Čo čaká Bitcoin v najbližšom týždni?

Cena Bitcoinu (BTC) sa momentálne momentálne pohybuje okolo úrovne 34.950 USD a BTC sa aj na začiatku druhého novembrového týždňa drží blízko 18-mesačných maxím. Najväčšia kryptomena tak prekonala predajný tlak a veľmi slušne uzavrela predchádzajúci týždeň, čím napriek neistému makroekonomickému prostrediu sa presadzuje sama o sebe a s ňou aj ostatné kryptomeny, pričom „býci“ dúfajú, že rast ešte neskončil.

V novom týždni je pripravených množstvo potenciálnych spúšťačov volatility. Všetci neustále myslia na infláciu, a tak aj Federálny rezervný systém Spojených štátov amerických prednesie v rámci plánu sériu vyjadrení, pričom medzi rečníkmi bude aj predseda Jerome Powell.

Predchádzajúce komentáre nasmerovali trhy od očakávaní pivotu (ukončenie zvyšovania) úrokových sadzieb až do budúceho roka. Podľa údajov z nástroja FedWatch Tool skupiny CME sú stávky na výsledok ďalšieho rozhodnutia o úrokových sadzbách, na ponechanie na súčasných hodnotách. Krátky obchodný týždeň na Wall Street bude znamenať predĺžené obdobie obchodovania „mimo prevádzkových hodín“, čo umožní kryptomenám potenciálne zaznamenať volatilnejšie pohyby do nasledujúceho záveru týždňa.

Tento týždeň nás teda čaká:

  • v stredu vyjadrenie predseda Fedu J.Powella
  • vo štvrtok údaje nezamestnanosti v USA
  • vo štvrtok vyjadrenie predseda Fedu J.Powella
  • v piatok zverejnenie údajov o spotrebiteľskom sentimente
  • tento týždeň 10 % firiem indexu S&P 500 prezentuje správy o zárobkoch za posledné obdobie
  • tento týždeň bude ďalších 12 podujatí, na ktorých vystúpia čelní predstavitelia Fedu

V pozadí týchto udalostí je Bitcoin aktuálne technicky veľmi odolný, čo naznačuje okrem ceny aj jeho hash rate a obtiažnosť, ktoré sú už na historických maximách. Podľa údajov z TradingView, uzavrel BTC minulý týždeň tesne nad úrovňou 35.000 USD, čím si Bitcoin stanovil nové 18-mesačné maximum, ktorému predchádzal záchvat volatility, ktorý dokonca vyhnal cenu krátkodobo tesne pod úroveň 36.000 USD.

Na burzách sú momentálne viditeľné známky zmeny, pričom prílevy BTC na burzách klesajú a výbery na súkromné peňaženky sa približujú k medziročným maximám, čo znamená, že obchodníci nie sú ochotní svoje bitcoiny predávať. Obnovená dynamika vo výberoch bitcoinov je evidentná, keďže nedávno bolo vybratých viac ako 61.000 BTC, čo je podstatný nárast z tohoročného minima ktoré bolo na úrovni 43.000 BTC. Tieto trendy by mohli naznačovať posun v nálade investorov, pričom sa zdá, že viac investorov sa rozhoduje držať svoje aktíva dlhodobo, namiesto toho, aby hľadali okamžitú likviditu predaja na burzách.

Dôkazom toho je aj Crypto Fear & Greed Index, klasický indikátor sentimentu na trhu, ktorý varuje, keď trh vstúpi do fázy iracionálnej bujarosti. Index momentálne varuje pred chamtivosťou, ktorá je na trhu, čo môže spôsobiť krátkodobý silný výpredaj a cenový prepad.

https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Tvrdé ťahanice medzi kupujúcimi a predávajúcimi znamenajú, že súčasné úrovne odporu sa ťažko prekonávajú, zatiaľ čo likvidácie obchodných pozícií sa hromadia.

Ako poznamenal populárny obchodník s menom „Skew“, tak hodinový graf naznačuje, že „obe strany knihy na burzách boli pozametané“ a stopky boli vybraté. Ako uviedol Cointelegraph, tak stávky na futures kontrakty medzi účastníkmi trhu zahŕňajú cenovú hladinu 40.000 USD ako obľúbený cenový cieľ. Aktuálne načasovanie trhu smerom k tejto hranici je však na diskusiu, ale predpovede smerom ku koncu roka 2023 sa točia ešte okolo vyšších úrovní, ako 40.000 dolárov. Mnohí odhadujú cenu na konci roka okolo 48.000 USD

Niektorí obchodníci však zostávajú konzervatívnejší. Medzi nimi je populárny obchodník „Crypto Tony“, ktorý cez víkend povedal svojim sledovateľom na Twitteri (X), aby nevsádzali na býkov, ktorý sa snažia prelomiť hranicu odporu.  Uviedol: „V krátkosti, ak stratíme zónu podpory na úrovni 34.100 USD, tak svoju súčasnú „long pozíciu uzavriem“, a ak stratíme cenovú úroveň 33.000 USD, tak budem aktualizovať svoju súčasnú obchodnú stratégiu.“ Analytická platforma Game of Trades naznačila, že „veľká ekonomická volatilita“ je na obzore vďaka zriedkavému poklesu spotrebiteľských úverov v USA. Uviedla, že podobný stav nastal LEN 3-krát za posledných 75 rokov,“ a dvakrát nastal v čase globálnej finančnej krízy v roku 2008 a v čase COVID-u v marci 2020.