Čo bude Bitcoin ovplyvňovať v najbližšom období?

Po víkende, ktorý zaznamenal miernu volatilitu, vrátane opätovného testovania cenovej podpory vo výške 30.000 dolárov, sa cena Bitcoinu (BTC) voči doláru vrátila späť nad 35.000 dolárov.

Napriek negatívnym FUD správam ohľadom čínskych bitcoinových ťažiarov, najnovšia cenová reakcia BTC ukazuje, že najväčšej kryptomene stále zostáva dostatok energie na boj s cenovými úrovňami. Podľa spoločnosti Rekt Capital je naďalej možné sledovať pozitívnejší Wyckoffov scenár, ktorý zahŕňa potenciálny lokálny vrchol na úrovni 40.000 dolárov. Riziko ďalšieho poklesu však zostáva a v žiadnom prípade nie všetci na trhu sú presvedčení o tom, že trh skutočne dosiahol svoje aktuálne dno.

Hashrate (celková výpočtová sila vynaložená na ťažbu Bitcoinu), výrazne klesla a to až o 50% za posledný mesiac, čo súvisí s ukončením ťažby veľkých ťažiarskych spoločností pôsobiacich v Číne, ktoré boli spôsobené legislatívnymi krokmi Čínskej vlády. V žiadnom prípade sa nejedná o stratu záujmu ťažiť Bitcoin, ale o vynútenú požiadavku na jej ukončenie zo strany Čínskej vlády. Ťažiarenské spoločnosti sa presúvajú do Kazachstanu, Severnej Ameriky, Kanady, Salvadoru, Paraguaja, Argentíny, či Brazílie, čo sú krajiny, ktoré majú nadbytok „zelenej“ elektrickej energie. Z dlhodobého hľadiska to pre Bitcoin môže byť len pozitívne, pretože Bitcoinu bolo často vyčítané, že ťažba Bitcoinu má v Číne príliš veľkú koncentráciu. Týmito krokmi sa to mení. Zároveň, ak hashrate a cena Bitcoinu výrazne poklesne, tak sa bitcoinová sieť môže zároveň prečistiť a ťažiari budú mince skôr držať a predávať menej mincí, čo môže opäť podnietiť zvyšovanie ceny Bitcoinu, zvyšovanie konkurencie a zároveň stimuláciu ťažby Bitcoinov.

Globálna adopcia Bitcoinu a kryptomien naďalej pokračuje. Štát El Salvádor svojím zákonom spustil niečo podobné dominovému efektu, keďže odsúhlasil Bitcoin, ako zákonné platidlo, ktoré vstúpi do platnosti v septembri. Ďalšou krajinou „stojacou“ v rade je Paraguaj, kde bol predložený právny návrh do parlamentu. Rovnaké hlasy idú aj z Mexika, Argentíny či ostatných krajín Latinskej a Južnej Ameriky.

Bitcoinu by mohol zisky tiež vrátiť návrat 50-dňového kĺzavého priemeru nad hodnotu 200-dňového kĺzavého priemeru, čím by sa opravil takzvaný „kríž smrti“, ktorý vznikne, keď sa 50-dňový kĺzavý priemer prekríži s 200-dňovým a padne pod neho.

Index strachu a chamtivosti (Crypto Fear & Greed Index) ukazuje stále na sentiment „extrémneho strachu“ a to aj napriek 5% denným ziskom. Index dokonca klesol až na zriedkavé minimum, keď index dosiahol hodnotu 9 zo 100 bodov.

Kam teda smeruje bitcoin v najbližších dňoch?

Tento týždeň sú investične v čele pelotónu akcie a index S&P 500 dosiahol najlepší týždeň od februára, čo je v kontraste s ochladzujúcim sa americkým dolárovým menovým indexom (DXY), ktorý v posledných dňoch zastavil svoje zisky a rast. Uprostred neustále vyšších cenových maxím akcií a to aj napriek ekonomickým ťažkostiam, ktoré boli spôsobené reakciami vlád na koronavírusovú krízu, zástancovia bitcoinu predpovedajú deň otočky a takpovediac deň zúčtovania.

Jedným z priaznivcov Bitcoinu je Robert Kiyosaki, autor populárnej knihy „Chudobný otec, bohatý otec“, ktorý v pondelok zopakoval svoje varovania pred globálnymi trhmi.

Podľa neho je najlepší čas pripraviť sa na „krach“.  Pre svojich priaznivcov na Twitter účte uviedol“ „Prichádza najväčší krach vo svetových dejinách. Dobrou správou je, že sa jedná o najlepší čas na zbohatnutie. Zlou správou je, že ďalší krach bude riadne dlhý. Snažte sa preto získať viac zlata, striebra a bitcoinov, kým môžete.“