Čo prinášajú zásahy úradov v Číne voči súkromnému školstvu?

Keďže úrady v Číne zasahujú proti sektoru súkromného školstva, tak Meten EdtechX Education Group, vzdelávacia technologická spoločnosť sa rozhodla preorientovať z oblasti školstva na blockchain a ťažbu kryptomien. Skupina Meten Holding Group, ktorá je kótovaná na burze Nasdaq, v auguste oficiálne zmenila svoj názov z pôvodného názvu Meten EdtechX Education Group.  Spoločnosť Meten EdtechX Education Group, bola založená v roku 2006 a do konca roka 2020 vybudovala celoštátnu sieť 105 samostatných vzdelávacích centier a 13 franšízových vzdelávacích centier. Pred šiestimi rokmi spustila online platformu na výučbu angličtiny s názvom „Likeshuo“. Spoločnosť však čelí čoraz väčším zákazom zo strany čínskych úradov, a to najmä od júla tohto roku, keď úrady spustili tvrdý zásah proti sektoru súkromného školstva.

Skupina Meten Holding Group preto pripravila svoj nový plán podnikania v kryptosvete a objednala výrobu 1500 strojov na ťažbu bitcoinov, v hodnote 12 miliónov USD od spoločnosti AGM Group Holdings, čo je softvérová spoločnosť, ktorá sa pustila do nového výskumu a vývoja ASIC čipov.

Spoločnosť Meten Holding Group v septembri uviedla, že po nákupe ťažobných strojov plánuje spustiť prevádzky v USA alebo Kanade, pričom chce postaviť vlastnú ťažobnú farmu na bitcoiny. Aktuálne spoločnosť hľadá vhodné pozemky a lacné zdroje zelenej, alebo nevyužitej energie zo zemných plynov alebo ropných polí, najmä v Kanade.

Prechod zo súkromného vzdelávania v Číne na kryptomeny sa môže na prvý pohľad zdať, ako nevysvetliteľné rozhodnutie vzhľadom na politiku a zásahy Pekingu voči kryptopriemyslu. Prechod spoločnosti Meten do ťažby kryptomien mimo dosahu čínskych úradov však môže byť šikovným spôsobom rozvoja toku príjmov. Čínska komunita v oblasti ťažby kryptomien hľadá preto nový domov a súčasťou obchodného plánu spoločnosti Meten je ponúknuť výstavbu ťažobných fariem kryptomien a dátových centier, čo sú kritické súčasti každého úspešného podnikania v oblasti ťažby kryptomien.

Tieto služby chce ponúkať čínskym ťažiarom, ktorí sú nútení odísť z Číny, a to najmä v krypto priateľských jurisdikciách, ako sú napríklad Kanada alebo USA. Pre spoločnosť, ktorá sa snaží čeliť nebezpečenstvám čínskej regulácie, tak presmerovanie zdrojov z odvetvia súkromného školstva do odvetvia kryptomien, dáva dobrý obchodný zmysel, pretože odvetvie kryptomien je štyrikrát väčšie, ako tomu bolo pred 12 mesiacmi.