Čaká nás zmena hry vo finančnom svete?

Krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) uvažujú o zavedení alternatívnej meny k americkému doláru ako globálnej rezervnej meny a mnohí čelní predstavitelia rôznych krajín vyjadrujú častejšie názor, že americký dolár by už nemal byť svetovým štandardom. Viacerými bol Bitcoin (BTC) označený ako možná náhrada, keďže kúpna sila USD, ktorá určuje množstvo produktov a služieb, ktoré si za ňu môžeme kúpiť, sa v priebehu rokov neustále oslabuje, zatiaľ čo kúpna Bitcoinu od roku 2010 prudko rastie. 

Uvedené vyplýva z makro porovnávacieho grafu, ktorý zverejnil 4. apríla finančný analytik známy ako „Seth“. Graf zobrazuje index spotrebiteľských cien (CPI) z hľadiska kúpnej sily dolára v USA, čo poukazuje nato, že od 60. rokov 20. storočia sa kúpna sila dolára znížila o 88,93%. Na druhej strane kúpna sila Bitcoinu v rovnakom kontexte vykazuje rýchly rast, keďže od roku 2010,  za sledované obdobie 13 rokov,  spravila nárast o 672,73%.

sethpng

K budúcnosti amerického dolára  sa skepticky  vyjadril aj Robert Kiyosaki, autor najpredávanejšej knihy o osobných financiách "Bohatý otec, chudobný otec". Kiyosaki na svojom twitter účte 5.apríla svojim sledovateľom odporučil, aby nakupovali bitcoiny, zlato a striebro. Americký dolár označil za "toaletný papier" a "falošné peniaze", ktoré tlačia "americké impérium ku jeho koncu".