Červený pondelok kryptomien

V pondelok ráno sa cena Bitcoinu znížila na hranicu 44.000 dolárov a napríklad aj cena kryptomeny Cardano, ktorej sieť prešla úspešným hard-forkom Alonzo a priniesla na platformu inteligentné zmluvy, sa prepadla o takmer 12%.

Bitcoin sa síce pokúsil o ďalší prielom hodnoty 46.000 dolárov, ale jeho ďalší rast bol opäť odmietnutý a odvtedy sa cena znížila o 2.000 dolárov. Väčšina altcoinov tiež vykrvácala, vrátane posledných altcoinových, cenových „letcov“, ako sú Solana a Terra.

Na volatilnom kryptom trhu sa môže za týždeň veľa zmeniť. Minulý pondelok Bitcoin mieril vysoko, pretože sa sebavedomo dostal až nad 50.000 dolárov a cena postupne zašla ešte ďalej a dosiahla úroveň 53.000 dolárov, čo je nové niekoľkomesačné maximum. Následne ho minulotýždňový „výplach“ zrazil o 10.000 dolárov nižšie.

Odvtedy sa Bitcoin snaží zotaviť a napriek tomu, že sa cena pôvodne odrazila od úrovne 46.000 dolárov, tak niekoľko dní konsolidovala okolo tejto úrovne. V čase keď sa cena Bitcoinu snažila vyraziť vyššie, tak ju obchodné „medvede“ zrazili opäť dole.  Aktuálne sa Bitcoin obchoduje na cenovej úrovni 44.700 dolárov a trhová kapitalizácia Bitcoinu klesla na 840 miliárd dolárov. Jeho trhová dominancia voči altcoinom sa však zvýšila na 41,5%, pretože aktuálne je aj väčšina altcoinov hlbšie v červených číslach.

Napríklad kryptomena Ethereum klesla o 7% a aktuálne je na hodnote 3.200 dolárov, pričom ešte pred desiatimi dňami sa jej cena obchodovala na úrovni 4.000 dolárov. Cardano kleslo o 12% a jeho cena je 2,40 dolára. Binance Coin klesol o 5% sa dostal pod 400 dolárov a podobné straty zaznamenali aj Ripple, Dogecoin, Litecoin, Bitcoin Cash a Chainlink. Kryptomeny Solana (SOL) a Terra (Luna), klesli o 16%, respektíve o 20%. Trhová kapitalizácia kryptomien tak stratila za tento deň cca 110 miliárd dolárov a v súčasnosti je na úrovni 2 biliónov dolárov.