Čo čaká globálne trhy v 2Q 2023?

Zatiaľ čo v prvom štvrťroku 2023 sa globálna ochota riskovať výrazne zlepšila, tak hospodársky rast v USA a EÚ sa začal výrazne spomaľovať. V súčasnosti stále rastú obavy, že svetová ekonomika vstupuje do recesie a množia obavy z opakovania globálnej finančnej krízy z roku 2008. Momentálne sú pravdepodobne tieto obavy neopodstatnené napriek rôznym trhlinám v súčasnom bankovom systéme, keďže sa finančný systém zdá byť robustnejší.

To, čo sme videli v prípade bánk, ako sú Signature, SVB alebo Credit Suisse, bolo dôsledkom ultraagresívneho zvyšovania úrokových sadzieb zo strany amerického Fedu a nesprávneho manažmentu uvedených bánk. V priebehu necelého roka Fed zvýšil základnú úrokovú sadzbu na 5%, čo je najvyššia úroková sadzba od roku 2007, čím Fed reagoval na najrýchlejšie tempo rastu inflácie za posledné desaťročia.

Hovorí sa, že keď USA kýchnu, tak svet prechladne. Analytici v súčasnosti diskutujú o tom, či sa technicky už nachádzame v recesii alebo nie. Pravdou však je, že recesii sa už nielen nedá vyhnúť, ale spolieha sa na ňu aj americká federálna vláda. Cieľom Fedu je riadená recesia s trvalo vyššími úrokovými sadzbami a prísnejšími úverovými štandardmi.

Dobrou správou je, že inflácia má v posledných troch mesiacoch klesajúci trend a v polovici roka 2023 by sme mohli vidieť infláciu klesnúť nižšie. Pokiaľ ide o to, ako na tieto správy reagujú akciové trhy, je dôležité mať vždy na pamäti, že trh sa pozerá do budúcnosti. Všeobecne sa očakáva, že hneď ako Fed bude signalizovať posledné zvýšenie sadzieb, tak akciový trh sa začne zotavovať. Akékoľvek neočakávané uvoľnenie menovej politiky a tlačenie peňazí by tiež mohlo vyvolať rally na akciových, technologických a kryptomenových trhoch.

Jedným z apokalyptických scenárov, o ktorom sa v poslednom čase dosť často diskutuje, je možnosť de-dolarizácie svetovej ekonomiky. Ide o zníženie závislosti krajín od globálnej rezervnej meny (amerického dolára) v medzinárodnom obchode. Koncom marca sa napríklad Brazília a Čína dohodli na obchodovaní s použitím vlastných mien namiesto amerického dolára. Ďalším príbehom možnej de-dolarizácie v 1. štvrťroku boli rokovania Číny so Saudskou Arábiou o stanovení ceny za predaj ropy do Číny v jüanoch. Dominancia dolára však zatiaľ zostáva naďalej veľmi silná. Koncom roka 2022 tvoril americký dolár až 60% celkových svetových devízových rezerv. Krajiny hľadajúce alternatívy k americkému doláru nie sú zjavom poslednej doby, a hoci z dlhodobého hľadiska dolár určite oslabí, tak jeho postavenie ako globálnej rezervnej meny sa v dohľadnej dobe nezmení.

Pokiaľ ide o ostatné hlavné meny, tak britská libra (GBP) má veľký priestor na rast, avšak to bude závisieť od toho, či Bank of England dostane infláciu opäť pod kontrolu. Vyriešenie rusko- ukrajinského konfliktu by mohlo tiež pomôcť naštartovať rast GBP a EUR voči USD.

Banková kríza, obavy z inflácie a rastúca globálna neistota vyhnali v prvom štvrťroku 2023 množstvo investorov k bezpečným aktívam, a to konkrétne k zlatu. Ak nedôjde k zmene súčasnej volatilnej klímy na trhoch tak je možné očakávať, že cena zlata bude v druhom štvrťroku 2023 pokračovať v trende rastu. Slabší dolár bude tiež spôsobovať, že zlato bude pre investorov v druhom štvrťroku ešte atraktívnejšie. Oplatí sa tiež sledovať Bitcoin, keďže BTC/USD si od začiatku roka 2023 pripísal rast viac ako 70%. Bitcoin má veľký potenciál rastu, keď sa mu podarí prekonať kľúčovú psychologickú bariéru 30.000 USD. Je pravdepodobné, že trh s kryptomenami sa začne zotavovať, keď sa regulačné prostredie vyjasní a Fed sa odkloní od sprísňovania menovej politiky.

Začiatkom druhého štvrťroka ceny ropy vzrástli po tom, ako niekoľko najväčších svetových vývozcov oznámilo prekvapivé zníženie ťažby. Tento trend by mal pokračovať, keďže vývozcovia sa budú snažiť udržať ceny na súčasnej úrovni aj počas letnej sezóny. Dôležité bude preto sledovať situáciu v Rusku a na Ukrajine. Akýkoľvek pozitívny výsledok tejto nezmyselnej vojny by mohol potlačiť cenu ropy, Brentu a energetické akcie smerom nadol.

Pravdou je, že nikto nedokáže s istotou predpovedať udalosti, ktoré prídu v budúcnosti. Dôležité je pochopiť potenciálny vplyv jednotlivých scenárov a podľa toho vytvoriť svoju obchodnú a investičnú stratégiu, pričom je potrebné zohľadniť aj všetky možné riziká.