. Je to najčestnejší trh, aký v krajine máme." V diskusii o tom, či investori prichádzajú včas, alebo je už príliš neskoro, povedal: „Myslím si, že odpovede na túto otázku sa tak skoro nedozvieme, možno je táto odpoveď stále tajná...“

Od roku 2021 Thielov fond vykazuje veľmi dobré načasovanie masívnych vstupov a výstupov z bitcoinového blockchainu. Spoločnosť začiatkom roka 2023 uviedla, že opustila veľkú bitcoinovú pozíciu, ktorú nahromadili počas ôsmich rokov. Zdroje agentúry Reuters vo februári tohto roku uviedli, že fond je naspäť v bitcoinoch a ethereu vo výške približne 200 miliónov dolárov za posledný rok.

Mark Zuckerberg (CEO Meta - Facebook) – bitcoinový maximalista

Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg má plné ruky práce s Facebookom, Instagramom a WhatsApp. To mu však nezabránilo v tom, aby podnikol nájazdy na blockchain, virtuálnu realitu, a aby svoju budúcnosť zameral na kyberpriestor.

V skutočnosti sa Zuckerberg v roku 2019 pokúsil spustiť kryptomenu s názvom Libra Coin , ktorá by do aplikácií Facebooku pridala platobnú funkciu poháňanú blockchainom. Nestalo sa tak po tom, čo sa globálny regulátor túto aktivitu zastavil. Bez ohľadu na to je generálny riaditeľ Facebooku veľkým fanúšikom kryptomien. Môže byť dokonca bitcoinovým maximalistom, ktorý verí, že Bitcoin bude v budúcnosti najväčšou svetovou rezervnou menou. Pre zaujímavosť jeho kozy sa volajú Bitcoin a Max.

Bill Gates (zakladateľ Microsoft) – zaujatý medveď

Zakladateľ Microsoftu Bill Gates v roku 2022 povedal, že nie je optimistický čo sa týka Bitcoinu. „Ak máte menej peňazí ako Elon Musk, tak si dávajte pozor," povedal Gates. Gates je však známy aj svojou šetrnosťou, zodpovedným a vypočítavým riskovaním v high-tech biznise.

Gates raz povedal, že „Bitcoin je technologická Tour de Force, takže je dobré rešpektovať inovatívny spôsob, akým Bitcoin spája rôzne internetové techniky tak, aby vytvoril digitálny nedostatok v oblasti, kde je vytváranie kópií digitálnych položiek takmer zadarmo.“

Sundar Pichai (CEO Alphabet - Google) – podporovateľ blockchainu

„Vždy, keď dôjde k inovácii, považujem to za vzrušujúce,“ povedal Pichai v odpovedi na otázku týkajúcu sa technológie na konferencii Alphabet v roku 2022. „Myslím si, že je to niečo, čo chceme podporovať najlepšie, ako vieme a určite sa pozeráme na blockchain. Je to zaujímavá a výkonná technológia so širokým množstvom aplkácií..." povedal generálny riaditeľ Alphabet neskôr.

Elon Musk (Majiteľ platformy X  a zakladateľ Tesly) – „otec Dogecoinu“

Musk je už roky veľkým zástancom blockchainu. V roku 2021 povedal: „Kryptomeny obchádzajú menové kontroly... Papierové peniaze zmiznú a kryptomeny sú oveľa lepším spôsobom prevodu hodnôt ako kus papiera, to je isté.” Musk je už dlho veľkým fanúšikom kryptomien, najmä Dogecoinu. Sám seba označil za „Otec Doge“ a často tweetuje a s láskou hovorí o Dogecoine. Jeho posledná zmienka o DOGE znamenala následný 14%-ný nárast ceny Dogecoinu.


Zdroj: Cryptopotato