Útočníci z DEX burzy Osmosis ukradli 5 miliónov dolárov

Útočníci ukoristili 5 miliónov dolárov z DEX platformy Osmosis, keď využili chybu v poskytovaní likvidity v liquid pooloch (LP). Decentralizovaná burza (DEX) Osmosis, ktorá je postavená na sieti Cosmos, bola podľa záznamu Osmosis Mintscan z tohto dôvodu v stredu zastavená na bloku 4.713.064.

Chyba bola prvýkrát identifikovaná v príspevku na sociálnej sieti Reddit, na oficiálnej stránke Cosmos Network. Používateľ s menom „Straight-Hat3855“ upozornil na „vážnu chybu“ na platforme Osmosis (OSMO). Táto chyba umožňovala používateľom ľubovoľne zväčšovať LP o 50% jednoduchým pridávaním a odoberaním likvidity. Príspevok na Reddite bol rýchlo odstránený, ale stalo sa to až potom, čo zlomyseľní „hráči na trhu“ túto chybu využili. Táto chyba spôsobila stratu vo výške približne 5 miliónov dolárov zo zdrojov likvidity na DEX burze Osmosis.

Ako chyba presne fungovala vysvetlil v sérii príspevkov na sociálnej sieti Discord Osmosis moderátor projektu RoboMcGobo, ktorý podrobne popísal, ako chyba umožnila útočníkom pridať likviditu do akéhokoľvek Osmosis liquid poolu (LP) a potom ju okamžite vybrať so 150%-ným výnosom z ich počiatočného vkladu. RoboMcGobo uviedol, že chyba bola „úmyselne zneužitá malým počtom používateľov“ a „zdanlivo neúmyselne niekoľkými ďalšími používateľmi“. Podľa vyjadrenia platformy Osmosis na ich Twitter účte, za 95%-ný útok boli zodpovední štyria útočníci. Dvaja z útočníkov, ktorých odhalil validátor siete FireStake vo svojom validačnom uzle, už dobrovoľne súhlasili s vrátením ukradnutých prostriedkov, čo je zhruba 2 milióny dolárov.

Spoluzakladateľ platformy Osmosis, Sunny Aggarwal, sa domnieva, že vystopovanie ďalších dvoch hackerov bude uľahčené tým, že títo dvaja hackeri zodpovední za krádež uskutočnili sériu transakcií na centralizovaných burzách. K uvedenému RoboMcGobo na sociálnej sieti Discord Osmosis napísal, že finančné prostriedky boli prepojené s účtami CEX (centralizovaných búrz) a orgány činné v trestnom konaní boli už o tom informované. Vzhľadom nato verí, že zlodeji spravia správnu vec a peniaze vrátia a Osmosis nebude musieť podniknúť agresívne kroky voči týmto zlodejom.