Čo má priniesť CDBC podľa vyjadrenia ECB.

S príchodom technológie blockchain prechádzajú financie postupne transformačnou cestou a ECB (Európska centrálna banka) sa snaží presadiť so svojou CDBC (digitálnou menou centrálnej banky). Definuje ju ako „kľúčovú silu“, ktorá zmení spôsob, akým sa podniky a jednotlivci budú zapájať do transakcií. Tento posun sa neobmedzuje len na oblasť technológií, ale má hlboké dôsledky pre platobný a bankový priemysel a ponúka podľa správ pohľad do „efektívnejšej, bezpečnejšej a inkluzívnejšej budúcnosti“.

Technológia blockchain zohrala kľúčovú úlohu pri revolúcii vo finančnom sektore. Blockchain, ktorý umožňuje transakcie typu peer-to-peer bez sprostredkovateľov, otvoril novú éru transparentnosti, bezpečnosti a efektívnosti. Nedávny výkonný príkaz s názvom „Responsible Development of Digital Assets“ (Zodpovedný rozvoj digitálnych aktív) podčiarkuje uznanie transformačného potenciálu blockchainu a digitálnych aktív.

V popredí tejto revolúcie má byť podľa vyjadrení ECB zavedenie CBDC, digitálnej formy fiat meny vydanej centrálnymi bankami. Na rozdiel od kryptomien je CBDC podporovaná vládou, vďaka čomu má byť zákonným platidlom a aj bezpečnejšou menou. Primárnym cieľom ECB je zvýšiť efektivitu platieb a zároveň znížiť náklady spojené s fyzickou menou.

Transformačný potenciál CBDC presahuje rámec konvenčného platobného systému. Jeho programovateľný charakter má umožniť vládam vydávať finančné prostriedky na špecifické účely, čím sa znižuje riziko podvodu a zabezpečuje sa, že finančné prostriedky sa míňajú podľa plánu. Okrem toho CBDC má riešiť otázku finančného začlenenia a poskytovať digitálnu menu prístupnú 1,7 miliardám ľudí bez základných finančných služieb, a to všetko prostredníctvom pohodlia smartfónu.

„ECB teda prišla s 8 užitočnými informáciami pre profesionálov v oblasti platieb a bankovníctva“...

  1. Prijmite integráciu digitálnej identity: Posilnite prepojenie medzi CBDC a digitálnou identitou. Spolupracujte s technologickými partnermi na implementácii robustných systémov overovania digitálnej identity. To zaistí bezpečné transakcie, zmierni podvody a podporí dôveru v digitálny finančný ekosystém.
  2. Rozšírte mobilnú dostupnosť: Uvedomte si potenciál CBDC pri oslovovaní populácií. Vyvíjajte užívateľsky prívetivé mobilné aplikácie, ktoré umožnia bezproblémové transakcie CBDC na smartfónoch. Toto rozšírenie mobilnej dostupnosti podporí finančné začlenenie a rozšíri vašu zákaznícku základňu.
  3. Uprednostnite bezpečnostné opatrenia: Zaveďte prísne bezpečnostné protokoly pre transakcie CBDC. Investujte do špičkových technológií na bezpečné overovanie digitálnej identity a autentifikáciu zariadení. Proaktívne riešte potenciálne hrozby a vytvorte robustný a dôveryhodný ekosystém CBDC.
  4. Podporujte spoluprácu pre interoperabilitu: Spolupracujte s ostatnými poskytovateľmi finančných služieb, platformami elektronického obchodu a subjektmi digitálnych služieb. Umožnite interoperabilitu medzi CBDC a rôznymi digitálnymi platformami a vytvorte súdržný a inkluzívny digitálny ekosystém. Táto spolupráca zvyšuje pohodlie a dostupnosť CBDC pre používateľov.
  5. Rozvíjajte inovatívne obchodné modely: Využite príležitosť inovovať a diverzifikovať svoje obchodné modely. Preskúmajte vytváranie digitálnych peňaženiek, viackanálových platobných riešení a ďalších služieb s pridanou hodnotou postavených na CBDC. Zostaňte agilní pri prispôsobovaní sa vyvíjajúcemu sa prostrediu digitálnych financií.
  6. Posilnite opatrenia v oblasti kybernetickej bezpečnosti: Vzhľadom na nemennú povahu blockchainu uprednostňujte opatrenia v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Pravidelne aktualizujte a posilňujte svoju infraštruktúru kybernetickej bezpečnosti, aby ste ju chránili pred novými hrozbami. Zaveďte proaktívne opatrenia na zabezpečenie integrity a dôvernosti transakcií CBDC.
  7. Vzdelávajte a škoľte pracovnú silu: Vybavte svoju pracovnú silu potrebnými zručnosťami a znalosťami, aby ste sa mohli orientovať v prostredí CBDC. Investujte do školiacich programov, ktoré pokrývajú technológiu blockchain, správu digitálnej identity a jedinečné aspekty CBDC. Pre úspešnú integráciu CBDC je nevyhnutná informovaná pracovná sila.
  8. Preskúmajte riešenia dodržiavania predpisov: Majte náskok pred regulačným vývojom súvisiacim s CBDC. Spolupracujte s regulačnými orgánmi, aby ste zabezpečili súlad s vyvíjajúcimi sa normami. Proaktívne implementujte systémy, ktoré uľahčujú dodržiavanie predpisov, a tým vytvárajú pevný základ pre udržateľné operácie CBDC.

Informácie ECB tiež uvádzajú, že integrácia CBDC a digitálnej identity je rozhodujúca pre zlepšenie finančného začlenenia a bezpečnosti. Vytvorenie silného prepojenia medzi digitálnou identitou a transakciami CBDC zaisťuje zapojenie správnych strán, čím sa znižuje riziko podvodu. Táto synergia ponúka spoľahlivú identifikáciu, prístup k finančným službám v nedostatočne obsluhovaných oblastiach a bezpečné transakcie, čím sa buduje dôvera v digitálny finančný ekosystém. Implementácia CBDC môže výrazne znížiť riziko prania špinavých peňazí a financovania terorizmu. Nemenný záznam transakcií na blockchaine uľahčuje sledovanie pohybu peňazí a umožňuje úradom rýchlo identifikovať a riešiť podozrivé aktivity.

Výhody, ktoré má pre finančný priemysel CDBC priniesť sú:

  1. CBDC ponúka bezpečný, rýchly a nákladovo efektívny spôsob platby, ktorý potenciálne nahrádza fyzickú hotovosť.
  2. Znížením počtu sprostredkovateľov CBDC znižuje transakčné náklady a zvyšuje rýchlosť transakcií.
  3. Centrálne banky získavajú lepšiu kontrolu nad menovou politikou, čo umožňuje priamu kontrolu nad ponukou peňazí a ich rýchlosťou, čo vedie k hodnoteniu ekonomického zdravia v reálnom čase.
  4. Zavedenie CBDC otvára cestu pre inovatívne obchodné modely, ako sú digitálne peňaženky a omnichannel platobné riešenia, ktoré poskytujú pridanú hodnotu spotrebiteľom aj firmám.

Ako CBDC naberá na sile, finančný priemysel stojí na vrchole transformačnej éry. Prijatie transformačnej éry a technológie CDBC má byť prísľubom do budúcnosti, kde budú platby efektívnejšie, bezpečnejšie a transparentnejšie. Nové vznikajúce prostredie má byť prostredím výziev a príležitostí pre využívanie potenciálu CDBC...

 

Čo CDBC naozaj prinesie a čo zoberie je na individuálnom zvážení každého používateľa. V každom prípade CDBC na slobode nepridá...