Čierny piatok akcií a kryptomien

Cena Bitcoinu klesla pod 35.000 dolárov spolu s poklesom akciového trhu. Široká adopcia kryptomien môže spôsobiť, že kryptomeny budú v budúcnosti citlivejšie na pohyby akciového trhu. Všetky tri hlavné americké indexy klesajú už tretí týždeň po sebe a pokračujú tak v poklese od začiatku roka 2022. S&P 500, Nasdaq Composite a Dow Jones tak zaznamenali najhorší týždenný výkonostný týždeň od októbra 2020 a dostali sa do korekčného cenového pásma. Pokles zaznamenal aj celý kryptotrh. Opakom sú výnosy štátnych dlhopisov, ktoré od začiatku roka 2022 mierne vzrástli. Dôvodom sa zdajú byť možnosti zvýšenia úrokových sadzieb a ich vplyv na valuáciu trhu.

Investori vo veľkej miere očakávajú, že z dôvodu boja proti neustále sa zvyšujúcej sa inflácii Federálny rezervný systém (Fed) tento rok niekoľkokrát zvýši úrokové sadzby, čo bude mať dopad na akciový trh. Minulý týždeň predseda Fedu, Jerome Powell, označil rýchlu infláciu za „vážnu hrozbu“ pre úplné oživenie ekonomiky. Údaje za december 2021 ukázali, že spotrebiteľské ceny v decembri vyleteli na najvyššie maximum za posledných 40 rokov. Podľa jeho vyjadrenia však aj napriek predpokladaným zvýšeniam, zostanú úrokové sadzby blízko historických miním, čo podľa mnohých investorov opätovne povzbudí a naštartuje akciový trh. Počas náhleho piatkového prepadu akciového trhu sa prepadli aj kryptomeny. Bitcoin aj Ethereum klesli o viac ako 15% a ostatné kryptomeny zaznamenali ešte väčšie prepady. Aktuálne sa Bitcoin obchoduje za cenu okolo 35.700 USD, pričom posledným poklesom stratil Bitcoin zo svojho maxima takmer 50% svojej ceny. Bitcoin tak stále hľadá svoje lokálne dno. Po piatkovom výplachu sa v krátkodobom horizonte môže cena BTC odraziť smerom nahor, avšak tento pohyb sa zdá, že bude stále v rámci korekcie medzi hladinou 30.000 a 40.000 dolárov. Oči mnohých investorov sa upierajú na cenovú hladinu 30.000 dolárov, kde sa nachádza dlhodobá cenová podpora, ktorá definovala predchádzajúce dlhodobé lokálne minimum. Otázkou zostane, či cenová úroveň 30.000 dolárov vydrží nápor predávajúcich, alebo sa cena pôjde pozrieť pod túto hodnotu. Sentiment Fear & Greed index ukazuje aktuálne hodnotu 11, čo je extrémny strach. V minulosti práve podobné hodnoty boli vhodným časom na vstup do trhu (bez záruky).

Podľa údajov analytickej spoločnosti CoinGecko celková trhová kapitalizácia kryptomien klesla na hodnotu 1,75 bilióna dolárov z pôvodne historicky najvyššej úrovne 3,1 bilióna dolárov, ktorú dosiahla v novembri minulého roka.

Napriek cenovým poklesom však ostatné technické ukazovatele a on-chain údaje v porovnaní s históriou nenaznačujú, že by sme sa nachádzali v „medveďom trhu“, aj keď technicky po prelomení cenovej hladiny 40.000 dolárov sa tak zdá. Napríklad údaje z BTC.com uvádzajú, že bitcoinová sieť je naďalej silnejšia, keďže nedávno dosiahla novú historicky najvyššiu obtiažnosť ťažby bitcoinov s priemernou rýchlosťou 190,71 exahash za sekundu (EH/s), čo signalizuje veľmi silnú podporu kryptomenovej komunity, a to napriek pretrvávajúcemu cenovému poklesu.

Je preto celkom možné, že práve zóna medzi 30.000 a 40.000 dolárov bude veľmi vhodnou akumulačnou zónou na nákup bitcoinov pre veľkých hráčov. Ak sa tento možný scenár potvrdí, tak je celkom možné, že sa Bitcoin tento rok napriek zvyšovaniu úrokových sadzieb pozrie nad svoju doterajšiu najvyššiu hodnotu (ATH), ktorá je na cenovej hladine 69.000 dolárov.  V prípade potvrdenia prechodu Bitcoinu do medvedieho trhu, ktorý môže trvať 2-3 roky, to bude znamenať príležitosť, ako investične dokúpiť Bitcoin za nižšiu cenu z pohľadu dlhodobej investície.