Čo prinesie Cardano v roku 2021?

Cena Cardano (ADA) urobila od začiatku roka 2021 veľký skok. Po tom, čo sa ADA 1. januára stále obchodovala za 0,18 USD, sa cena nakrátko dokázala vyšplhať nad 1,20 USD. Týmto ADA nielenže prekonala hranicu 10-násobku od začiatku roka, ale zaznamenala aj nové historické maximum, ktoré bolo platné ešte od 4. januára 2018.

Kľúčovým hnacím faktorom pre rast ceny je nepochybne veľký pokrok v oblasti technologického rozvoja, ako aj oznámenia o pripravovaných partnerstvách a projektoch, vrátane projektov v Afrike. Prechodom z éry Shelley na Goguen bude Cardano umožňovať vytváranie inteligentných zmlúv a zároveň bude podporovať aj natívne tokeny.

Charles Hoskinson, v posledných týždňoch opakovane zdôrazňoval, že DeFi ponúka obrovský potenciál, a preto sa IOG na tento sektor sústredí. Ako v novembri načrtol Nicolás Arqueros, technický riaditeľ spoločnosti Emurgo, tak podľa neho Cardano dosiahne škálovateľnosť DeFi aplikácií pre „milióny používateľov“ prostredníctvom škálovateľného modelu UTXO.

Hoskinson sa najnovšie vo svojom tweete vyjadril, že rok 2021 prinesie pre Cardano oveľa viac, ako si doposiaľ komunita vedela predstaviť.

Úplné dokončenie fázy Goguen umožní vývojárom vytvárať natívne tokeny a inteligentné zmluvy na hlavnej sieti. Projekt Hydra by mal priniesť vyriešenie problému škálovateľnosti Cardana pre adopciu až miliardy používateľov. Hydra je potrebná pre budúcnosť platformy Cardano, keď adopcia bude stúpať. Riešenie Hydra má sieti Cardano poskytnúť škálovateľnosť viac ako jedného milióna transakcií za sekundu. Ďalším kúskom skladačky Cardano je Atala PRISM, ktoré prinesie decentralizované riešenie identity a umožní ľuďom „vlastniť ich osobné údaje“ a bezproblémovo, súkromne a bezpečne komunikovať s organizáciami.

Najzaujímavejšou fázou však bude fáza „Voltaire“, ktorá je poslednou piatou érou Cardana. Éra Voltaire poskytne posledné kúsky do skladačky potrebné na to, aby sa sieť Cardano stala sebestačným systémom. Implementáciou hlasovacieho systému a „treasury systému“ budú účastníci siete môcť využívať svoju účasť a hlasovacie práva na ovplyvnenie budúceho vývoja, financovania a smerovania siete. Vďaka tomu sa stane Cardano skutočne plne decentralizovaným systémom.