Čo prinesie krypto a Web3 v roku 2022?

Rok 2021 sa ukázal byť prelomovým rokom pre kryptomeny, pričom cena Bitcoinu medziročne vzrástla takmer o 70%. Oblasť decentralizovaných financií (DeFi) dosiahla uzamknutú hodnotu (TVL) viac než 150 miliárd USD a nezameniteľné tokeny (NFT) sa objavili, ako nová kategória. Do krypto sveta a oblasti Web3 pribudlo ďalších viac než sto miliónov používateľov. Aký je teda ďalší predpoklad vývoja a predpovedí na rok 2022? 

Škálovateľnosť kryptomien sa zlepší. Trakcia blockchainov ako Ethereum, Solana, Polkadot, Cardano, Avalanche, Near, VeChain, Algorand, či ďalších poukazuje na to, že v budúcnosti budeme žiť vo svete viacerých blockchainových sietí. Pravdepodobne budeme vidieť vznik a nárast ďalších reťazcov, ktoré sa však budú zameriavať na konkrétne prípady použitia, ako sú napríklad hry alebo sociálne médiá.

V roku 2022 pravdepodobne uvidíme zaujímavý vývoj v oblasti použiteľnosti krížových mostov medzi jednotlivými vrstvami a blockchainami. Krypto priemysel bude hľadať ďalšie možnosti v oblasti zlepšenia rýchlosti a použiteľnosti krížových mostov. 

Mnohé DeFi protokoly budú postupne do svojich sietí začleňovať reguláciu a vytvoria samostatné regulované skupiny používateľov KYC (Know Your Customer). Decentralizovaná identita a on-chain atestačné služby KYC budú zohrávať kľúčovú úlohu pri spájaní skutočnej identity používateľov s koncovými adresami peňaženiek v oblasti DeFi.  

Inštitúcie budú postupne zväčšovať svoju účasť aj v oblasti DeFi. Inštitúcie majú čoraz väčší záujem o účasť v decentralizovaných financiách, keďže ich lákajú vyššie než priemerné výnosy získané na úrokoch, ktoré ponúkajú tradičné finančné produkty. Rovnako tak zníženie nákladov za poskytovanie finančných služieb prostredníctvom decentralizovaných financií otvára inštitúciám zaujímavé príležitosti. Inštitúcie však budú ešte chvíľu váhať, nakoľko budú chcieť vedieť, že obchodujú so známymi protistranami, ktoré dokončili proces KYC.  

Z rozmachom DeFi vzniká dopyt po bezpečnostnom poistení voči hackom. Podľa londýnskej firmy Elliptic celková hodnota financií stratená pri využívaní DeFi v roku 2021 presiahla 10 miliárd dolárov. Na ochranu používateľov pred hackermi sa v roku 2022 objavia životaschopné poistné protokoly, ktoré budú zabezpečovať poistenie prostriedkov používateľov voči narušeniu hackermi. 

Komunity založené na NFT budú poskytovať materiálnu a vlastnícku konkurenciu súčasným sociálnym sieťam. NFT bude pravdepodobne ďalším vývojovým krokom digitálnej identity v oblasti Metaverse. Používatelia sa budú stretávať v malých a rôznorodých komunitách na základe rôznych typov NFT, ktoré budú vlastniť. Novo vznikajúce projekty Metaverse, ktoré vytvárajú používatelia, budú budúcnosťou nových sociálnych sietí a začnú ohrozovať dnešné centralizované verzie sociálnych sietí, ktoré sú riadené reklamou. 

Svetové značky začnú aktívne participovať v oblasti NFT a Metaverse, keďže si uvedomujú, že NFT je veľmi dobrým nástrojom pre rôzne marketingové účely, a to vrátane  budovania lojality k danej značke. Coca-Cola, Campbell, Dolce & Gabbana, či Charmin vydali už v roku 2021 NFT zberateľské predmety. Adidas nedávno spustil spolu s Bored Ape Yacht Club nový Metaverse projekt. NFT a Metaverse sa stanú novým Instagramom pre svetoznáme značky a rovnako, ako na Instagrame, začnú do tohto vlaku naskakovať rôzne celebrity za účelom zviditeľnenia svojej značky, či profilu.  

Spoločnosti a sociálne site, ktoré teraz fungujú v prostredí Web2 sa prebudia a pokúsia sa dostať do sféry Web3. Facebook sa už teraz snaží premeniť na spoločnosť Web3. Je pravdepodobné, že v roku 2022 uvidíme ďalšie veľké spoločnosti, ako sa snažia preplávať do Web3 a Metaverse. Mnohé z nich však pravdepodobne znova vytvoria centralizované a uzavreté sieťové verzie Metaverse.

V roku 2022 príde čas na DAO 2.0, čiže decentralizované autonómne organizácie (angl. Decentralized Autonomous Organization). DAO sa stanú vyspelejšími a mainstreamovejšími. Viac ľudí sa postupne pripojí k DAO, čo si vyžiada zmenu v definícii „zamestnaneckého pomeru“, ako ho poznáme v súčasnosti. Ľudia budú môcť prostredníctvom DAO, namiesto zamestnaneckých pomerov, pracovať pre viaceré projekty súčasne, a ako odmeny budú akceptovať tokeny namiesto fixných platov. Decentralizované autonómne organizácie budú čeliť novým výzvam, pokiaľ ide o zisťovanie, ako správne robiť fúzie, strategické akvizície, viesť mzdy, koordinovať aktivity vo väčších organizáciách a prinášať ďalšie benefity ľuďom bez ohľadu na lokalitu, či krajinu, kde sa nachádzajú. Uvidíme, ako sa objaví množstvo nástrojov, ktoré pomôžu DAO efektívne pracovať. Mnoho decentralizovaných autonómnych organizácií tiež príde nato, ako komunikovať s tradičnými spoločnosťami, ktoré budú stále fungovať vo svete Web2. Táto skutočnosť prinesie pravdepodobne aj zvýšený záujem regulátorov, ktorí sa budú viac zaujímať, vzdelávať a snažiť sa pochopiť ako DAO fungujú. 

Kľúčovou oblasťou, na ktorú sa regulátori pravdepodobne v roku 2022 zamerajú, budú stablecoiny. Ide o tokeny, ktorých hodnota je viazaná na cenu existujúcich aktív, ako je napríklad americký dolár. Tether (USDT), v súčasnosti najväčší stablecoin, je častokrát označovaný ako kontroverzný, keďže existujú obavy, či má vo svojich rezervách dostatok aktív na to, aby na 100% potvrdil svoju väzbu na dolár. Nepochybne bude prichádzať k väčšej kontrole stablecoinov, keď sa regulačné orgány budú prísnejšie pozerať pod pokrievku spoľahlivosti krytia podkladovým kolaterálom.

 

Nepochybne nás bude čakať ďalší zaujímavý rok v oblasti krypto priemyslu, kryptomien, DeFi, NFT, Metaverse, Web3 alebo DAO. Netreba zabudnúť najmä nato, že kryptomeny nie sú len o cenových špekuláciách, ale sú najmä o nových technológiách a možnostiach, ktoré so sebou prinášajú.