Čím nás prekvapí Ethereum 2.0. ?

Mnoho ľudí sleduje uvedenie produktu Ethereum 2.0 na trh. Médiá o ňom hovorili ako o „zmene hry“ pre odvetvie kryptomien. Kým však Ethereum 2.0 nedokáže to, čo tvrdí, tak to môže mať silný dopad na DeFi sektor a všetky jeho aplikácie.  V poslednom čase bolo okolo Etherea 2.0 dosť vzrušenia. Ethereum 2.0. (The beacon chain) úspešne dosiahla dostatok uzamknutých vkladov na spustenie „fázy 0“ v decembri r. 2020. Je to však iba prvá etapa. Bude plná funkčnosť k dispozícii v priebehu nasledujúcich dvoch rokov? Či to bude trvať ešte dlhšie? Chvíľu pravdepodobne potrvá, kým niekto potvrdí, že Ethereum 2.0 dokáže všetko to, čo od začiatku tvrdí. Nie je nič zlé na čakaní, kým Ethereum 2.0 dosiahne plný potenciál, ale tento proces je stále iba na začiatku. Jeho spustenie je potrebné o tom niet pochýb. Odkedy priemysel DeFi začal získavať väčšiu trakciu, tak dochádza k preťaženiam siete a zvyšovaniu poplatkov (Gas) za transakcie. Tieto problémy sa stali zrejmejšími a nájsť trvalé riešenie je nevyhnutné, no nemusí to byť a ani nebude asi také jednoduché.

Cesta k vývoju a rozšíriteľnosti ekosystému Ethereum 2.0 je teda ešte riadne dlhá a kľukatá.

Jedným z argumentov je, že existujú riešenia škálovania na takzvanej druhej vrstve, aby sa predišlo a zmiernilo zaťaženie siete. Inovatívne riešenia ako napríklad od Loopring sú príkladom toho, že veci sa dajú robiť aj inak. Tieto vrstvy sa však nepoužívajú v širšom zmysle a nikdy to tak ani nemusí byť. Takáto integrácia môže poskytnúť krátkodobú úľavu v sieti, ale nevyzerá to tak, že by sa to stalo dlhodobým riešením.

Z hľadiska dizajnu je súčasné Ethereum (alebo Eth1) - dosť obmedzené, nakoľko nie je navrhnuté na to, aby sa významným spôsobom rozširovala (škálovala). Projekt od svojho vzniku bol vždy uvádzaný ako útočisko pre vývojárov, ktorí chceli experimentovať s technológiou blockchain, ale čím ďalej tým viac aplikácií, projektov a služieb vedie zároveň k väčšiemu preťaženiu siete. Mnohí používatelia s tým nie sú spokojní.

Vzhľadom na to, že Ethereum je centrom finančných inovácií, je pravdepodobne potrebný aj iný prístup. Aj keď je technológia Ethereum v mnohých ohľadoch flexibilná a modulárna, no z minulosti je aj miestom zlyhaní, hackov, nezabezpečeného kódu a podobne.

Môže sa Bitcoin stať kráľom DeFi? Podľa prieskumu príležitostí vo svete decentralizovaného financovania by mala byť ako „predvoľba“ požadovaná aj podpora bitcoinu (BTC). Bohužiaľ to tak dnes nie je. Je pravda, že niektoré projekty DeFi podporujú tzv. zabalený bitcoin (WBTC), ale tokenizovaná verzia bitcoinu sa drží tokenového štandardu ERC-20, čo je možno zbytočná prekážka, ktorá by ani nemusela byť.

Vzhľadom na trhovú kapitalizáciu bitcoinu a celkovú dominanciu tejto kryptomeny je súčasná nedostatočná podpora kryptomeny číslo jedna v jej pôvodnej podobe akoby problémom. Áno mnohí budú namietať, že je technologicky postavený inak. Áno je. Zdá sa však, že žiadny z hlavných projektov DeFi nemá v úmysle zmeniť svoj obchodný model tak, aby zahŕňal aj bitcoin. Je to znak nedostatku inovácií v decentralizovanom financovaní? DeFi potrebuje Bitcoin a nevydrží dlho bez toho, aby neodomkol bohatú pokladnicu bitcoinu v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Podľa DeFi Pulse je na špičkových platformách Ethereum DeFi uzamknutá celková hodnota viac ako 23 miliárd dolárov. Z tejto sumy sú viac ako 3 miliardy dolárov uzamknuté vo forme WBTC, čo by malo byť jasným signálom toho, čo investori a špekulanti chcú v budúcnosti vidieť.

Napriek týmto riadkom bude Ethereum naďalej iste jedným z hlavných aktív pre investorov v roku 2021.